CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Anunturi >  

Mite Măneanu/ MARTIRII NEAMULUI
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
MARTIRII NEAMUL  

 

În frământata istorie a poporului român sunt însemnate cu roşu momente, fapte evenimente şi personalităţi remarcabile, care au marcat puternic conştiinţa generaţiilor, determinând cursul şi sensul evoluţiei societăţii de-a lungul veacurilor. Între cele mai pregnante sunt faptele martirice care au zguduit literalmente conştiinţa contemporanilor şi urmaşilor. De aceea, în anul în care comemorăm trei secole de la Martiriul Brâncovenilor, credem că este potrivit să amintim de un eveniment petrecut cu un secol înainte: moartea martirică, la începutul lunii august 1601 a Marelui Voievod, Prim Unificator de Ţară, Mihai Viteazul. Fapta şi opera strălucită precum şi sfârşitul martiric au trasat o brazdă adâncă în conştiinţa românilor care, de atunci după fericita expresie a lui Nicolae Iorga şi-au fixat ca program naţional, ţelul înfăptuirii unităţii naţionale, realizat peste scurt timp, la 1600 de Marele Domn. În aceeaşi ordine de idei martiriul din 15 august 1714 al lui Constantin Brâncoveanu, fiilor săi şi sfetnicul Ianache pentru vina( meritul ) de a-şi fi apărat, până la capăt credinţa, prestigiul ţării şi al neamului său pentru care lucrase cu determinare şi talent peste un sfert de secol, era confirmarea unei adevărate vocaţii a sacrificiului pentru unii dintre marii conducători ai poporului nostru. Un secol mai târziu, atunci când regimul politic turco-fanariot impus Ţărilor Române după Martiriul Brâncovenesc, devenise de nesuportat pentru societatea românească, avea să se ivească un alt Martir al Neamului: Tudor Vladimirescu, cel care, în iarna şi primăvara anului 1821, a îmbrăcat cămaşa morţii şi a pornit în fruntea pandurilor săi din Mehedinţi şi Gorj să înfăptuiască Revoluţia de Renaştere şi Redeşteptare Naţională aşteptată şi îmbrăţişată de Tot Norodul românesc sfârşind martiric întocmai ca predecesorii săi, în luna mai 1821. Ideile, impulsul şi exemplul sacrificiului său au impresionat însă puternic şi i-au însufleţit pe contemporani şi urmaşi, astfel că martiriul lui Tudor nu a fost zadarnic.  

Calea renaşterii naţionale, modernizării şi reformelor era deschisă, iar înfăptuirea acestora a devenit posibilă şi realizată în deceniile următoare.  

Într-un cuvânt, martiriul celor trei mari eroi ai neamului strâns legaţi de Oltenia şi Mehedinţi nu a fost în zadar, dimpotrivă, a marcat puternic conştiinţa contemporanilor şi urmaşilor determinând schimbări decisive în evoluţia societăţii româneşti.  

 

Mite Măneanu  

 

Referinţă Bibliografică:
Mite Măneanu/ MARTIRII NEAMULUI / Varvara Magdalena Măneanu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1301, Anul IV, 24 iulie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Varvara Magdalena Măneanu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Varvara Magdalena Măneanu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!