CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Comentarii >  

Vecinătatea autorilor..., cronică de Al.Florin Ţene
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cronică de Al.Florin Ţene  
 
Vecinătatea autorilor în Antologia Contemporană Românească  
 
formă de comunicare subtilă  
 
De doi ani încoace Editura “Armonii Culturale”, condusă cu profesionalism de scriitorul Gheorghe A Stroia, promovează literatura contemporană prin substanţiale Antologii tematice, format A4, depăşind fiecare 600 de pagini. În anul 2012 a apărut Antologia “Comori de vise “, cuprizând poveşti, povestiri, amintiri, ale scriitorilor români de pretutindeni, după care a văzut lumina tiparului “Meridiane Lirice “, unde descoperim 124 de poeţi contemporani, apoi antologia “Aripi de vis “(2013 ), fiind incluşi 113 poeţi ai zilelor noastre, şi “Eross Meridiane- Antologie de proză scurtă contemporană românească, “(2013 ), având antalogaţi 78 de prozatori contemporani.  
 
Tomul se deschide cu “Manifestul Pozitivismului “, semnat de editor, în care descoperim pilde, demne de urmat, de către creatorii de frumos, din care redăm cea care închide pagina celor cinci sfaturi: “Fii adiere mângâietoare şi fereşte-te de a devein cuţitul care se răsuceşte în rană, otrava care înveninează sufletul, biletul de suicid al aproapelui (cititorului ) tău! Scrie cu putere şi patimă! Zideşte scrisul tău, după ... chipul şi asemănarea Ta!“  
 
Antologia se constituie într-un evantai policrom de stiluri şi abordări a realităţii transpusă în naraţiunii care ne introduc în schimbări deosebite în latura esteticii, a faptului însuşi de a scrie. Această diversitate se datorează şi faptului că unii din autorii antologaţi, deşi sunt români, trăiesc în culturi diferite de pe mapamond. În acest context se simte şi influenţa acestora.  
 
Autori din mai toate zonele ţării sunt cuprinşi în această mare lucrare, naraţiuni ramificate în multiple direcţii. Influenţele din care se hrăneşte proza scurtă contemporană ar putea părea un ecletism suspect care alimentează mimetismul. Însă tocmai această asumare deliberată a totalităţii cultural face specificul noii proze. Şi de data aceasta se confirmă faptul că după postmodernism a apărut noul curent literar, sub influenţa fenomenului de globalizare, glomodernul, Curent literar sesizat de subsemnatul încă de prin anii `90 din secolul trecut într-un studiu publicat în revista “Oglinda Literară”.  
 
Antologia cuprinde autori de toate vârstele, în total 78, trăitori în ţară, dar şi în cele patru zări ale mapamondului, de la mai tânăra Magdalena Albu, din Râmnicu Sărat, Andrei Stan din Galaţi, Cornel Boteanu, din Mehedinţi, octogenara Elena Buică, din Toronto, Canada, Despina Alexandru Ioan, din Bruxelles, Lazăr Ion Da Coza, din Vrancea, Ion Muţiu din Bucureşti, Ion Lila, din Franţa, Valentina Naşu, din Tecuci, Voican Ghioroiu Marin, din Bucureşti, Vicki Mariana Vârtosu, din Focşani, până la Titina Nica Ţene, Voichiţa Pălăcean Vereş şi Al.Florin Ţene, toţi trei din Cluj.  
 
Principala caracteristică a acestor proze este prospeţimea, sinceritatea şi autenticitatea care înlătură mimetismul promovat de postmodernişti. Paradigma romantică a acestor naraţiuni este linia directoare flexibilă necesară în actuala conjuctură, când fenomenul de globalizare se extinde şi peste Europa actuală. Stilul acestor naraţiuni nu este ceva adăugit gândirii, el este desăvârşirea acesteia.  
 
Modalitatea şi ştiinţa de a atrage fondurile băneşti din surse particulare de către scriitorul Gheorghe A.Stroia, necesare editării acestui tom, mă face să-i aduc toate felicitările noastre. Şi când mă gândesc că unii critici literari şi autori contemporani cu noi stau cu mâna întinsă cerând la statul nostru sărăcit fondurile ( din impozitele plătite de contribuabil) necesare editării cărţilor lor, pe care apoi le vând tot nouă, contribuabilul. În acest context cititorul când cumpără cartea plăteşte de două ori. Odată prin impozit şi a doua oară prin preţul cărţii. Scriitorul trebuie să fie propriul manager al cărţilor lui.  
 
Citind prozele scurte din acest masiv volum mi-a venit în minte spusele filozofului grec Constantin Tsatsos :”Frumosul creează libertate “, şi ale lui Emil Cioran: “ Nu locuim într-o ţară, locuim într-o limbă. Patrie asta înseamnă şi nimic altceva.“  
 
Al.Florin Ţene  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Vecinătatea autorilor..., cronică de Al.Florin Ţene / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1045, Anul III, 10 noiembrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!