CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Atitudini >  
Autor: Viorel Baetu         Ediţia nr. 910 din 28 iunie 2013        Toate Articolele Autorului

Viorel BĂETU - SUPRAVEGHEREA TOTALĂ – PRISM, TEMPORA, SNOWDEN & CO
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
În sfârşit putem dormi liniştiţi. Acuma când ştim că în afară de Dumnezeu care, ne păzeşte de „cele rele”, de acolo de sus şi aici pe pământ suntem permanent supravegheaţi, interceptaţi, ascultaţi, spionaţi, pardon am vrut să spun „apăraţi”, ca să nu ni se întâmple ceva rău, avem un somn uşor şi visăm urât. Cineva, ne ascultă, ne citeşte, ne spionează, ne ştie toate secretele. Asta e lumea de azi. Toţi vrem date, date, date şi pentru a le obţine lăsăm „amprente electronice” peste tot, la americani, la engleji, la ruşi, la chineji şi probabil şi la cei din insula Vanatu.  
 
Acum am ajuns în sfârşit să fim şi noi „cineva”! Dar nu ne place. Aşa e omul, veşnic nemulţumit, ba că nu e apărat, ba că e prea apărat şi spionat, ba că nu i se respectă sfera personală, ba că nu-l bagă nimeni în seamă şi lui nu i se ascultă telefonul şi nu i se citesc e-mailurile, ba că nu are asigurare de sănătate, ba că are, dar pe cipul ăla de pe card sunt trecute toate bolile lui de când era copil şi oricine le poate citi, ba că şi... ba că! Cine te pune domnule să fii peste tot în INTERNET? Cine te pune să te bagi pe toate platformele sociale? Cine te pune să crezi în promisiunile lor de anonimitate? Cine te pune să cumperi de la magazine cu caserii electronice şi să plăteşti cu CARD-ul propriu. Cine te pune să te laşi înregistrat la spital, la primărie, la miliţie. (Pardon asta e obligatoriu deci ultima frază nu va fi luată în considerare!).  
 
Bunicii mei, stau sus la munte, au peste 90 de ani şi nu au computer, handy, I-phone, televizor, telefon, sau sistem de navigare. Ei au crezut că astfel au scăpat de supravegherea totală. Eroare, bunicul a primit o scrisoare de la un ţăran din Tadjikistan, care îl întreba cum face brânza de oaie la burduf!  
 
Toată lumea e şocată, toţi ţipă, toţi sunt revoltaţi şi de ce oare? Pentru că americanii au construit un monument arhitectonic pentru NSA (National Security Agency) unde lucrează o mare grămadă de oameni şi unde se adună date, de toate culorile, de toate mărimile, în toate limbile, pentru a apăra cetăţeanul cinstit de terorişti, crimnali, pedofili, hoţi, şarlatani şi alţi de-alde ăştia. Acuma că li se mai întâmplă să şi greşească, iar unele programe ale lor, ca de exemplu PRISM („Planning Tool for Resource Integration, Synchronization, and Management) s-a apucat să adune de capul lui, date despre toată lumea, asta a fost o greşeală de programare, căci nimeni nu i-a spus, cine sunt cei buni şi cine sunt cei răi, aşa că pentru a nu greşi i-a băgat pe toţi într-o oală şi i-a supravegheat de dimineaţa până seara şi de seara până dimineaţa fără părtinire.  
 
Pentru că englejii nu s-au lăsat mai prejos au şi ei monumentul lor. O clădire cum n-a văzut Parisul, pentru GCHQ (Governmental Communications Headquarters) unde lucrează o mare grămadă de oameni şi unde se adună date de toate culorile, de toate mărimile, în toate limbile, pentru a apăra cetăţeanul cinstit de terorişti, criminali, pedofili, hoţi, şarlatani şi alţi de-al de ăştia. Acuma că li se mai întâmplă să şi greşească, iar unele programe ale lor, ca de exemplu TEMPORA, în comparaţie cu care PRISM e un copil nevinovat, s-a apucat să adune de capul lui, date despre toată lumea, asta a fost o greşeală de programare, căci nimeni nu i-a spus, cine sunt cei buni şi cine sunt cei răi, aşa că pentru a nu greşi i-a băgat pe toţi într-o oală şi i-a supravegheat de dimineaţa până seara şi de seara până dimineaţa fără părtinire.  
 
Iar când un anume Edward Snowden, care a mâncat din pâinea lor, a celor de la NSA, a descoperit că nu programul e de vină că toată lumea e supravegheată fără nici un discernemânt, căci programul nu putea de unul singur să se lipească fizic de peste 200 de fascicule din cablul de fibră de sticlă transatlantic, care transportă aproape tot ce e comunicare în lumea asta şi să sugă ca un aspirator fără nici o aprobare, deci pe „şest”, date şi date şi convorbiri şi E-mailuri şi poze şi profile şi, şi, şi...  
 
Deoarece treaba asta presupunea intervenţia factorului uman, căci în telechineză nu mai crede nimeni, a început bâlciul. Secretele au intrat în gura presei şi atunci s-a terminat cu secretul! Prietenul nostru Snowden, a şters-o din SUA (cel mai liber şi democratic stat din lume) şi a căutat azil, ca să poată să spună liber ce ştie, în China (unde drepturile omului sunt călcate în picioare), în Rusia (unde democraţia se scrie cu litere mici de tot) şi vrea să ajungă în Cuba (stat comunist!). De unde se vede că teoria lui Einstein e universal valabilă: „Totul e relativ!”.  
 
Acum să stăm strâmb şi să judecăm drept. Puţin speriaţi putem să fim. Pentru că volumele de date care sunt înregistrate controlate şi evaluate, au dimensiuni de neinmaginat, ca de exemplu 600 de milioane, da, da, 600 de milioane, de convorbiri telefonice pe zi! De restul datelor, E-mailuri, platforme sociale, home page, etc etc, care au acceaşi soartă, nici să nu mai vorbim. O socoteală simplă spune că la 7 miliarde de locuitori câţi are planeta dacă socotim cam 2 miliarde de mijloace de comunicaţie, telefoane, handy, Skipe, etc, etc, ajungem ca în fiecare a TREIA zi să fim ascultaţi, înregistraţi, spionaţi, evaluaţi. Concluzia: Vorbiţi la telefon, handy, Skype, etc, numai în fiercare a PATRA zi!  
 
Totuşi cred că nu o să dorm bine la noapte. De unde ştiu americanii că eu am mâncat ieri la prânz sarmale?  
 
Viorel BĂETU  
Germania  
26 iunie 2013  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Viorel BĂETU - SUPRAVEGHEREA TOTALĂ – PRISM, TEMPORA, SNOWDEN & CO / Viorel Baetu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 910, Anul III, 28 iunie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Viorel Baetu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Viorel Baetu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!