CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Impact > Scrieri >  
Autor: Silvia Katz         Ediţia nr. 1134 din 07 februarie 2014        Toate Articolele Autorului

VIAŢĂ DE SCRIITOR
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

 

 

 

VIAŢĂ DE SCRIITOR.  

DE  

SILVIA KATZ IANĂŞI  

 

Cuvintele ies ca un izvor din mintea şi sufletul unui scriitor atunci când pasiunea lui este cu adevărat mistuitoare. Îşi trăieşte viaţa rătăcind printre cuvinte, hrănindu-se cu ele şi devenind el însuşi robul lor. Le simte, le aude cum se strecoară în mintea lui, tropăind ca nişte spiriduşi fără astâmpăr strigându-i:  

-Hai scrie poveşti, creează pesonaje care să se iubească şi să se războiască între ele. Unui scriitor, nu trebuie să-i fie teamă de nimic deoarece nu este singur. Noi cuvintele suntem cu el''.  

Gândul acesta mă face să mă gândesc la marea scriitoare Ileana Vulpescu care a spus în Arta Convesaţiei că ,,Toată viaţa nu facem altceva decât să interpretăm cuvinte, noi pe ale altora, alţii pe ale noastre''. Sunt de acord.  

Nu ştiu sigur dar cred că, noi scriitorii ar trebui să fim mult mai uniţi şi generoşi, acum când literatura trece prin cea mai nefastă perioadă a ei poate şi datorită internetului cu care suntem nevoiţi să ne aliem. Se spune că talentul îl ai în tine şi nu ţi-l dă nimeni în afară de Dumnezeu iar eu mă întreb uneori la ce ce îţi foloseşte dacă nimeni nu ţi-l apreciază în această lume plină mai mult de ură, de indiferenţă, decât de iubire sau de cultură. Nu este uşor ca scriitor începător să pătrunzi şi să te afirmi atunci când nu eşti ajutat şi susţinut de cei care ar trebui să o facă şi să le pese că tu le poţi purta mai departe amintirea lor atunci când vor trece în ,,,lumea umbrelor,, .Noi, scriitorii de limba română din Israel dacă nu ne vom gândi să captăm şi să găsim oameni tineri, doritori să ajungă în lumea scrisului peste douăzeci-treizeci de ani, cine va vorbi şi despre noi? Cărţile noastre pe care nu le va citi nimeni deoarece nu ne-am învăţat copiii să scrie şi să citească româneşte? Să nu trecem cu vederea acest aspect şi să-l tratăm cu indiferenţă, şi să privim adevărul chiar dacă doare. Obişnuiesc unii să ridice verdicte despre munca unui scriitor chiar dacă nu l-a citit, pentru că mă rog gustul lui literar este altul. Nu eşti obligat să-l citeşti şi nu încerca să creezi polemici. Trebuie să înţelegi că nu toţi cititorii sunt pasionaţi de filozofie sau istorie. Există oamneni care au nevoie de poveşti despre viaţă, despre iubire, unde se pot regăsi.  

Suntem datori cu toţii să-i păstrăm literaturii o vie şi neştearsă amintire dacă o vom face cu iubire şi cu preţuirea confratelui aşa cum am avut ocazia să vedem pe data de 23 ianuare la întâlnirea de la JCR- Tel Aviv, când poeta Bianca Marcovici a sponsorizat din propria inţiativă apariţia revistei ,,Izvoare''. De asemenea m-a impresionat gestul Doamnei Ada Shaulov Enghelberg şi al familiei acesteia care în amintirea tatălui lor a premiat scriitorii preţuindu-le munca. Ştim cu toţii că generozitatea este o trăsătură de caracter care din păcate se găseşte greu în inimile oamenilor dar în seara aceea am fost alături de două persoane nobile şi generoase de la care putem învăţa despre aceste sentimente.  

 

Să citim printre rânduri şi să căutăm conţinutul uman al cuvintelor scrise şi să nu ne pierdem în indiferenţă şi egoism, sentimente care pot tăia aripile celor care vor să scrie. Se cunoaşte faptul că mulţi scriitori nu au posibilitatea să-şi publice cărţile din motive financiare iar edituri şi sponsori generoşi sunt greu de găsit. În privinţa unui scriitor care îşi plăteşte singur cărţile nu există succes financiar deoarece banii plătiţi de el nu se întorc integral în buzunarul lui. Scrisul este o indeletnicire nobilă, folositoare oamenirii şi să nu uităm niciodată că noi scriitorii suntem cuvinte şi prin puterea lor participăm cu o parte din esenţa proprie la esenţa universală.  

 

SFÂRŞIT-2014-ISRAEL  

Referinţă Bibliografică:
VIAŢĂ DE SCRIITOR / Silvia Katz : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1134, Anul IV, 07 februarie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Silvia Katz : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Silvia Katz
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!