CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Expozitie >  
Autor: Veronica Ivanov         Ediţia nr. 1065 din 30 noiembrie 2013        Toate Articolele Autorului

Veronica IVANOV - UN STROP DE ARTĂ ROMÂNEASCĂ LA NICOSIA !
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Românul s-a născut artist! Aş extinde eu sensul sintagmei conform căreia spunem adesea „Românul s-a născut poet!”. Şi asta pentru că sunt absolut îndreptăţită s-o fac. De ce? Veţi constata singuri, în continuare...  
 
Timp de patru zile, Sala Păcii din Nicosia găzduieşte o expoziţie cu lucrări ale unor artişti români din Cipru. Organizatorii evenimentului sunt Ambasada României în colaborare cu Primăria Nicosia. Aflată la capătul Bulevardului Ledra, sala care găzduieşte expoziţia nu poate trece neobservată. Sute de turişti, şi nu numai, se plimbă zilnic pe această arteră principală a Capitalei. Iubitori de artă, prieteni ai expozanţilor, membri ai comunităţii româneşti din insulă au participat la vernisajul expoziţiei, ce a avut loc în data de 26 noiembrie, începând cu orele 17.00. Patru artişti români, Geta Elia Voicu (Pafos), Elena Grigore (Nicosia), Liliana Ramona Chirnogeanu (Ayia Napa) şi Cătălin Constantin (Paralimni), au adus prin creaţiile lor o pată de culoare Nicosiei, acum la începutul iernii.  
 
Am dorit să aflăm pentru cititorii ziarului nostru ce îi inspiră, ce planuri de viitor au, cu ce lucrări au venit în faţa publicului multinaţional al Capitalei. După alocuţiunea rostită de Ambasadorul României, domnul Ion Pascu, în care i-a prezentat pe artiştii români care expun zilele acestea la Nicosia, am stat de vorbă chiar cu cei care reuşesc să transpună frumosul din interior sufletului lor pe sticlă, oglindă, metal, hârtie sau pânză. Vă invităm să le admiraţi lucrările, dacă sunteţi în trecere prin Nicosia, chiar şi pentru câteva minute, şi vă promitem că nu o să regretaţi. Expoziţia este deschisă publicului larg, în zilele de 27-29 noiembrie, între orele 10.00 -18.00.  
 
Geta Elia Voicu: Această expoziţie este organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României de către Ambasada României. Am avut astfel şansa ca arta noastră să fie văzută şi de către străini şi speram că ceea ce este expus să le fie pe plac. Sunt o buzoiancă din Pafos, căsătorită cu un cetăţean cipriot. Aici în Cipru sunt pictor pe sticlă, ca şi în România. Încerc să readaptez tehnica pe care am folosit-o şi în ţară. Fac pictură pe vaze din sticlă, vitralii, pictură pe pânză, pictez şi oglinzi. Tot ceea ce este pictat, pentru mine este o mare fericire şi o plăcere. Mă inspiră natura, iubesc florile foarte mult, copacii, motivele naţionale. Îmi place tehnologia folosită de femeile din sate, ţesăturile. Covoarele ţesute m-au inspirat în câteva din lucrări expuse.  
 
Pentru 2014 îmi doresc să depăşesc graniţele oraşului în care locuiesc, Mesoia–Pafos, să creez nişte cursuri de pictură pe sticlă pentru copii şi nu numai, aşa cum am şi pagina de facebook intitulată ARTDECO. Tot ceea ce este hand made (kraft) pentru copii şi de ce nu, şi pentru adulţi. Cred că este mult mai bine să îţi poţi petrece o oră pe săptămână la aceste cursuri unde poţi învăţa lucruri noi. Îţi poţi redecora apoi singur casa, obiectele vechi şi să înveţi să foloseşti culorile. Vreau să organizez aceste cursuri la mine acasă, pentru că am spaţiu, am un atelier în Mesoia şi aş dori să încep întâi să mă promovez acolo, pe plan local. Eu cred că majoritatea părinţilor vor să abată atenţia copiilor de la jocuri pe calculator, internet şi să facă cu totul altceva... Când mai am timp liber, la îndemnul doamnei Georgeta Resteman am început să scriu poezii. Uşor, uşor am reuşit să scriu câteva poezii care mi-au fost publicate, şi sunt foarte onorată, în Volumul III - Simbioze Lirice, alături de alţi poeţi din ţară şi Diaspora.  
 
Ambasada României a fost cea care ne-a facilitat participarea la acest eveniment cultural. Noi, artiştii români din Cipru, am venit la Nicosia pentru a arăta cine suntem, ce putem să facem, şi mai ales, ce ne place să facem; sperăm ca prin acest eveniment străinii să cunoască adevărata faţă a noastră, a românilor. Eu am încercat să aduc la expoziţie, pentru că se apropie sărbătorile de iarnă şi vaze pictate de la 10-15 euro... dar şi tablouri pe sticlă... până la 400 euro. Se poate face discount... pentru mine arta nu înseamnă numai să faci bani.  
 
