CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Opinii >  
Autor: Viorel Roman         Ediţia nr. 1293 din 16 iulie 2014        Toate Articolele Autorului

Viorel ROMAN - CIA ŞI GERMANIA
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Anglo-americanii întregistrează toate telefoanele, email-urile etc. din „satul global” pentru lupta împotriva terorismului. Edward Snowden, un agent NSA idealist, crede că se sare peste cal, se lezează astfel drepturile fundamentală ale omului, aşa că a dezvăluit acţiunea de înregistrare a tuturora fără nici un avantaj material pentru el. Din contră el e hăituit şi trăieşte în exil.  
 
Faptul că din ambasadele SUA şi Anglia la Berlin se ascută telefoanele, chiar şi pe cel al doamnei Angela Merkel, cancelar federal, i-a neliniştit nu numai pe parlamentarii, dar prinderea unui agent CIA în Serviciul de Informaţii Federale (BND - similar cu S.I.E.) va schimba paradigmele, mai ales că BND-ul s-a mutat de la München într-o clădire nouă şi reprezentativă în capitala imperială.  
 
Agentul BND/CIA este un handicapat. Pentru a fi politic corect instituţiile publice au o cotă de handicapaţi, atât bărbaţi cât şi femei... În ultimi doi ani el a vândut americanilor 218 documente cu 25.000 € şi s-a adresat în acest sens printr-un email-ul şi consulului rus de la München. Să nu fi ştiut el, ceea ce ştie deja toată lume, de dezvăluirile lui Snowden? Acum el e la interogatoriu, în puşcărie.  
 
În vremea războiului rece atât STASI/KGB cât şi BND/CIA erau echipe în lupta pe viaţă şi moarte dintre ortodoxo-comunism şi capitalismul occidental. Dacă un agent STASI, cum a fost de exemplu Günter Guillaume infiltrat în cancelaria lui Willy Brandt, era descoperit, consecinţele erau dramatice. Arhitectul politicii de destindere, de deschidere spre est a trebuit să-şi dea demisia.  
 
În vremea noastră postmodernă nu se mai pune problema unor consecinţe majore, pentru că triplul agent (dacă punem la socoteală şi oferta făcută ruşilor) este un produs al economiei de piaţă. Ironia sorţii face că exact în acelaşi timp un agent american de bună credinţă să tragă un semnal de alarmă: pe lângă economia de piaţă există şi democraţie, norme şi valori occidentale intangibile.  
 
Era de glorie a serviciilor secrete a fost războiul rece, care s-a terminat fără vărsare de sânge, mai mult datorită lor decât armatei sau diplomaţiei. Excepţie face România, unde dihonia dintre Ceauşescu/Securitate şi Gorbaciov/KGB era să degenereze într-un război civil, dacă nu era generalul Iulian Vlad să-l dezamorseze, cu consecinţe dramatice pentru el personal.  
 
Şi în vremea noastră, mai ales în domeniul serviciilor secrete, nimic nu-i aşa cum pare, transparent, aşa au fost ele create, aşa trebuie ele să activeze. În comisia parlamentară de la Berlin, la întrebarea adresată unui expert american, ce urmăreşte NSA/CIA în Germania (?), răspunsul a fost dezarmant: ele căutau să afle, cum gândeşte doamna Merkel? În curând vom afla şi cum gândeşte preşedintele Barack Obama?  
-----------------------------------------------------------------  
Prof. Dr. Viorel ROMAN  
Akademischer Rat a.D.  
Bremen, Germania  
8 iulie 2014  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Viorel ROMAN - CIA ŞI GERMANIA / Viorel Roman : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1293, Anul IV, 16 iulie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Viorel Roman : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Viorel Roman
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!