CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Lucrari >  

Vestimentatia Evului Mediu
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Vestimentaţia din apusul Europei a impus elementele din vestimentaţia galilor şi a romanilor.  
În Evul Mediu un om obişnuit se îmbrăca cu pantaloni din pânză groasă, ciorapi groşi de lână, bluză, manta şi pălărie. Femeile purtau rochii lungi, confecţionate din materiale groase.  
În Răsărit, modelul bizantin a fost adoptatsi de popoarele vecine.  
Nobilii şi oamenii bogaţi purtau haine ţesute din materiale mai fine: pânze subţiri, stofe, mătase, în picioare purtau cizme. Femeile îşi ascundeau întotdeauna părul sub o bonetă. cu vremea au aparut pieptănăturile sofisticate, care dădeau un aer de eleganţă şi rafinament. Dezvoltarea comerţului a dus la adoptarea evantaiului din China.  
În Ţările Române, oamenii simpli (săraci), se îmbrăcau cu haine confecţionate de aceştia din in, cânepă, lână şi piele. Oamenii nobili (bogaţi) adoptau moda bizantină, iar spre sfârşit Evul Mediu, cea din Apus.  
În Evul Mediu Feudal, ţăranii purtau haine croite din pânză groasă, lână şi piele. Ei purtau ca încălţăminte saboţi din lemn sau umblau desculţi. Hainele nobililor erau elegante, făcute din materiale mult mai scumpe (mătase, stofă subţire) şi purtau ghete din piele grosa sau cizme înalte. Din anii 1400, femeile purtau pălării înalte, numite "hennin", care semănau cu turlele din biserică.  
În Bizanţ se purta tunică, era moda bărbaţilor, aceasta era lungă dar şi largă, ornamentată cu dungi verticale de diferite culori, la fel ca mantia, purtată peste tunică.  
În secolulal XVll - lea, costumul devine strâmt şi aderent pe corp. Bărbaţii au împrumutat de la barbari pantalonii. Peste ei, purtau o cămaşă în diferite culori: lungă până la genunchi, cu mâneci până la coţ şi strânsă la mijloc cu o cingătoare.  
Velica Georgiana VI C  
Referinţă Bibliografică:
Vestimentatia Evului Mediu / Gigi Stanciu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1147, Anul IV, 20 februarie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Gigi Stanciu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gigi Stanciu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!