CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Lucrari >  

Vers către vers...
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Fratelui meu,  

 

Silabisit în mii de minţi, trăieşti? Sau a lor minte trăieşte doar prin tine?  

Te colorezi cu haşură de foc în gândurile lor sau, înmuiat în negură, te încleştezi şi birui concepţiile, reformulându-le.Te diformi pentru fiecare în parte, deformându-i...  

Singur rămâi în mintea făpturii, închinându-te timpului petrecut acolo, cu mistuirea grijilor monotone, o jertfă a gândului. Îl preocupi, iar meditaţiile lui, toate, trec prin baptisteriul tău...Imprimi naşterea unor noi sensuri...  

Dar punctul de sprijin? Nu oare, aprofundând, fiinţa se rezeamă de primele gânduri naive, acelea nescufundate în fluiditatea ta sfântă de înţeles? Apoi unul peste altul, ajung să se rezeme până la tine, păşesc, se cufundă ( în tine), iar reflecţiile noi le închină timpului pe care tu l-il dăruieşti...  

Te silabiseşti în mintea lor creeând un arbore de învăţătură, sau ei sunt silabisiţi în tine, devenind frânturi curate de divin?Mereu aş vrea să mă împletesc în urma ta şi să fiu un nou vers, silabisirea-ţi!  

Dar dacă ei, în iambi, dactili, te tot măsoară...Cuvintele-ţi despart găsind diftongi, triftongi, hiaturi din înţeles în înţeles te plimbă...Tu, ce metru foloseşti când lung în mintea lor te desfaci şi îi măsori?  

Credinţa mea îmi spune că e timpul ce-l petreci în ei, dar poate mă înşel...Răspunde-mi! Sau cântăreşti efectul şederii tale ?  

Prin cunoştinţe treci şi laşi, din când în când, o taină...Dar nu pierzi tu splendoarea ce o ai, când, din cât eşti, aşa de scurt, tot dai? Sau mai măreţ străbaţi sfârşitul vremii prin ultimele încreţituri de nervi?  

Ce nobil scop tu ai! Conştiinţa ta, pântecul ce te-a purtat şi născut pe tine, ea care nu are început, cum te face să rezişti, când trec fiinţele prin tine şi-ţi lasă urme pălmuindu-te cu critici?  

Atâţia zeci de ani s-au scurs de când întâia rimă s-a legat...Iubirea este limba prin care-am fost cântaţi...Am străbătut curente, epoci, vieţi...Acum ajuns-am albi prin biblioteci...Dar ce folos că suntem albi pe rânduri, dacă ne pierdem curăţia-n a lor gânduri? Câţi reuşit-au să nu ne pângărească şi roba de iubire să nu o murdărească? Doar unii ne-au lăsat imaculaţi...  

Mereu se-ntreabă ce s-a întâmplat...Dar nu văd oare toţi că s-au schimbat? Măsura noastră e aceeaşi şi ritmul e la fel...Nedespărţiţi trohei legaţi ce-atâtea vieţi au alineat şi-un început preaminunat le-au dat, acum se-neacă crud şi sugrumat în aspre şi reci lacuri de uitare!  

De am tăcea şi-ar construi un turn păgân şi ar uita ce sunt...În Babel ar trăi pe veci, divinul scufundând...Dar ei dacă-ar tăcea, noi ne-am rătăci în tăcerea lor?  

..........................................................................................................................................................................................  

Am plâns pe umărul tău drag să curgă alte versuri din mine şi din ascultarea ta. Căci ascultarea ta le dă o nouă-nşiruire şi necurmat în urma ta, cernute strofe vor cădea în mintea lor...  

Acum, de vrei să-mi spui ceva, mă cheamă! Te-oi asculta şi-n rama mea ţi-oi pune oglindirea...Să mă priveşti, să te cunoşti, să vezi ce eşti...Apoi, imaginea ce-o vezi s-o iei, s-o pui în fiecare minte, căci poate, se va găsi un copilaş să aibă grijă şi s-o ia, cu mâinile-i fragile, să ţină-n el dorinţa mea şi-a ta, de-a apăra frum’seţea... Şi nu cumva ca toţi ceilalţi greşeala să o facă:să ia imaginea s-o spargă în bucăţi, să nu mai vadă spectrul sfânt ( ca toţi ceilalţi de pe pământ)...  

Şi-n loc să-nceapă să silabisească, cu gura să vorbească, bolborosind cu mintea... Aş vrea, o viaţă, să asculte, să gândească...  

Referinţă Bibliografică:
Vers către vers... / Călin Marton : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 850, Anul III, 29 aprilie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Călin Marton : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Călin Marton
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!