CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Povestiri >  

Vasilica ILIE - REÎNTÂLNIREA
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Sun la interfon. Îmi răspunde o voce tremurândă.  
- Cine este?  
- Sunt eu, mamă!  
Îmi deschide. Urc scările repede, nerăbdătoare, să o văd. Mă aşteaptă în pragul uşii, surâzătoare.  
- Ai venit!  
- Da, mamă, am venit!  
Ne uitam fix, una la alta. În faţa mea am o femeie parcă mai măruntă decât o ştiam eu; firavă şi subţirică. Nu am mai văzut-o de la sfârşitul lunii ianuarie. Parcă era alta, atunci. De ziua ei nu am putut veni ca în anii precedenţi, i-am dat telefon s-o felicit. Apoi au fost evenimentele din familia fiului meu - naşterea şi botezul nepoatei mele -care m-au ţinut în Bucureşti. Dar de vorbit la telefon am mai vorbit. Ochii ei vioi şi calzi sunt aproape neschimbaţi, dar cu o uşoară nunanţă de mirare, ca a unui copil nevinovat. Din ochiul stâng văd cum i se prelinge o lacrimă, pe obraz. Mă uit la ea cu duioşie.  
- Mamă!  
O îmbrăţisez şi o sărut pe obraz. Buzele mi se umezesc întâlnind lacrima şi, în acelaşi timp, îi simt gustul; parcă altfel de cât îl ştiam eu, de obicei.  
- Sunt fericită că te văd, îmi şopteşte ea, emoţionată. Haide, intră, sunt singură.  
- Unde sunt ceilalţi?  
- La cumpărături, se pregătesc, mâine vor pleca în călătorie.  
- Ştiu, de aceea am venit, mi-am luat special concediul de odihnă, două săptămâni, să stau cu matale, până se întorc ei. Ce faci, cum te mai simţi?  
- Ştii că am fost bolnavă trei săptămâni. Gripa m-a slăbit mult. Simt că m-au lăsat puterile.  
- Dar ştiu că ai luat şi vitamine, nu ţi-au făcut bine?  
- Apă de ploaie, mamă! Parcă nu au mai avut efect, ca altă dată! Cred că mă vrea Zamfira lângă ea!  
- Haide, mamă, nu mai vorbi aşa!  
 
Tanti Zamfira a fost verişoară bună cu mama, mai mare cu trei ani ca ea şi locuia în Bucureşti. Au fost prietene încă din tinereţe şi se vizitau, chiar dacă distanţa în kilometri le despărţeau. A murit anul acesta, în primăvară. A întristat-o pierderea ei şi a suferit mult. I-a părut rău că a fost bolnavă în aceea perioadă, încât nu a putut să meargă la înmormântare.  
- Ştii că am visat-o înainte să moară? Îmi spunea să vin în Bucureşti, să-şi ia la revedere de la mine!  
 
Mama este o femeie credincioasă; spune rugăciuni în fiecare zi, dimineaţa şi seara, se spovedeşte şi se împătăşeşte la toate sărbătorile religioase, ţine post miercurea şi vinerea şi face tot posibilul să nu greşească cu vorba, cu fapta, cu gândul, aşa cum spune ea. Este şi un pic haioasă. Trânteşte câte o vorbă de duh, când te aştepţi mai puţin.  
 
De câte ori ne întâlnim, stăm ore în şir de vorbă iar eu trebuie, musai, să o ascult. Deapănă amintiri din copilărie şi tinereţe sau despre năzdrăvăniile noastre, când eram mici. Eu am răbdare cu ea, dar sora mea cea mică la care locuieşte, îmi spune că repetă aceleaşi poveşti zi de zi şi nu mai are răbdare să o asculte. Cel mai mult îmi place să-mi povestească cum s-a luat- aşa cum se exprimă ea- cu tata.  
 
Pe tata l-a cunoscut la un bal, când a fost aleasă regina balului. Era într-o iarnă şi tata venise la bal, în satul unde locuia mama cu o sanie trasă de doi cai superbi, împreună cu câţiva flăcăi. Distanţa dintre cele două localităţi este de 4 km. Pentru că se îndrăgostise atât de mult de mama, nu şi-a mai găsit la sfârşitul balului mănuşile, fularul şi pălăria. Nu mai ştia unde le pusese, atât de mult îşi pierduse capul după mama. Până acasă, a îngheţat de frig iar prietenii lui glumeau pe seama îndrăgostelii lui.  
 
Nu după mult timp tatăl meu s-a dus să o ceară pe mama de nevastă, de la bunicii mei. S-au potrivit aşa de bine, amândoi au avut simţul umorului! Ei şi când se certau, glumeau.  
- Ţi-e foame? Haide să mănânci, îmi spune mama,sora ta a pregătit de toate!  
- Îi aştept să vină de la cumpărături, să mâncăm  
împreună, îi răspund.  
 
Până mi-am desfăcut bagajele şi le-am aranjat în dulap, a venit şi sora mea împreună cu soţul şi fiul lor de la cumpărături. Făcuseră ultimile cumpărături pentru călătorie.Am luat cina. Mama s-a retras mai devreme în dormitorul ei, se simţea slăbită. Înainte de a pleca la culcare, mă întrebă:  
- Nu-i aşa că în noaptea asta vei dormi cu mine? Patul este destul de lat.  
- Da, mamă, o să dorm cu matale!  
 
După ce am mai stat cu rudele mele de vorbă, într-un târziu, am intrat în dormitorul mamei. Lăsase veioza aprinsă iar lumina difuză îi lumina faţa. Dormea ca un copil, abia i se auzea răsuflarea. Am stat şi am privit-o câteva minute în şir. Faţa ei mai păstrează urmele frumuseţii de altă dată, nu are riduri pronunţate cum au alte femei de vârsta ei. Mâinile, afară din pătură, păreau ale unei sfinte; subţiri, cu degete lungi, pielea transparentă, încât i se vedeau venele pronunţate, vineţii.  
 
O sărut pe frunte şi o învelesc cu pătura aşa cum făcea ea când eram copil. Îi iau mâinile amândouă şi i le sărut. Tresare. Îi simt mâinile reci şi picioarele, de asemenea. I le masez aşa cum făcea ea cu mâinile şi picioarele mele când veneam de la derdeluş iarna, cu ele îngheţate.  
- Aşa sunt de la o vreme, reci, poate că nu mai circulă sângele bine, îmi spune. Doar sufletul îl mai simt cald!  
Tac. Mă îndrept spre geam ca să-l închid. Mă uit afară. Simt mirosul pădurii de conifere din apropiere. Mirosul de tei din Bucureşti, l-am înlocuit cu aerul de munte.  
 
Ridic privirea în sus. Cerul este plin de stele, strălucesc pe un cer senin, semn că mâine va fi o altă zi, frumoasă.  
 
Vasilica ILIE  
Bucureşti  
5 aprilie 2013  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Vasilica ILIE - REÎNTÂLNIREA / Vasilica Ilie : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 826, Anul III, 05 aprilie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Vasilica Ilie : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Vasilica Ilie
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!