CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Spiritual >  

Varvara Magdalena Măneanu, Mărţişor şi ghiocelul. legendă
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Mărţişor şi ghiocelul 
  
(Legendă) 
  
Legenda* spune, că tare demult, trăia în palatele sale o tânără domniţă, neasemuit de frumoasă, o strălucitoare prinţesă a florilor de primăvară-pe numele ei Brînduşica. Avea pielea fragedă şi străvezie ca petalele florilor de primăvară. Trăia fără nici o grijă, liniştită şi fericită în palatele ei din împărătia nevăzută de ochiul omenesc, a munţilor de cleştar şi argint din înaltul cerului, de desupra norilor. Tihna însă i-a fost spulberată când a fost vrăjită cu mărul iubirii dat de o vrăjitoare pizmaşă. 
  
Îmbiată cu vicleşug de vrăjitoare, ea a gustat din mărul iubirii şi al discordiei şi a pierdut toată liniştea, pacea sufletească de până atunci şi s-a îndrăgostit de Mărţişor. Acesta era un tînăr chipeş, isteţ şi iscusit la mânuirea armelor, din altă lume decât a ei- un pământean. Mama lui Mărţişor nu a văzut cu ochi buni, iubirea celor doi tineri. Ea s-a supărat foarte tare că fiul ei s-a însurat împotriva voinţei ei nerespectîndu-i sfaturile. A aşteptat ocazia şi a gonit-o pe Brînduşica de acasă, pe când Mărţişor era la vânătoare. Vremea afară nu era nici de iarnă dar nici vară, era pe timpul când apele încep se se dezgheţe şi sloiurile pe râuri o iau la vale, cam cum este la noi în luna martie. Un vânt rece a început să sufle. Straiele ei subţiri ca zefirul şi iubirea nu au apărat-o pe tânăra soţie, de frig şi umblând pe urmele soţului Mărţişor, până seara a îngheţat. A devenit un sloi de gheaţă, rece şi fără chip. 
  
Venind acasă Mărţişor a aflat despre cele întîmplate şi tare s-a mai mâhnit. Aşa îndurerat cum era s-a dus la mai marele său frate-Anul şi l-a rugat fierbinte, dacă nu o mai poate aduce la viaţă pe Brânduşica măcar să transforme pe scumpa lui soţie într-o floare de primăvară din fosta ei împărăţie.  
  
Anul, fratele mai mare al lui Mărţişor, după înfocatele rugăminţi ale tânărului îndurerat s-a milit de ascesta şi i-a îndeplinit dorinţa. A transformat dintr-o suflare sloiul de gheaţă într-un gingaş ghiocel.  
  
De atunci tânărul Mărţişor este bucuros ca în primele zile ale lunii martie să se întîlnească cu iubita lui soţie Brînduşica. Ea revine printre noi an de an întruchipată plină de puritate, în fragilul ghiocel.  
  
Luna Martie când Mărţişor îşi îmbrăţişrează soţia devenită pentru câteva zile în ghiocel, se mai numeşte şi luna lui Mărţişor, iar oamenii care au auzit povestea asociază ghiocelul cu luna lui Mărţişor. 
  
Prelucrare de Varvara Magdalena Măneanu 
  
Legendă prelucrată după un text din Republica Moldova( se pare Storojineţ), cules şi publicat de Dr. Gheorghe Ilie Spătaru, FOLCLORUL OBICEIURILOR DE IARNĂ DIN REPUBLICA MOLDOVA , Articol publicat în revista ‘'FOLCLOR ŞI ETNOGRAFIE ‘',Moscova,1972. 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Varvara Magdalena Măneanu, Mărţişor şi ghiocelul. legendă / Varvara Magdalena Măneanu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1167, Anul IV, 12 martie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Varvara Magdalena Măneanu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Varvara Magdalena Măneanu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!