CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Reportaj >  
Autor: Viorel Baetu         Ediţia nr. 497 din 11 mai 2012        Toate Articolele Autorului

Viorel BĂETU - ROMÂNI LA ZIUA EUROPEI: POARTA MARAMUREŞANĂ ÎN VIENA LUI JOHANN STRAUSS
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
O splendidă poartă din lemn sculptată măiestru „Poarta Maramureşană” aminteşte de ziua în care Maramureşul şi Viena s-au unit în suflet. Ea străjuieşte acum aleile parcului Böhmischer Prater din Viena, simbol al sufletului vienez, unde pe alei plutesc şi astăzi acordurile neuitatelor valsuri, compuse de Johann Strauss.  
 
La a 6-a ediţie a festivalului „Ziua Europei” la Viena, au participat şi în acest an artişti de valoare din Ţara Bucovinei, din Maramureş şi din Viena. În deschidera festivalului, într-o frumoasă poeniţă din Böhmischer Prater, unde un public numeros era prezent, pentru a-şi umple sufletul cu un strop de de glie strămoşească, cei ce au făcut posibilă această manifestare, Dna. Hermine Moistpointer - primarul sectorului 10 al Vienei, Dna Silvia Davidoiu - Ambasadoarea României la Viena, Ioan Godja, preşedintele asociaţiei „Cercul Cultural Româno-Austriac UNIREA” şi din îndepărtata Bucovină, Gheorghe Tomoioagă – primarul comunei muzeu Ciocăneşti, le-au adresat un cuvânt de „bun venit”  
 
Pe două mese lungi se aflau expuse „ouăle încondeiate”, care pe bună dreptate sunt mândria Ciocăneştenilor, adevărate obiectele de artă. Motivele religioase, îmbinate într-o perfectă simbioză, cu motive populare zonale sunt pictate cu o mare fineţe şi mult simţ artistic pe o coajă subţire de ou. Aceste opere măiestre sunt întradevăr o adevărată desfătare pentru ochiul privitorului!  
 
Programul artistic a fost deschis de sunetul profund al buciumelor, mânuite de buciumaşii aparţinând grupului de fluieraşi „Bistriţa Aurie" din Ciocăneşti, a urmat apoi ansamblul de cântece şi dansuri „Brăduleţul” din Botoş, în minunatul port bucovinean, care sub bagheta părintelui Mihai Ţehanciuc, duhovnicul spiritual al Botoşenilor şi Ciocăneştenilor, cu un buchet de cântece populare, ne-au readus în minte şi în inimă istoria străbunilor noştri ce au păstorit aceste meleaguri, pe domnul Ştefan zis Cel Mare şi pe domnul Bogdan zis Întemeietorul.  
 
Pe scenă s-au succedat apoi tinerele talente, din rezervorul inepuizabil al acestei zone de munte, Laura Maria Niculiţă (14 ani), Ana Maria Chiloti (10 ani), Stefan Nicolae Ţehanciuc (17 ani), Daiana Ivaşcu (14 ani), care ne-au încântat auzul şi ne-au făcut să avem încredere în viitorul cântecului popular românesc, ei fiind câştigători la numeroase festivale de prestigiu, din ţară şi de peste hotare.  
 
Dansatorii, au făcut apoi scena să vibreze, într-un potpuriu de dansuri populare, interpretate cu multă inimă într-un ritm alert şi încheiate cu marea horă, în care s-au prins să joace împreună români şi austrieci uniţi de acuma de strigătura „Hai la horă măi flăcăi” care nuavea nevoie de traducere. Gazdele ne-au oferit apoi, în dar, câteva arii din operetele lui Johann Strauss, în interpretarea cunoscutei soliste Ingrid Mersch, de la opera din Viena.  
 
