CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Scrieri >  

Sfinţirea cozonacilor
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Sfinţirea cozonacilor 
  
Întocmai ca-ntr-o carte de poveşti de spus la gura sobei, la poalele muntelui unde era casa noastră părintească, trăia un moş împreună cu baba sa într-o gospodărie veche, nu prea săracă, dar foarte veche. Şindrilele casei ameninţau să zboare la fiecare vijelie mai puternică. Oarecum, casa era apărată de furiile vântului de livada destul de întinsă din preajma gospodăriei. 
  
De cum s-a topit zăpada, în jurul gospodăriei lor răsăriră flori rare de primăvară, sălciile începură să scoată muguri mari şi moi, ca nişte mâţişori, iar pomii, şi ei, începură să se dezmorţească din greaua încremenire din timpul iernii. Iată, începură zile calde, bucuria mieilor care zburdau prin preajmă în livadă. Parcă vorbite, sosiră din pribegie lungă şi păsările călătoare de multe soiuri, şi, de cum veniră, începură să-şi deretice cuiburile de sub streşinile casei şi din scorburile pomilor. 
  
Moşul Costan, la fel şi baba sa, Costaneha, erau cât se poate de voioşi de învierea primăverii. În acelaşi timp, se făceau pregătiri pentru sfintele sărbători de Paşte. Veni ajunul Paştelui, dar toate erau pregătite din timp. Pe masa din odaia lor, ba încă şi în cămară, bătrânii aveau de toate. Străluceau unse cu undelemn cozonacii şi păscuţele minunat mirositoare, rumenite, numai bune de înfulecat de Paşti. Dar, niciun creştin nu s-ar fi înfruptat din cozonaci înainte de a-i duce în dimineaţa de Înviere la biserică pentru sfinţit. Aşa era regula la cei bătrâni. 
  
Încă de cu seară, Costaneha pregăti cu cea mai mare grijă toate cele necesare ca moşul ei să plece la biserică, să sfinţească bucatele şi să aducă nafură. I-a pus într-o coşarcă mare doi cozonaci şi-o pască. În cealaltă coşarcă i-a pus ouă scrise şi halunci, i-a pus şi brânză, usturoi, sfeclă roşie cu hrean, un pic de sare, adică de toate ce ar trebui să aibă omul în timpul anului, după ce vor fi sfinţite. A pus şi un ban, mai mare, care după ce va fi sfinţit, acel ban nu trebuie cheltuit tot anul, decât la mare necaz. 
  
Moşul se pregăti foarte de cu vreme pentru plecare, ţesală iapa, puse o cergă moale pe ea, îi dădu să mânânce fân şi ovăz, o adăpă cu apă curată. El însuşi intră în casă să se spele cu apă rece pe mâini şi pe obraji, apoi puse pe el cele mai frumoase straie huţule, încălecă pe iapă şi ieşi pe poartă în drum spre biserică. Gospodina Costaneha închise porţile în urma omului ei, rosti un gând bun de drum în noaptea neagră, apoi intră în casă liniştită că moşul ei se va descurca în treaba încredinţată pentru sfinţirea cozonacilor. 
  
Moşul Costan ajunsese devreme la biserică. Avu însă de aşteptat. Era lume multă venită din toate satele. În cele din urmă reuşi, apoi nu mai pierdu vremea, se întoarse întins spre casă, la baba lui, să-i arate cât de destoinic a fost, şi cu misiunea îndeplinită. Avea de mers mult, ca de două ceasuri. Când răsări soarele, moşul Costan, încălecat pe iapă, cu desaga plină de bunătăţi în spatele său, se înfăţişă în faţa casei. Baba Costaneha nici ea n-a mai închis un ochi după plecarea moşului, îl tot aştepta să apară cu pasca şi cozonacii sfinţiţi.  
  
Gospodin Costan se opri falnic călare pe iapă la oarecare depărtare de casă. Costaneha îl întâmpină din cerdacul casei: 
  
- Hristos a înviat! zise el. 
  
- Adevărat a înviat! îi răspunse baba. Ei, cum ai umblat, omule, la biserică, ai reuşit? ai sfinţit bucatele? 
  
- Da, prea-bună gospodină Costaneha… cum altfel?… am reuşit! Ia spune urarea de bun sosit de la sfinţire, de trei ori!... 
  
- Ce vom mânca noi de Paşti şi tot anul? începu ea. 
  
- Vom mânca tot anul cozonaci şi pască şi bunătăţi! ură moşul. 
  
- Vom mânca tot anul cozonaci şi pască şi bunătăţi! ură şi ea  
  
- Dar duşmanii noştri ce să mănânce? Întrebă iarăşi moşul? 
  
- Numai cărbune şi fiere! 
  
- Numai cărbune şi fiere! 
  
După ce strigară acest ritual de trei ori, toate ar fi fost frumoase şi la locul lor. Dar nu se putea să nu-şi facă şi cel cu coadă numărul lui? Ce-i veni moşului în minte? Scoase de la brâu un puşcoci, un fel de pistol, şi, ca să consfinţească cele spuse înainte, slobozi un cartuş din puşcoci: BAAFFFF!!!!!  
  
De la zgomotul acelei detunături năprasnice, neaşteptate, iapa se înspăimântă grozav, se cabră, se ridică cu picioarele de dinainte, apoi începu să bată din copite. Moşul căzu de pe şa, un picior îi rămăsese atârnat în scară. După ce-l târâi astfel câţiva paşi, piciorul moşului se eliberă din strânsoare. Iapa nu înceta să bată cu copitele din spate în desaga care-i atârna pe crupe. În cele din urmă, desaga căzu prin livadă. Iapa fugi la deal, tocmai sub gardul de la toloacă, şi se uita speriată de acolo la vale, să vadă unde-i necuratul. 
  
Baba sări în ajutor, ajută pe omul ei să se ridice de la pământ, apoi luă desaga cu cozonacii şi pasca făcute ferfeniţă, adună şi puşcociul de pe jos şi intră în casă. Spăşit, moşul urcă la deal să prindă iapa, îmbiind-o cu blândeţe şi cu vorbe de împăcare. O prinse de căpăstru, o luă la vale, şi se îndrepta amărât spre casă. 
  
Toată acea păţanie a fost văzută de vecinul gard în gard al lui Costan, unul Ilia Polec, un hâtru şi jumătate. Se prăpădea de râs văzând cele întâmplate vecinului său . 
  
- Pani Costan, ce-aţi păţit? De ce sunteţi aşa de mânjit de iarbă şi de noroi pe iţari şi pe bundiţă!... întrebă prefăcut Ilia, ca şi cum n-ar fi ştiut nimica. 
  
- Ah… ce să fie… nu mă mai înţeleg deloc cu iapa asta a mea bătrână!... S-a făcut tare sperioasă de la o vreme!... răspunse cu amărăciune gospodinul Costan. 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Sfinţirea cozonacilor / Viorel Darie : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1193, Anul IV, 07 aprilie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Viorel Darie : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Viorel Darie
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!