CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Patrimoniu >  

Varvara Magdalena Măneanu. Brăcira-brâul-podoabă şi valoare perenă
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
BRĂCIRA-BRÂUL 
  
PODOABĂ ŞI VALOARE 
  
PERENĂ 
  
Cămaşa se încinge cu brâul, iar peste brâu se încing betele denumite în Mehedinţi brăcira. 
  
Brâul reprezintă o fâşie de ţesătură de aproximativ 3 m., având între 0,20-0,30m se poartă îndoit pe lungime, servind şi ca loc de păstrare a diverselor obiecte personale necesare(amnar, punguţă cu tutun şi iască, briceag, pungă pentru bani, etc.). 
  
Iniţial brâul a fost alb, dar s-a preferat culoarea roşie, care s-a perpetuat în cromatica brâului. 
  
Funcţia brâului fiind pur utilitară, era confecţionat din fir rezistent rezultat din părul lânei, ţesut în 4 iţe. Cu timpul aspectul s-a schimbat apărând brîuri cu vărguţe, în careuri, s-au îngustat şi la capete s-au ornat cu motive decorative alelese. 
  
În Transilvania şi Banat s-au confecţionat şi purtat brăcire cu tricolorul. În colecţiile Muzeului Regiunii Porţilor de Fier există câteva exemplare provenite din Clisura Dunării din Ogradena, Eşelniţa, aşezări azi dispărute. 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Varvara Magdalena Măneanu. Brăcira-brâul-podoabă şi valoare perenă / Varvara Magdalena Măneanu : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1214, Anul IV, 28 aprilie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Varvara Magdalena Măneanu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Varvara Magdalena Măneanu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!