CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Impact > Biografie >  

Francisc I - un Papa fericit!
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Motto: Cu o personalitate fascinanta noul Papa nu poate intrerupe misterul existentei sale, pe care cei din afara o vad oarecum contradictorie...  

În sfârşit, un Papă a spus: NU mâncaţi miel de Paşte! “Printre cele mai vechi comunităţi creştine, mielul a fost reprezentat pe umerii păstorului şi simboliza sufletul salvat de Hristos. Uciderea lui de Paşte nu are nici o bază în tradiţia creştină, ci mai degrabă îşi are rădăcinile în Vechiul Testament. Este un ritual sângeros, în contradicţie puternică cu conceptul Învierii, care aduce cu sine reînnoirea de credinţă şi speranţă. Este un ritual ce nu este necesar într-o societate ca a noastră, deja cufundată cu violenţă şi moarte, care serveşte doar pentru a satisface interesele industriei alimentare.”-Papa Francisc  

Avea si de ce, ca Sanctitatea Sa sa aibe aceasta atitudine! Cu toate ca unii au zis ca e cel mai 'glumet' dintre toti papii.. Altii considera ca a iesit si 'el la rampa ca alti „electoristi”, „senzationisti”, „pontisti”, despre care nici n-am vrea sa le dam numele, pentru a nu le face vreo minima „reclama mascata”.. Dar, se stiu ei prea bine pe cand bruiaza prea mult virtualul, vrand sa-ti intre in casa si in gand, sa fie mai mult decat par (doar 'puternici'?)si sa aibe un renume, pentru ca - vezi Doamne - au un zbor cu o aeronava de reactie.. Este ceea ce urmaresc, de fapt. Asta-i pacatul mass-mediei actuale, care nu se dezminte niciodata..  

O fi glumet acest papa, pentru ca de campanie electorala nu avea nevoie, dat fiind institutia pe care o conduce si care in ciuda vremurilor’, Biserica Catolica are exact inversul asa-ziselor valori ale societatii actuale, plus ca prin valorile pe care le propaga a fost ales. C-ar fi cautat senzatia, hm, cu atat mai putin... Insa, are doar simtul corectitudinii, daca ar mai fi nevoire de spus, practicand juramantul de austeritate, care, de altfel, nu s-a schimbat cumva odata cu ajungerea in Scaunul Papal si/sau palatul... caci le evita. De aceeia s-a si autonumit ca papa - Francisc I !! Fiind inedit chiar prin preluarea numelui insusit ajungand - papa.  

Este chiar supra-omenesc prin austeritatea ce si-o inpune si e inedit in multe feluri!  

Cu o personalitate fascinanta noul Papa nu poate intrerupe misterul existentei sale, pe care cei din afara o vad oarecum contradictorie, legandu-se de diferite aspecte ale vietii sale intime ce sunt cumva de neinteles pentru 'profani', dar nu pentru ca i-ar eticheta cineva asa, ci pentru modul cum pun problema si intrebarea, este normal sa fie si raspunsul. Cum de ar fi spre exemplu faptul ca un papa sa refuze sa traiasca in palatul destinat siesi, ca refuza tot felul de escorte sau ca celebrii deja pantofi rosii ai papei, foarte scumpi si eleganti de altfel (de la Prada), sau ba ca a avut si o iubita... Caile Domnului sunt misterioase intr-adevar, mai ales pentru aceia ce nu inteleg ce ar presupune Chemarea, macar a lor insile!  

Chemarea la o viata profund ancorata in cele ale Domnului!  

Cine nu poate privi insasi viata sa ca avand o predestinare si un scop mai inalt decat micile scopuri ale vietii cotidiene, normal ca nu si-ar putea inchipui altceva decat faptul ca refuzul iubitei dansului de a-i accepta cererea in casatorie, asa la modul cum este infatisata stirea, ca pe un motiv negativ de determinare, prea putine sanse ar avea sa perceapa. Insa, determinarea este una cat se poate de pozitiva, este, probabil, ca o forma a intaririi motivatiei ce exista in interiorul Sanctitatii Sale la acea perioada! Oare nu se intreaba nimeni cum de ar fi posibil ca dintr-un refuz de acest gen, un om sa se consacre deodata (dupa cum se afirma) curateniei trupului, a misiunii aparte pe care o presupune preotia confesiunii catolice si mai ales inaintarea Sanctitatii sale pe scara pascal-ierarhica a bisericii pana la cel mai inalt nivel? Sa fie aceasta posibila numai dintr-o motivatie negativa? Ma indoiesc ...  

