CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Aparitii >  
Autor: Radu Botiş         Ediţia nr. 1121 din 25 ianuarie 2014        Toate Articolele Autorului

Vechiul Testament(adaptare in versuri de Ioan Ciorca)
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
ANTONIA BODEA: Sub egida LIGII SCRIITORILOR ROMÂNI, O apariţie editorială monumentală – VECHIUL TESTAMENT (Adaptare în versuri) de IOAN CIORCA, cu sprijinul Asociaţiei ARS VIVAT PDF Imprimare Email
La data de 23 Ianuarie, a avut loc lansarea volumului VECHIUL TESTAMENT (adaptare în versuri) de Ioan Ciorca, apărută sub egida Asociaţiei Cultural Creştin-umanitare "Ars Vivat", Ed. Armonii Culturale, Ediţie Princeps 2013, legată în piele şi inscripţionată cu foită de aur. Cartea cuprinde versificarea textelor din Vechiul Testament. La apariţia acestui volum a colaborat substanţial preotul Radu Botiş, preşedintele asociaţiei mai sus menţionate, Ars Vivat, şi membru al Ligii Scriitorilor Români, filiala Maramureş. Prefaţată de prof. dr. Ioan Chirilă, cartea se constituie într-un veritabil act de evanghelizare printr-o menire cu adevărat apostolică a autorului "într-un veac rătăcit". Sub coordonarea d-lui Claudiu Pădurean, corespondent la Radio România Actualităţi, lansarea acestei cărţi, monument de cultură, a avut loc în spaţiul localului "Los Toreros" din Cluj-Napoca, în prezenţa unui public numeros şi avizat. După cuvântul de deschidere adresat de dl. Claudiu Pădurean, Marc, nepotul autorului în vârstă de 7 ani, a recitat primul verset din Facerea.  
Scriitorul Al. Florin Tene, preşedintele LSR, a subliniat rolul Bibliei în cultura omenirii şi a apreciat efortul autorului volumului de faţă, care a elaborat pe parcursul a 15 ani de trudă acest act colosal. Prin gestul său dl. Ioan Ciorca aparţine Românei Profunde, care cu modestie, în tăcere, creează pentru veşnicie, pentru tezaurul culturii române, "că o ladă de zestre" a românilor în contextul globalizării. În continuare dl. Al. Florin Tene dă citire a două poeme, creaţie proprie, cu mesaj religios "Contemporan cu Dumnezeu" şi "A înviat Iisus" prin care subliniază permanenţa credinţei.  
Preotul Radu Botiş îşi mărturiseşte bucuria de a fi ales de Dumnezeu să participe la desăvârşirea acestui profund act de cultură. El aduce mulţumiri editorului Gheorghe A. Stroia, membru al Academiei Româno-Americane de Arte şi Ştiinţe, pentru sprijin şi altor participanţi cărora le cere în continuare aportul. Domnia sa anunţă intenţia de a edita şi al doilea volum, conţinând Noul Testament, pregătind opera pentru Cartea Recordurilor. Doamna Mihaela Rotaru subliniază calitatea de unicat al acestui act de cultură şi evidenţiază implicarea pr. Radu Botiş în multe alte asemenea acţiuni, ca un adevărat mentor pentru o zonă ce a depăşit graniţele maramureşene. Remarcă valoarea artistică a cărţii aflată la limita dintre etnic, etic şi estetic, primită elogios atât în mediul ecleziastic cât şi în cel literar.  
Ioan Ciorca, autorul volumului, îşi motivează demersul prin dorinţa de a aduce textul Bibliei din utopie în actualitate, pentru a fi accesibil tuturor. Mesajul filozofic se referă la cele 10 porunci privind iubirea lui Dumnezeu şi iubirea aproapelui. Este conştient că a efectuat o lucrare valoroasă pe care vrea să o dăruiască poporului acestuia atâta timp "cât mai suntem un popor". Ca exemplificare dă citire unui pasaj din Facerea. Mulţumeşte apoi Asociaţiei Cluj The Day care împreună cu Liga Scriitorilor Români sprijină tipărirea şi punerea în circulaţie a acestei cărţi. În continuare scriitoarea Titina Nica Tene dă citire poemelor religioase, în creaţie proprie "Cărarea" şi "Ce m-aş face, Doamne, fără ţine!" Părintele Radu Botiş a încheiat cu lectura unor versuri din poemul propriu, "Lumina Cărţii Sfinte"! care postfaţează monumentala lucrare. ANTONIA BODEA  

 

Referinţă Bibliografică:
Vechiul Testament(adaptare in versuri de Ioan Ciorca) / Radu Botiş : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1121, Anul IV, 25 ianuarie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Radu Botiş : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Radu Botiş
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!