CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Opinii >  
Autor: Viorel Baetu         Ediţia nr. 960 din 17 august 2013        Toate Articolele Autorului

Viorel BĂETU - PROGNOZELE ŞI CRUDA REALITATE, READAPTAT IN 2013
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Nimic nu s-a schimbat în esenţă.  
 
Noi încă iubim prognozele. Mai ales pe cele bune! Prognozele ne spun cum va fi viaţa noastră în epoca furtului de date. Prognozele ne învaţă să alegem dintre două rele identice, pe una dintre ele. Prognozele ne arată cu căt este mai bun un Snowden decât un Ansange. Prognozele îi ridică, pe politicieni, Prognozele îi coboară, pe ceilalţi. Moda prognozelor a rămas şi s-a amplificat.  
 
O şi mai mare mulţime de oameni îşi câştigă banii, strângănd date, trecându-le prin maşini statistice şi interpretând rezultatele, după cum au nevoie cei care plătesc (vezi NSA!) Deci avem şi astăzi prognoze serioase şi prognoze neserioase, singura problemă e că nu ştim nici acum să le deosebim pe unele de altele. Pentru asta nu a scos încă nimeni un “Manual de utilizare”, dar acuma avem NSA (National Security Agency) şi ăştia ştiu! Suntem în Germania dar scenariul, cu mici variaţiuni neesenţiale, este universal. Otto, care trăieşte cu familia dintr-un salariu mediu pe economie, deschide ziarul şi citeşte:  
 
„Prognoza pentru 2013:  
Conform ultimelor teste mediale, alegerile vor fi câştigate de Negru (CDU+CSU) în coaliţie cu Galben (FDP) iar Angela Merkel va rămâne Bundeskanzelarin pentru următorii 4 ani.  
- Asta înseamnă că ne va merge mai bine, îi spune îngeraşul cel optimist care stă pe umărul drept.  
- Celor care mai cred în minuni, îi şopteşte drăcuşorul cel pesimist care stă pe umărul stâng şi adaugă: Europa Comunitară se zbate să iasă din criză. EURO încearcă să nu se ducă la fund. Grecii, portughezi, spaniolii, italienii, au o rată de şomaj care acoperă jumătate din populaţie.  
- Încetează că ne apucă dimineaţa. Principalul e că noi mergem în sus, îi spune îngeraşul cel optimist  
- Dar ştii cum am ajuns la aşa o creştere? îl întreabă pe Otto drăcuşorul cel pesimist  
- Sigur că ştie, doar la asta se lucrează de ani de zile, indiferent ce culoare au avut cei de la conducere, îi spune îngeraşul cel optimist. Ne-am făcut că nu ştim că grecii au minţit, că nu ştim că americanii ne spionează, că nu ştim că chinezii fură patentele, că nu ştim...  
- Da s-a lucrat din greu la neştiinţă, îi şopteşte drăcuşorul cel pesimist.  
- Chiar dacă lucrurile au ieşit acum la iveală, câinii latră caravana trece, îl persiflează îngeraşul cel optimist.  
- Să vedem ce caravană, nu se lasă drăcuşorul cel pesimist.  
Dacă vine carvana cu Steinmaier (SPD) la cârmă în coaliţie cu Verzii (Ecologişti) atunci iepurii şi mistreţii o s-o ducă bine, să nu mai vorbim de broaştele care pot trece nestânjenite arterele de circulaţie.  
- Cum asta? se arătă mirat îngeraşul  
- Iepurii se înmulţesc ca iepurii şi dacă duşmani naturali nu au, căci lupii au fost surghiuniţi în Europa de Ost, iar de împuşcat nu e voie, populaţia iepurească va depăşi în scurt timp populaţia omenească şi va avea pretenţia legitimă să conducă ţara.  
- Şi broaştele?  
- Peste tot unde există posibilitatea ca o broască să traverseze şoseaua, Ecologiştii vor face treceri de broaşte, numai că dungile nu vor mai fi albe ci verzi.  
- Ei şi?  
- Problema va fi, dacă o maşină poate încăpea între două treceri din astea verzi.  
- Din cauza lungimii?  
- Nu din cauza desimii, spuse drăcuşorul şi izbucni în râs.  
- Vezi de treabă, ăştia nici dacă se aliază cu Gregor Gisi (Linke-stânga, foştii comunişti) tot nu ajung să strângă destule locuri în Bundestag (parlament) pentru a câştiga alegerile, spuse îngeraşul cel optimist.  
- Mai ştii, te faci prieten cu „dracu” până treci puntea şi până la alegeri mai sunt două luni.  
- Tu vezi totul negru, spuse îngeraşul cel optimist.  
- Tu nu?  
- Ba da, Negru (CDU +CSU) la alegeri.”  
Otto se scutură de cei doi „sfătuitori”. Doar ştia să gândească şi singur. Atâtea combinaţii de culori, ce era el pictor? Scoase lista cu necesarul făcută în 2007.  
1) O maşină, căci cea cu care trebuie să se ducă la serviciu are 12 ani vechime şi a început să coste mai mult reparatul, decât valorează maşina. (Schimbă 12 cu 18 şi bifă punctul ca nerezolvat).  
2) O căsuţă cât de mică, ca să nu mai trebuiască să plătească chirie lună de lună. Bani aruncaţi! (Bifă punctul ca nerezolvat).  
3) Un concediu mai acătări, că ultimele concedii le-a şters de pe listă. (Bifă punctul ca nerezolvat).  
 
Reluă socoteala cu noile cifrele date de statistici:  
 
- Salarul lui înmulţit cu rata de creştere aduce pe an un plus de X Euro. Asta e bine!  
- Majorările de preţ în 2013, plus rata de inflaţie dau pe an, un minus de Y Euro. Y e mai mare ca X ! Asta iar nu e bine! Plus cu minus dă şi în 2013 MINUS.  
Luă lista, cu punctele tăiate, oftă din greu şi sublinie cu două linii: „DE FĂCUT ECONOMII !” Îşi readuse aminte de acelaşi citat, citit cândva, undeva: „Cu cât într-o ţară, se folosesc mai mult cuvintele «libertate», «democraţie» şi «drepturile omului», cu atât mai puţine «drepturi» şi «“libertăţi» are omul care trăieşte în această «democraţie»”.  
 
Totul ca acum 6 ani, gândi el. Cu cât se folosesc mai mult cuvintele „dezvoltare”, „bunăstare” şi „creştere a nivelului de trai” cu atât mai puţin are „un Otto” din toate acestea, căci „dezvoltarea”, „bunăstare” şi „creştere a nivelului de trai” se pierd pe drumul de sus în jos şi până să ajungă la mine, nu a mai rămas nimic.  
 
Dar parcă tot mai bine cu Negru+Galben (Merkel) decât cu Roşu+Verde (Steinmaier), căci totuşi nu vrea să trăiască într-o ţară condusă de iepuri. Lui Otto nu-i plăceau deloc morcovii! Să mai spună cineva că prognozele nu sunt folositoare!  
 
Viorel BĂETU  
Germania  
15 august 2013  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Viorel BĂETU - PROGNOZELE ŞI CRUDA REALITATE, READAPTAT IN 2013 / Viorel Baetu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 960, Anul III, 17 august 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Viorel Baetu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Viorel Baetu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!