CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Opinii >  
Autor: Viorel Roman         Ediţia nr. 855 din 04 mai 2013        Toate Articolele Autorului

Viorel ROMAN - GERMANIZAREA EUROPEI
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Chestiunea Germană (1400-) şi Chestiunea Orientală (1774-1923) sunt vechi, de aceea e firesc ca lumea în criză se întrebă: Se germanizează Europa sau se europenizează Germania? Aparţin greco-ortodocsii de Europa sau de Eurasia?  
 
În Europa/UE piaţa neagră e de 50% din activitatea economică/PIB, la greco-ortodocşi, 25% la catolici şi 10% la protestanţi. Aceste decalajele de corupţie şi monedă unică € agravează criză, în care fiecare trage spuza pe turtă lui.  
 
Se redeschide Chestiunea Germană, se urmăreşte din nou distrugerea Europei Centrale, €? Războaiele, de treizeci de ani, 1618-1648, cele napoleoniene, 1799-1815, cele mondiale, 1914-1945, au reuşit mereu distrugerea Germaniei.  
 
Integrarea RFG în UE a împiedicat reapariţia Reich-ului. Când, cu sprijinul Rusiei, Germania s-a refăcut brusc, Anglia şi Franţa au fost împotriva. Numai dizolvarea armatei germane în NATO şi diluarea DM în € a potolit spiritele.  
 
Slăbiciunea PIIGS au împins însă Germania, cu un export de 1.000 de miliarde de €/an, în faţă. Se va degrada Germania, va disciplina ea Europa? Fără Rusia, Anglia, SUA nu pot prinde în cleşte, pe două fronturi, Germania, că 1914-1945.  
 
Germania încotro? La Atena se arde drapelul german şi portretul dnei Merkel e împodobit cu svastica nazistă. Londra nu renunţa la industria ei financiară non-UE. Italia şi Spania sunt depăşite de competitivitatea şi fiscalitatea germană.  
 
Românii stau cu un picior în Europa şi cu celălalt în Eurasia. Şi cum Moscova întârzie refacerea unităţii creştine, moldovenii sunt din ce în ce mai mult asiatici şi nici Bucureştiul n-are nici un proiect naţional sau european credibil.  
 
Integrarea românilor în UE/NATO n-a rupt lanţurile grele ale duhovniciei şi soborniciei moscovite şi constantinopolitane care blochează emanciparea lor. Formularea e din perioada interbelică, când ardelenii sperau că moldo-valahii se vor coace. Dar Stalin lichidează Unirea şi îi integrează pe toţi într-o satrapie eurasiatică, a căror urmări sunt şi astăzi evidente. Mulţi şi-o doresc din nou!  
 
Moldo-valahii au fapta unirii,1859, 1918, dar ideea e a Şcolii Ardelene. De aceea încercarea Partidei ortodoxe, FRN, PMR, PCR, FSN, PDSR, PSD, PNL, USL, de a-şi însuşi şi ideea naţională e contraproductiva, iar folosirea în dialogul cu vestul a curentelor culturale, a masoneriei, a dinastiei etc. Este neconvingătoare, nu pot înlocuii imperativul: Toate drumurile duc la Roma!  
 
Soarta romanilor depinde de meandrele Chestiunii Germane şi Orientale, cu ţeluri diferite. De aceea criza naţională se poate depăşi numai prin dialogului început la Bucureşti de Preafericitul papa Ioan Paul ÎI şi refacerea unităţii cu Roma.  
 
Prof. Dr. Viorel ROMAN  
Bucureşti  
29 aprilie 2013  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Viorel ROMAN - GERMANIZAREA EUROPEI / Viorel Roman : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 855, Anul III, 04 mai 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Viorel Roman : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Viorel Roman
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!