CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Opinii >  
Autor: Viorel Roman         Ediţia nr. 873 din 22 mai 2013        Toate Articolele Autorului

Viorel ROMAN - ANTIOCCIDENTALISM
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Totul începe cu Marea Schismă din anul 1054. Anatemizarea reciprocă a făcut ca şi azi ortodocşii se simt duhovniceşte superiori occidentalilor şi invers, vestul se uită cu condescendenţă la situaţia materială din est. Romanii sunt cei mai săraci europeni.  
 
O retrospectivă.  
Cruciaţii refac în forţă unitatea creştină după ocuparea Ierusalimului şi Constantinopolului. Dar în loc de bună înţelegere de atunci toţi greco-ortodocsii au o aversiune atavică faţă de cruciaţii occidentali.  
 
Unirea de la Conciliul de la Florenţa e la fel, de scurtă durată. O discordie în vest facilitează căderea Constantinopolului şi astfel, greco-ortodocsii, nolens volens, devin antioccidentalii sultanului musulman turc, care trage o Cortină de Fier între creştini.  
 
Inchiziţia lupta cu succes împotriva avorturilor. S-a depăşit astfel pierderile din vremea ciumei. Devenind mai numeroşi, creştini occidentali răspândesc apoi Evanghelia pe toate continentele. Ortodocşii văd şi azi numai jumătatea goală a paharului.  
 
Înfrânţi la Viena, turcii pierd Transilvania şi ortodocşi români se unească cu Roma 1700. Înlăturarea statutului de toleraţi al ortodocşilor romani în Imperiu occidental (azi UE/NATO) nu convine maghiarilor şi greco-pravoslavnicilor, care-i vor pe romani jos.  
 
Conflictul dintre adepţii şi adversarii Unirii din Ardeal obliga Viena la trimiterea generalului Bukow cu misiunea de a face pace şi cu acest prilej se desfiinţează mănăstirile contemplative, şcoli, spitale etc., fără o activitate utilă în Sfântul Imperiu Roman.  
 
Războaiele napoleoniene îi apropie pe moldo-valahi de Europa. Prin cultură, masonerie, ei se reorientează spre vest. Cuza şi Carol I continua tendinţa, dar refacerea unităţii cu Roma e boicotată de greco-pravoslavnici .În schimb antioccidentalismul promovat, ca azi.  
 
România Mare, opera atât a ideii uniţilor ardeleni, cât şi faptei moldo-valahilor, era o construcţie cu picioare de lut, pentru că s-a subminat crearea unei mari dioceze romane la Dunărea de jos. Cine a trădat, moldo-valahii sau vestul?  
 
În perioada Războiului Rece dintre ortodoxo-comunisti şi occidentali, în spatele Cortinei de Fier antioccidentalismul devine politica de stat. În vest nu se făcea diferenţa între ortodox şi comunist şi pentru că toate prejudecăţile religioase de mai sus deveniseră în est canon laic, dictatorial.  
 
1965 a avut loc ridicarea anatemelor la Constantinopol şi Roma. Schisma însă rămâne. Cruciadele, Inchiziţia, Unirea, Bukow, prăbuşirea României Mari şi trădarea vestului, ortodoxo-comunismul sunt leitmotivele unei aversiuni reciproce greu de înţeles, mai ales după Conciliul Vatican II, vizita Fericitului papa Iona Paul ÎI la Bucureşti şi aderarea României la civilizaţia occidentală.  
 
Ortodoxul şi occidentalul văd paiul din ochiul celuilalt, dar nu văd bârna din ochiul său?  
 
Prof. Dr. Viorel ROMAN  
Bucureşti  
6 mai 2013  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Viorel ROMAN - ANTIOCCIDENTALISM / Viorel Roman : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 873, Anul III, 22 mai 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Viorel Roman : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Viorel Roman
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!