CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Opinii >  
Autor: Viorel Roman         Ediţia nr. 497 din 11 mai 2012        Toate Articolele Autorului

Viorel ROMAN - ŞCOALA ARDELEANĂ ŞI CEA MOLDO-VALAHĂ - IDEEA, FAPTA ŞI ORIENTAREA NAŢIONALĂ
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Românii au două curente religioase, culturale, politice: Biserica unită cu Roma, papa de la Roma, Preafericitul Lucian Mureşan, al treilea cardinal roman, Şcoala Ardeleană şi Biserica ortodoxă moldo-valahă, preşedintele ţării, Preafericitul patriarh Daniel, orientată spre Constantinopol şi Moscova. Prima n-a reuşit în trei sute de ani să treacă Carpaţii, cea de a doua a lichidat-o 1948 pe prima cu ajutorul Moscovei şi încearcă să păstreze şi azi situaţia dominantă din perioada când era protejată de Cortina de Fier rusească.  
 
Când ruşii şi americanii termina războiul rece, romanii intră, cum era şi firesc 1944 şi 1989, în sfera de influenţă a Moscovei, Constantinopolului, care impun trei preşedinţi moldo-valahi. Refacerea Bisericii unite cu Roma şi integrarea în UE/NATO conferă duplicităţii de la Bucureşti o aparenţă de credibilitate, dar milioane de români pleacă spre vest, puţini caută salvarea în proiectul greco-pravoslav. De aicea necesitatea de a se folosi de paleative orientale mai mult sau mai puţin sofisticate.  
 
Incapacitatea, refuzul ortodoxie moldo-valahe de a dialoga, coopera cu vestul e depăşită de bine de rău de curentele culturale proocidentale ale aşa zisei societăţi civile, de masoni, de maghiari (UDMR, Tokes), germani (Johannis), ţigani romi (Vanghelie), armeni (Vosgasian), evrei (Roman, Ungureanu), greci (Tariceanu) etc., care trag cu toţii targă pe uscat. Toată lumea vede că împăratul este gol. Nimeni nu intervine şi senzaţia de neputinţa e generală. Asta l-a făcut pe acad. Florin Constantiniu să remarce public că acuma este mai rău decât sub Stalin şi nimeni nu l-a contazis.  
 
Ideea, proiectul emancipării naţionale şi sociale aparţine Şcolii Ardelene (1791, 1848), fapta unităţii este a moldo-valahilor (1859, 1918), de aici pleacă confuzia. Moldo-valahi vor să le aparţină lor atât ideea cât şi fapta. Ei vor să fie modelul de urmat pentru toţi românii, ceea ce nu se poate raliza decât cu forţa. Au desfiinţat, marginalizat Biserica unită cu Roma şi, concomitet, au degradând Şcoala Ardeleană la nivelul iluminismului. Corifeii Şcolii Ardelene erau catolici, nu puteau fi masoni laici, fără a fi excomunicaţi.  
 
Proiectul moldo-valah a fost susţinut masiv de Stalin şi la Revoluţia de Crăciun peste 30.000 de agenţi conduşi de la Moscova au asigurat continuarea cursului dorit de ea. Este încă incertă orientarea românilor. Vor continua pe linia moldo-valaha dictată de Moscova şi Constantinopol sau vor realiza o sinteză a ideii şi faptei naţionale? Roma nu s-a construit într-o zi, aşa că acest proces de emancipare naţională este de durată. Vizita Fericitului papa Ioan Paul ÎI la Bucureşti în 1999, urmată de conducătorii Europei a deschis calea spre emanciparea în Europa occidentală. Ajunge asta?  
 
Integrarea în UE/NATO este percepută de moldo-valahi ca un paravan care permite continuarea cutumelor orientale, fanarioto-pravoslavnice, că în perioada interbelică. Nu este pentru prima dată când Roma, punctul de plecare şi aspiraţie al tuturor, întinde o mână de ajutor românilor, după care ei, de la Mihai Viteazul la Nicolae Ceauşescu, când îşi văd sacii în căruţă, întorc spatele cu consecinţe tragice pentru ei şi pentru neamul lor.  
 
Europa de astăzi creează un cadru propice că Preşedintele ţării, Preafericitul Daniel şi Preafericitul Lucian, cardinal Mureşan să înceapă un dialog între ei privind ideea şi fapta naţională spre binele tuturora şi cu toţii, împreună, cu papa Benedict XVII, pentru că ştim mai bine că toată lumea, pentru că de acolo venim: Toate drumurile duc la Roma!  
 
Prof.Univ. Dr. Viorel ROMAN  
www.viorel-roman.ro  
Bremen, Germania  
10 Mai 2012  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Viorel ROMAN - ŞCOALA ARDELEANĂ ŞI CEA MOLDO-VALAHĂ - IDEEA, FAPTA ŞI ORIENTAREA NAŢIONALĂ / Viorel Roman : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 497, Anul II, 11 mai 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Viorel Roman : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Viorel Roman
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!