Taraful „Ceatăra” din Carei format din fraţii Paşca, Adrian la braci (violă cu două coarde şi căluş drept), Bogdan la gordonă (un fel de contrabas) şi Vlad la vioară, instrumente tradiţionale din zona Codrului, reproduse de conducătorul formaţiei Adrian Paşca după modele originale de acum 200 de ani, împreună cu cântăreaţa Ioana Guţă, ne-au oferit momente de neuitat, cu melodii din zona folclorică Ţara Codrului. Finalul, a aparţinut tinerei artistei, Delia Denise Godja (15 ani) născută şi crescută la Viena, care acompaniată de taraful „Ceatăra”, a interpretat cu mult talent, o suită de cântece populare maramureşene, încheiate cu cunoscuta melodie „Moroşancă-s moroşancă”. Pentru ca oaspeţii să nu moară de foame şi de sete, ciocăneştenii în colaborare cu ambasada şi asociaţia „Unirea”, i-au omenit cu bucate, vin şi pălincă, aduse de acasă, de pe plaiurile Bucovinei.  
 
În încheierea primei zile a festivalului, domnul Gheorghe Tomoioagă şi membrii tarafului „Ceatăra” au primit titlul de „Cetăţean de Onoare ai Bundeslandului Niederöstereich” din Austria. A doua zi a festivalului a început cu Sfânta Liturghie, ţinută în capela mânăstirii Neukloster pusă la dispozitia comunitaţii românilor ortodocşi din Neustadt Wien, de catre părintele Walter Ludwig, stareţul mânastirii. Slujba la care au participat credincioşii din Viena şi împrejurimi, laolaltă cu bucovineni îmbrăcaţi în straiele tradiţionale, a fost oficiată de preotul, Mag. Emanuel Nuţu de la Biserica Ortodoxă Română din Viena şi preotul Mihai Ţehanciuc, păstorul spiritual al oaspeţilor, în deplină armonie creştinească, aducând cuvântul Domnului mai aproape de mintea şi inima celor prezenţi.  
 
După Sfânta Liturghie, pe coridoarele răcoroase ale mânăstiri, întemeiată în 1444 de către regentul Austriei Friedrich al IV, care îşi poartă cu mândrie patina vremii, pe mese lungi s-au găsit alături de bucate şi băuturi, acei minunaţi cozonaci aurii înveliţi în ştergare împodobite cu motive tradiţionale bucovinene, ouăle încondeiate şi ouăle roşii pentru a ciocni întru Învierea lui Hristos.  
 
Doamna Gabriela Folfă, consul general al României la Viena, împreună cu domnul Ioan Godja în numele postului Radio TV Unirea care funcţionează pe axa Austria - Marea Britanie – Spania – România, au deschis seria de evenimente culturale. Momentele muzicale care au cuprins în repertoriu, Balada lui Ciprian Porumbescu şi neasemuita Ciocârlie, au fost interpretate cu mult suflet, la nai de Andreia Chira şi la vioară de Sara Stroici.  
 
Momentul literar, care a arătat că frumoasa limbă română nu a fost uitată, ci este păstrată cu sfinţenie şi de artiştii români care trăiesc în afara graniţelor României, a fost susţinut de scriitoarea Ionela Flood, venită de la Londra, care a citit poezii, de o deosebită ţinută artistică şi sensibilitate din volumele „Parfumul Ingerilor” şi „Ţărmurile iubirii” şi de scriitorul Michael Cuţui (subsemnantul în pseudonim!), venit din Germania, care a citit din volumul „Trei Doamne şi toţi trei... în Himalaia pe Kala Patthar (5550m) - Jurnal de călătorie Nepal” carte în care autorul, după ce întreprinde împreună cu cei doi fii ai săi o excursie în Himalaia, la întoarcere redă momentele trăite în bătălia omului cu muntele.  
 
În încheierea festivalului, componenţii tarafului „Ceatăra” ne-au mai încântat cu câteva piese originale din ţinutul Codrului. Acest festival, excelent organizat, a contribuit cu mult succes la păstrarea legăturii cu rădăcinile culturale şi spirituale naţionale româneşti, la proiectarea culturii şi spiritului românesc în spaţiul multicultural universal, sau cu alte cuvinte, la promovarea valorilor româneşti autentice în lume.  
 
Viorel BĂETU  
Viena, Austria  
6 mai 2012  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Viorel BĂETU - ROMÂNI LA ZIUA EUROPEI: POARTA MARAMUREŞANĂ ÎN VIENA LUI JOHANN STRAUSS / Viorel Baetu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 497, Anul II, 11 mai 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Viorel Baetu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Viorel Baetu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!