CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Aparitii >  

Varvara&Mite MăneanuDEDICATIO CONSTANTIN BRÂNCOVEANU-300 DE ANI DE LA MARTIRIU. OLTENIA
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
DEDICATIO CONSTANTIN BRÂNCOVEANU-300 DE ANI DE LA MARTIRIU 
  
OLTENIA 
  
Spaţiul ROMÂNESC a fost binecuvântat de Dumnezeu cu multe DARURI. Între acestea a fost şi minunata regiune OLTENIA şi câteva dintre personalităţile sale istorice dintre care nu putem uita pe cei trei MARTIRI ai NEAMULUI NOSTRU: MIHAI VITEAZUL, CONSTANTIN BRÂNCOVEANU şi TUDOR VLADIMIRESCU. Cu astfel de zestre istorică, OLTENIA a impresionat toate generaţiile de oameni de înaltă Conştiinţă Românească, care au dat direcţie în cultura noastră naţională. Un astfel de corifeu- deschizător de drumuri în istoriografia românească modernă a fost marele istoric Dimitrie Onciu-bucovinean de origine care ne da încă înainte de 1900 chintesenţa spiritului oltean scriind:” Fericita Oltenie a fost, atât prin aşezare cât şi prin condiţiuni etnografice şi politice, ca şi menită de soartă să fie cetatea Românismului. În ea prinse rădăcină. Din ea crescu în urmă statul naţional al Românilor”. 
  
Această impresionantă apreciere ne-a îndemnat să continuăm demersurile noastre, care datează de mai mult de patru decenii, iar un alt moldovean de geniu, Alexandru Vlahuţă să ne convingă că nu se poate abandona această menire când scria în 1900 în extraordinara carte România Pitorească:” ... .pământul Olteniei, în acea grădină frumoasă, plină de podoabe, de cântece şi de legende, pe acel pământ binecuvântat în care râurile curg pe nisip de aur, munţii, învăluiţi de codri nemăsuraţi, ascund în sânul lor comori necunoscute, dealurile sunt acoperite cu vii şi livezi, câmpiile – de holde îmbelşugate. În Oltenia şi-au înfipt romanii cele dintâi steaguri cuceritoare, şi tot în Oltenia am avut cel dintâi voivodat;iar în zilele grele Oltenia me-a dat pe Mihai Viteazul, pe fraţii Buzeşti, pe Tudor Vladimirescu, atâtea suflete mari, atâtea pagini frumoase şi înălţătoare în istoria neamului nostru( ... .) În ea s-au păstrat neatinse şi firea şi graiul, şi poporul românesc( ... .)băştinaşul mândrei Oltenii e pretutindenea”cruce de voinic”, român deştept şi vrednic, făcut să ţină piept nevoilor, pururi semeţ, încrezător în el, gata să lupte morţiş pentru ceea ce i s-o părea lui că-i sfânta dreptate.” 
  
Asemenea circumstanţe readuc în actualitate mai ales acum, când se împlinesc şi comemorează trei veacuri de la Martiriul Marelui Domnitor Constantin Brâncoveanu, a fiilor şi a ginerelui său, necesitatea ca generaţia actuală de olteni în special dar şi a românilor în general să conştientieze originea olteană a Domnitorului Martir, care avea nobila ascendenţă paternă din voievozii şi boierii Basarabi şi Craioveşti a căror obârşie o regăsim, încă la începutul sec.XIII(cu un secol înainte de întemeierea Statului Ţara Românească), la Severin şi în Oltenia, trecând prin Strehaia la Craiova. Constantin Brâncoveanu, descendent al vitejilor aspărători şi întemeietori de ţară din sec XIII-XVI şi-a avut temeiul său în Oltenia, iar ascendenţa sa maternă venea din slava imperială a Cantacuzinilor. Pentru aceasta datorăm recunoştinţă Brâncoveanului Martir. Volumul de faţă prezintă unele contribuţii oltene la istoria şi cultura Neamului Românesc ca un firesc prinos de recunoştinţă. 
  
Lui Constantin Brâncoveanu românii îi sunt recunoscători nu numai pentru virtutea şi tăria de a primi martiriul pentru credinţa sa creştin- românească, ci şi pentru că în cei peste 25 de ani de domnie, a construit o Ţară Românească, bine închegată, bazată pe întocmiri şi aşezămintele social-economice şi culturale puternice pe un stil şi conştiinţă culturală naţională evoluată. Această noştenire s-a văzut şi în Oltenia care a putut rezista războaielor şi ocupaţiilor străine din sec. XVIII-XIX, fără să se înstrăineze sau să piardă din substanţa sa.  
  
Pentru toate acestea Oltenia din trecut şi de azi aduce ADÂNCA SA REVERENŢĂ VOIEVODULUI MARTIR şi volumul recent apărut, CONTRIBUŢII ISTORICE ŞI CULTURALE PRIVIND OLTENIAN MODERNĂ.Editura Damira, Drobeta Tr Severin, 2014. 
  
Autorii 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Varvara&Mite MăneanuDEDICATIO CONSTANTIN BRÂNCOVEANU-300 DE ANI DE LA MARTIRIU. OLTENIA / Varvara Magdalena Măneanu : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1243, Anul IV, 27 mai 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Varvara Magdalena Măneanu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Varvara Magdalena Măneanu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!