CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Opinii >  
Autor: Viorel Roman         Ediţia nr. 515 din 29 mai 2012        Toate Articolele Autorului

Viorel ROMAN - DUPLICITATEA MOLDO-VALAHĂ
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
În vremea ideologiei panortodoxe, în straie marxist-leniniste, era firesc că după Cortina de Fier bisericile unite cu Roma şi elita prooccidentală din România să fie forţate spre Moscova cu baioneta. După aceiaşi logica, practică, ar fi acuma firesc ca bisericile şi elita ortodoxă să fie reorientate spre Roma, adică spre vest. Realitatea este totul alta cu consecinţe uşor de prevăzut. Biserica Unită a Preafericitului Lucian cardinal Mureşan e persecutată, curentul prooccident e numai de faţadă, în timp ce Bucureştiul se foloseşte de ţiganii şi evrei, pentru a abate atenţia de la orientarea sa greco-pravoslavnică, antioccidentală.  
 
Este normal ca greco-ortodocşii după cinci sute de ani de cea mai coruptă şi stupidă administraţie din lume, cea turco-fanariotă, nu au cum avea un stat compatibil cu Europa occidentală. Promovarea prim-miniştrilor evrei Roman şi Ungureanu sau a ţiganilor romi Iliescu, Năstase, Vanghelie, plus clanurile lor Butoane, Vişinel, Cămătaru, Fane Spoitoru nu pot ascunde faptul că nu ei sunt de vină că statul şi societatea moldo-valaha sunt în derivă.  
 
Folosindu-se de invazia de ţigani spre vest, statul întregeşte acuma „Casa lui Ceauşescu” cu cea a „Mânuirii Neamului”, modelul de urmat al moldo-valahilor, nu a românilor. Vor reuşi valahii să marginalizeze modelul Şcolii Ardeleane orientat spre Roma? Cei care n-au cunoscut niciodată o politică raţională, sunt numai individual competitivi în Europa, asta pentru că preşedinţii moldo-valahi: Ceauşescu, Iliescu, Constantinescu, Băsescu... se pregăteşte Antonescu, secondaţi de fideli lor Patriarhi, Teoctist şi Daniel, sunt în lanţurile grele ale duhovniciei şi soborniciei constantinopolitane şi moscovite, după o expresie interbelică. Când va trece Carpaţii Biserica Unită? Când aderă romanii la UE?  
 
Fericitului papa Ioan Paul, la Bucureşti în 1999, a început dialogul cu moldo-valahi. Dar imediat s-a revenit la Iliescu şi orientarea sa moscovita. Duplicitatea este veche. Mihai Viteazul realizează Unirea cu ajutorul papei de la Roma, dar dupicitatea greco-slavă îl ucide. Cuza optează pentru unirea cu Roma, dar fraţii lui îl exilează. După Marea Unire se refuză orientarea spre Roma şi ţara este dezmembrată. Când şi cum va reacţiona occidentul la duplicitatea actuală şi care vor fi consecinţele? Privind în trecut putem presupune că vor fi negative.  
 
După 1989 Moscova şi Belgradul renunţă la provinciile neortodoxe din vest - Ţarile Baltice, Slovenia, Croaţia, Bosnia şi Herzegovina -, în schimb moldo-valahi administrează Transilvania şi Banatul cu toate că peste 10 la sută din populaţia ţării a fugit în occident. Regionalizarea va obliga şi Bucureştiul să elibereze provinciile din vest sau se va uni cu Roma şi va renunţa la corupţia, clientelismul şi blocajul administrativ greco-pravoslavnic? Când va adera România, nu numai duplicitar, la Europa occidentală, la UE?  
 
Prof.Univ. Dr. Viorel ROMAN  
www.viorel-roman.ro  
Bremen, Germania  
20 mai 2012  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Viorel ROMAN - DUPLICITATEA MOLDO-VALAHĂ / Viorel Roman : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 515, Anul II, 29 mai 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Viorel Roman : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Viorel Roman
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!