CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Evaluari >  
Autor: Violetta Petre         Ediţia nr. 251 din 08 septembrie 2011        Toate Articolele Autorului

Violetta Petre-o poetă romantică
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Chiar dacă peste tot se clamează că romantismul a dispărut, se constată că printre noi există în continuare romantici! E normal ca aceştia să fie şi printre creatoarele sexului frumos! Nu sunt surprins nici eu şi nici alţi confraţi ai condeiului. Cercetând creaţiile distinselor colege de diferite vârste am constatat cu deosebită plăcere că oricine ar fi atunci când se află în faţa colii albe şi imaculate devin cu voie sau fără voie adepte ale romantismului. 
  
Violetta PETRE este o visătoare incurabilă fiind prezentă la nunţi în ceruri, stelele fiind solicitate să facă oficiul de ,,năşici” cu îngeri puşi de pază pentru ca moartea să plece din jurul ospăţului. Simbolul unirii fiind inelele de curcubeu, cu parfumuri de culori din paturi de flori cu care se îmbracă parcă de la magazinul de modă. De preferinţă nuferi, pentru ca visele să curgă pentru acea îmbrăţişare a Soarelui blând. Iubirea e necesar să fie neapărat descântată, pentru ca cel venit să nu poată pleca iarăşi în lumea viselor sau să-şi continue drumul său astral refuzând viaţa pământească. E o abordare filosofică a poetei prin care cititorul e captivat de astfel de călătorii. Iubirea este totuşi o umbră ascunsă în vitraliile nemuririi. Dorul este materializat prin ploi nocturne, pentru ca drumul pe care o va urca spre stele să fie luminat de fulgere trăsnite şi nimic nu o va putea opri spre neantul expansiv. Plecarea fiind motivată de trădările ancorate totuşi în realitatea crudă şi dură. Dorul fiind simbolic marcat de macii roşii din câmpurile aurii pentru ca aceştia să-i înlesnească visarea! Iarăşi visare şi iarăşi romantism necontrolat parcă. Gândurile sunt acele cristale de izvor, pentru că fiecare are un clopot undeva pentru clipele ce vor zbura totuşi spre drumul hărăzit lor. 
  
Ceea ce am descoperit interesant în creaţiile Violettei este măsurarea iubirii în grame care cu o inocenţă dezarmanta întreabă candid; ,, Cât cântăreşte gramul de iubire?” este o întrebare la care nu ştiu cine îi va putea răspunde poetei! 
  
Am încercat şi eu să găsesc răspunsul la; ,,Unde ne sunt baladele? Da chiar unde sunt? La această întrebare nu cred că va găsi răspuns, fiindcă doinele şi baladele sunt ,,mutilate”, teii eminescieni sunt tăiaţi şi trimişi la export! Fiinţa umană devine un număr controlat de un CIP. Muşcatele înflorite trebuie să apară iarăşi la ferestrele satului românesc pentru ca autenticul să revină la normal. Dar Violetta se întreabă pe ea însăşi; Ce sunt? La care tot poeta răspunde că este un adevăr ascuns, prefăcută-n ploi, care vor uda floarea violet regal!!! 
  
Pentru ca cititorul să se bucure deplin de creaţiile Violettei PETRE ar trebui să aibă în mână un volum tipărit cum ar fi: POEME VIOLETE, pe care poeta îl pregăteşte cu meticulozitate pentru a fi pe placul cititorului, iar acesta să-l poată răsfoi pentru a descoperi din secretele poetice ale romanticei autoare. 
  
Sunt destul de familiarizat cu poemele Violettei, dar mă voi bucura sincer când voi avea în mână acest volum cu un titlu atât de interesant ca şi scrierile distinsei autoare. 
  
Cu cea mai sinceră preţuire,  
  
Mihai LEONTE, locatar pe malul Dunării la Moldova Nouă îţi doreşte SUCCES. 
  
Moldova Nouă 1 februarie 2010 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Violetta Petre-o poetă romantică / Violetta Petre : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 251, Anul I, 08 septembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Violetta Petre : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Violetta Petre
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!