CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Comentarii >  

Viorel Vintiă-Românaş la San Francisco
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Viorel VINTILĂ 
  
Românaş la San Franciso 
  
Cartea de eseuri, comentarii şi interviuri, intitulată sugestiv”Românaş la San Francisco “, apărută la editura ANAMAROL, Bucureşti, 2011, semnată de Viorel Vintilă, proaspăt membru al Ligii Scriitorilor, ne revelează un scriitor dotat cu simţul observaţiei al ironiei , autoironiei fine şi dornic de cunoaştere. 
  
Încă din “Cuvânt înainte “ autorul ne introduce în tainele sale privind activitatea sa jurnalistică, în modul de a fi pătruns în lumea revistelor virtuale cu ajutorul generosului scriitor George Roca, membru al Ligii Scriitorilor Români. 
  
Cartea structurată în capitolele: “De prin State ... adunate “, “Interviuri “,”Diana şi tati “,”Atitudini “ şi ”Gânduri, opinii, reflecţii “ se constituie într-un corpus unitar compus dintr-un evantai de secvenţe ce oglindesc atât opiniile autorului faţă de unele evenimente, întâmplări, dar şi discuţii cu anumite personalităţi artistice cuprinse în interviuri ce scot în evidenţă plastic şi sugestiv personalitatea celui abordat.Remarcăm opiniile pertinente, chiar obiective, despre etimologia unor cuvinte, şi la obiect faţă de unele caractere, obiceiuri de la noi, dar şi din State. 
  
Cartea conturează modele şi întâmplări, inclusiv raportul autorului cu lumea cu care a tangenţiat,-afirmă soluţii, implicându-şi cititorul într-un act de lectură instructiv şi informativ.Miezul acestui volum fiind receptarea societăţii omeneşti, cu întregul evantai de reverberaţii asupra lumii cu mentalităţile, obiceiurile şi evenimentele ei. Autorul are suficientă înzestrare pentru speculaţia şi analiza unor termene şi comportamente, cum ar fi: fiţa şi mai ales când explică semnificaţia cocalarului ce a devenit un modus vivendi şi la care “ destul de mulţi aspiră“. 
  
Interesant şi bine documentat este în foiletonul despre originea ţiganilor, exemplificând cu ceea ce spunea John Samson care “găseşte originea triburilor rome în nord-vestul Indiei determinând după cercetarea idiomului că strămoşi apropiaţi ai limbii romani (ţigăneasca) limbile singhaleza, marathi, sindhi, Punjabi, dardica şi pahari de vest(dialecte hinduse vorbite de băştinaşi ) ”. 
  
Revenind la primul capitol al cărţi pot spune că autorul este un prozator însestrat, având calităţile unuia care practică cu talent schiţa literară, aici intrând întâmplările povestite cu o fină ironie de la hotel sau moll. Chiar şi atunci când critică, Viorel Vintilă este un melancolic, fiinţa lui fiind o himeră îmbrăcată în zale, un duh ironic care mânuieşte din umbră condeiul bine ascuţit. 
  
Amintirile povestite fetiţei sale Diana, sunt de un romantism răscolitor, având capacitatea de a prinde în fraze cursive mişcarea interioară a întâmplărilor, dinamica eului copilului de atunci, perspectiva imaginarului, universul sensibil al copilăriei. Practic textele pun în oglindă copilăria lui Tati şi al Dianei. 
  
Chiar interviurile cu artişti renumiţi cum ar fi Florian Pitiş, Gheorghe Ghiorghiu, Gabriel Dorobanţu, Mihai Constantinescu, fetele de la Bambi ( Raluca şi Denisa), Trupa Autentic, Ileana Şipoteanu, cântăreaţă şi soţia compozitorului Dumitru Lupu sunt, practic, secvenţe ale unei istorii ale Artelor Româneşti din diasporă. 
  
Capitolul intitulat “Gânduri, opinii, reflecţii “ cuprinde şi disertaţii ce vibrează pe un diapazon al cunoaşterii, făcând aluzie la personalităţile Fănuş Neagu, Adrian Păunescu şi Dobrin vis- -vis de presa din România, inclusiv analize şi investigaţii despre Facebook, noul drog virtual, noua limbă română-englezească-mesengeristă, criză, perlele de la bac, Vali şi Dragobete, superstiţii, obiceiuri, toate formând un întreg al opiniilor unui talent genuin dublat de un observator vigil. 
  
Cartea lui Viorel Vintilă îmi aduce aminte de a ce scris Nietzsche în Naşterea tragediei:”Astfel, acest abis de uitare desparte lumea realităţii cotidiene de cea dionisiacă.Îndată ce acea realitate cotidiană reapare în conştiinţă, ea provoacă dezgust: rolul acestor stări sufleteşti este un sentiment ascetic care neagă voinţa Sub acest unghi, omul dionisiac prezintă oarecare asemănare cu Hamlet: amândoi au aruncat odată o privire cuprinzătoare în esenţa lucrurilor; au ajuns la cunoaştere şi le este scârbă de acţiune;căci acţiunea lor nu poate schimba întru nimic esenţa veşnică a lucrurilor;li se pare ridicol sau uimitor să li se ceră ca lumea, care a ieşit din ţâţâni, să fie pusă la locul ei. Cunoaşterea ucide acţiunea “. La care adaug aprecierea că văd în Viorel Vintilă un viitor prozator de succes. 
  
Al.Florin Ţene 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Viorel Vintiă-Românaş la San Francisco / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 227, Anul I, 15 august 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!