CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Istorie >  

Varvara Magdalena Măneanu,Ocaua lui Cuza în colecţiile Muzeului Regiunii Porţilor de Fier
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Ocaua lui Cuza în colecţiile Muzeului Regiunii Porţilor de Fier 
  
Varvara Magdalena Măneanu 
  
Istoria acestei piese în colecţiile muzeului Regiunii Porţilor de Fier se leagă de existenţa Muzeului Dr.C.I.Istrati din Severinul interbelic. Acesta din urmă,a fost găzduit de Palatul Cultural din Tr Severin începând cu anii 1924-1925 după cum rezultă din catalogul publicat în 1932 şi era structurat în felul următor: Grupa I ŞTIINŢIFICĂ. Geologia, Mineralogie, Paleontologie . Grupa a II-a ARTISTICĂ.Sculptura. Pictura Caricatura . Desen. Grupa a III-a Preistorie, Arheologie clasică, Istorie . Secţia a III-a, Istorică, Relicve Regale şi fotografii, Numismatica, Secţia a IV-a Fotografică, Grupa a IV-a Etnografie.Textile, unelte, ceramică, instrumente muzicale, Grupa -V-a Bisericească. Icoane şi obiecte bisericeşti. La secţiunea Istorie în vitrina 24 erau expuse obiecte personale ale Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, iar la secţiunea Etnografie în vitrina 19 se expuneau măsuri etalonate din epoca lui Cuza. 
  
Patrimoniul Muzeului Dr.C.I.Istrati după 1950 a fost integrat în Muzeul Regiunii Porţilor de Fier, iar mai târziu redistribuit pe secţii pe măsura înfiinţării acestora.  
  
Astfel artefacte interesante privind personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza sau epoca sa au rămas la Muzeul Regiunii Porţilor de Fier( unele au fost transferate la Muzeul din Iaşi iar altele la diferite muzee din ţară). 
  
Vechea unitate de măsură a capacităţii şi greutăţii, egală cu aproximativ 1 litru ( 1 kilogram ) şi un sfert OCAUA denumită OCAUA LUI CUZA prezintă azi interes pentru că ilustrează debutul europenizării comerţului românesc. 
  
Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a impus obligativitatea folosirii instrumentelor de măsură etalonate -măsuri drepte - pentru a moderniza comerţul în Principatele Unite, şi a intrat în legendele românilor ca acel Domnitor drept care a pedepsit aspru pe negustorii care utilizau ocalele viclene. De aceea ocaua standard-cea dreaptă se mai numeşte şi ocaua lui Cuza . 
  
Pentru comerţ trebuia utilizată de către negustori, hangii, ocaua etalon care era marcată cu pecetea agiei şi vistieriei fiind denumită şi oca dreaptă.  
  
Negustorii care erau prinşi că folosesc ocale viclene erau pedepsiţi cu bătaia publică, iar mai târziu cu ştraful (sau amenda). 
  
Primele ocale etalon ca şi cea expusă,(în vitrina lunii în 2010, foto alăturată) erau confecţionate din tablă de 4 mm, având o înălţime de 18,5cm. şi un diametru de 10cm.  
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Varvara Magdalena Măneanu,Ocaua lui Cuza în colecţiile Muzeului Regiunii Porţilor de Fier / Varvara Magdalena Măneanu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1120, Anul IV, 24 ianuarie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Varvara Magdalena Măneanu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Varvara Magdalena Măneanu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!