CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Impact > Analize >  
Autor: Viorel Roman         Ediţia nr. 737 din 06 ianuarie 2013        Toate Articolele Autorului

Viorel ROMAN - GENERALUL IULIAN VLAD – EROU SAU TRĂDĂTOR?
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Evenimentele din decembrie 1989 de la Timişoara şi Bucureşti fac parte din înţelegerea dintre ruşi şi americani în legătură cu terminare paşnică a Războiului rece dintre occidentali şi ortodocşii, la renunţarea Moscovei la Cortina de fier, la Lagărul est european, la credo-ul marxist leninist, care urmărea mântuirea celor ce muncesc prin depăşirea luptei de clasă. Raiul pe pământ!  
 
Cei care au planificat, organizat şi s-au implicat în Revoluţie plecau de la premiza că Armata şi Securitatea nu se agreau şi având arme vor trage în legitimă apărare, provocaţi de revoluţionarii în civil, dar bine pregătiţi şi înarmaţi, apoi în confuzia quasi normală, dar mai ales indusă cu premeditate de agenţi anonimi se vor înregistra cam 1.500 morţi pe judeţ, în total pe ţara 60.000. Genocid!  
 
Nicolae şi Elena Ceauşescu nu înţelegeau sau nu acceptau aceste realităţi aşa că au fost lichidaţi după un proces stalinist. Ministrul apărării, generalul Vasile Milea, s-a sinucis la începutul operaţiilor, iar ministrul secretar de stat şi şeful Departamentului Securităţii Statului, generalul Iulian Vlad, a ordonat imediat depunerea armelor şi muniţiei la rastel.  
 
Poziţiile erau clare: Frontul Salvării Naţionale, a celor buni, care n-au întinat idealurile comuniste, iar de partea cealalalta securistii-teroristii, cei care trag din toate poziţiile, şi sunt până astăzi de negăsit. Lupta dintre progresiştii internaţionalişti Iliescu, Roman, Brucan şi cei  
 
naţionaliştii moldo-valahi s-a încheiat cu victoria clară a moscoviţilor. Războiul civil dintre Armată şi Securitate însă n-a avut loc. Ordinul generalului Vlad a încurcat avântul revoluţionar, dar s-a inventat subit sintagma securist = terorist la Televiziune şi populaţia a fost mobilizată să participe la vânătoare şi răzbunare inpotriva celor care în mod paradoxal s-au dezarmat de bună voie şi nesiliţi de nimeni.  
 
Logica evenimentelor este implacabilă şi verificată în trecut. După dezastrul din Rusia, un grup de generali s-au hotărât să-i lichidez pe Adolf Hitler şi pe Heinrich Himmler, care erau aşteptaţi să facă o vizită pe front. Hitler vine singur, aşa că se amână acţiunea, pentru că se temeau că Himmler declanşează un război civil între SS şi Armată. Astăzi ştim că Himmler voia să ia locul lui Hitler după ce acesta s-a sinucis, tot aşa cum ştim că generalul Vlad n-a intenţionat nici o clipă să-l înlocuiască pe Ceauşescu.  
 
1989 era mai mult în joc decât schimbarea Domnului la Bucureşti, era euforie celor care doreau refacerea unităţii ortodocşilor cu occidentalii. Depăşirea Marei Schisme din 1054. Ea însă n-a avut loc şi totul a rămas ca în trecut, aşa că tot elanul se dovedeşte a fi fost ceva penibil, de care se jenează acuma cam toată lumea, atât în est cât şi în vest.  
 
În ce măsură conştientiză generalul Vlad pe 17 decembrie 1989 că totul este numai o farsă, în afară luptei pentru putere a curentului moscovit din rândul moldo-valahilor şi a celor 1.000 de morţi, este greu de ştiut. Sigur este faptul că el nu s-a comportat cum dorea kominternistul Brucan şi a fost condamnat la 25 de ani de închisoare.  
 
Gen. Vlad n-a acceptat lanţurile grele ale "duhovniciei” şi soborniciei moscovite, nici obedienta faţă de a treia Roma, ceea ce l-a costat în final 4 ani de puşcărie. Pentru că l-a trădat pe Brucan. Pe de altă parte a împiedicat un război civil. Pentru asta e un erou al neamului.  
 
Prof. Dr. Viorel ROMAN  
Akademischer Rat a.D.  
Bucureşti  
17 decembrie 2011  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Viorel ROMAN - GENERALUL IULIAN VLAD – EROU SAU TRĂDĂTOR? / Viorel Roman : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 737, Anul III, 06 ianuarie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Viorel Roman : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Viorel Roman
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!