Elena Grigore: Mă simt foarte bine la expoziţie, am avut mari emoţii, dar asta cred că se datorează şi invitaţilor deosebiţi, din această seară. Domnul Iosif Iosifides – avocat, domnii Christodoulos, Theodoros – arhitecţi etc. La expoziţie am venit cu câteva din piesele mele: o carte, o mână de femeie care protejează pământul, măşti, familia. Expoziţia nu este cu vânzare, dar dacă cineva îndrăgeşte o piesă o poate comanda la numerele de telefon din pliante. Inspiraţia vine din suflet. Îmi doresc sănătate şi putere de muncă!  
 
Liliana Ramona Chirnogeanu: Am început să pictez prin clasa a V-a. La şcoala am observat că pot mai mult decât colegii mei. Atunci am început să văd diferenţa dintre acuarelă, uleiuri şi pastel. Şi aşa am început să creez. Doar pentru mine. Era doar un hobby. Pentru mine era o relaxare, la sfârşitul fiecărui caiet coloram, desenam. Nu m-am gândit niciodată să-mi vând tablourile. M-am rezumat la a-mi încânta prietenii, făcându-le câte un dar, ca o mulţumire sufletească. Sigur, cred că se poate trăi din artă, pictură... dar doar dacă eşti la locul şi momentul potrivit. Eu am terminat filologia şi jurnalistica. Momentan sunt ospătăriţă undeva în Ayia Napa, în Ciprul nostru minunat. Pentru 2014 îmi doresc în primul rând sănătate.  
 
2013 mi-a adus foarte multe lucruri plăcute. Pe lângă artă... pentru că întotdeauna m-au ajutat prietenii, anul 2013 m-a împlinit şi spiritual. Doresc să-i mulţumesc domnului consul Valentin Muntean care de anul trecut de la Mini Miss & Mister Diaspora (Concursul de Talente pentru juniori) unde am avut câteva tablouri expuse în foaierul Teatrului Satiriko din Nicosia a fost interesat de lucrările mele şi mi-a spus să mă gândesc cât de curând la un viitor în privinţa artei. Iată că s-a ţinut de promisiune şi astă seară, la această expoziţie de grup a ieşit ceva foarte frumos.  
 
Am adus cu mine piesa de rezistenţă – MIREASA (este în ulei pe pânză şi sunt aplicate câteva pietricele). O altă piesă CĂLUŢII (Libertate) a fost o cerere a unor prieteni. UN PEISAJ DE IARNĂ DIN ROMÂNIA, care exprimă dorul nostru cel mai mare – zăpada. O altă piesă dragă mie – DANSATORII, este un tablou care a venit din interior... este un vis al meu. Eu aşa m-am născut, cu relaţia asta între pictură şi dans. Am reuşit în sfârşit! Se pare că aici în Cipru, găsindu-mi liniştea sufletească am reuşit să mă exteriorizez şi să pot picta şi bineînţeles m-am şi înscris la câteva cursuri de dans. Dansând, am simţit nevoia să pictez dansatori... şi iată ce a ieşit. FEMINITATE... FLORI... BALERINA - un vis neîmplinit, probabil va fi realizat de către copiii mei... SAKIS ROUVAS a fost primul portret în pastel. Simţeam că nu pot termina un portret. A trebuit să merg la nişte cursuri de pictură pentru adulţi, organizate de către guvern, în Derinia... INOCENTA - era pe vremea când lucrăm cu umbrele. AUTOPORTRET DIN PROFIL...  
 
Eroi şi actori by Cătălin Constantin. Este un artist nativ, ca şi mine. Este şi dansator. Lucrează la Şcoala de Dansuri Rytmos, în Paralimni. Acolo este şi profesor. Nu a putut veni în această seară, deoarece împreună cu Şcoala Rythmos a plecat într-un turneu în Rusia (Liliana Ramona Chrinogeanu)  
 
Un critic de artă, care a studiat în România s-a aflat la vernisajul expoziţiei, răspunzând invitaţiei Ambasadei României. Domnul Theodoulos Grigoriou a absolvit Institutul de Arte Plastice din Bucureşti (1976 – 1981). Este şi vizual artist şi se ocupă cu arta, pictura şi sculptura în Nicosia.  
 
„Cred că acestor artişti români le place frumosul. Arta lor se simte foarte bine. Chiar dacă nu toţi au studiat arte plastice, ei au reuşit să ne încarce de frumos”, a declarat Teodoulos Grigoriou pentru ziarul nostru.  
 
Veronica IVANOV  
Nicosia, Cipru  
26 noiembrie 2013  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Veronica IVANOV - UN STROP DE ARTĂ ROMÂNEASCĂ LA NICOSIA ! / Veronica Ivanov : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1065, Anul III, 30 noiembrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Veronica Ivanov : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Veronica Ivanov
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!