De nu ar fi presupus aceasta viata diferite examene si trepte, cercetari interioare, cat si ale profesorilor/superiorilor lui, ale celor care l-au consfintit ca preot, cat mai ales ca a indeplinit atatea studii si a predat despre teologie si om (iezuitii studiaza foarte mult timp omul). Este totusi greu de conceput intr-o tara predominant ortodoxa, unde preotul ajunge asa numai dupa 4 ani de studiu si dupa ce se casatoreste mai ales, devine preot. In catolicism, in acelasi ton daca ar fi, numai daca se aude ca ai vreo relatie cu vreo femeie, nu numai ca nu devii preot, dar astfel mai si poti deveni oaia neagra a Bisericii, chiar cu posibilitatea excomunicarii. Sa fie posibil sa avansezi pe o scara ierarhica numai ca te-a refuzat iubita, deci numai dintr-o motivatie negativa?  

Mass-media nu se dezminte niciodata...  

De cum a fost sfintita Excelenta Sa ca nou Papa, s-au 'descoperit' de catre mass-media o multe lucruri pe care, oarba de-ar fi fost ca de obicei, tot ar mai vedea tot orbu... Aceasta-i dicteaza mass-mediei de peste tot ca ar fi senzational? Anume ca: este "prima sarbatorire a floriilor celebarata de noul Papa", sau ca la fel cum urmeaza va fi "noul pasti pe care il va celebra si ii va oficia slujba noul Papa"?! Astfel de titluri se intalnesc.. Logic c-ar fi fost Primul Pasti ca nou Papa si daca ar fi fost ales in luna Mai a anului trecut.... O astfel de mass-medie isi mascheaza ignoranta pe care nu incearca sa si-o inlature nici macar 10 minute inainte de a-si 'crea' asa-zisul reportaj, printr-o simpla informare macar despre simplul cuvant "Papa".  

Este de fapt doar un om, dar „Uns” si recunoscut ca si conducator al Bisericii, deoarece insusi Isus l-a "ales" prin cuvintele adresate Sfantului Petru, de fapt pe primul Papa din istoria Bisericii, astfel: "Pasce agnos meos", "pasce oves meas" ("Paste mieluseii mei"; "paste oile mele." Ioan 21:15, 21:17) si "Tu es Petrus et super hanc petram aedificabo Ecclesiam Meam" (Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica Mea si portile Locuinţei mortilor nu o vor birui." Matei 16:18), iar "Ceea ce a unit Dumnezeu, omul sa nu desparta"... ceea ce nu s-a intamplat, dimpotriva "Biserica lui Isus" continua sa se disocieze in mii de particule, cateodata nestiute daca nu s-ar mai aplica si alte mijloace de 'instiintare' nu tocmai etice si sanatoase pentru o biserica. Un adevar trist al atator biserici existente, de unde si cuvantul cu mult subinteles - "bisericute"...  

Mass-media aceasta vede precum calul strict doar spre ce ii este pus in fata, 'observand' doar ceea ce sclipeste si atrage prin opulenta luxului, a "senzationalului" si a "neobisnuitului" (asa dupa cum ar fi stirea precum ca papa are profil de twitter acum, apoi recunoaste ca de fapt era de la predecesor). De ce nu s-a vazut pana acum postura cardinalul argentinian Jorge Mario Bergoglio caracterizata prin activitatea sa impresionanta? Asa zisele "aventuri" ale vietii Excelentei Sale cum de nu au atras atentia pana acum, cu toate ca traia intr-o garsoniera si tot la fel singur-singurel isi gatea? Orice ar face acum, Sanctitatea Sa este 'expus' pentru o lume intreaga, dar nu cred ca ii convine! Vorbind despre anumite "aventuri" ca si ciudatenii si redandu-le intelesul la repezeala si sub forma senzationalului care innebuneste lumea, 'stirile' acestea pot deveni vulgare, dar nu faptele in sine, ci chiar stirea redata! Acest Papa cu siguranta nu va fi atins macar de vreo stire data in raspar, iar acela ce o reda se va caricaturiza pe sine!  

Cardinalul Jorge Mario Bergoglio a fost foarte combatut in tara sa de bastina sub acuzatia nejustificata a presedintelui Argentinei insusi, ca se comporta ca pe vremea inchizitiei, deoarece nu putea si nici nu avea cum sub juramant fiind, sa recunoasca casatoria dintre partenerii de acelasi sex, deoarece justifica chiar El: "nu este dat de la Dumnezeu!", afirmand de altfel ca persoanele homosexuale cu adevarat (deci, nu cele devenite intre timp de la nasterea lor!) trebuie respectate ca toate celelalte. Jorge Bergoglio spune ca 'nunta' intre homosexuali "distruge planul lui Dumnezeu!". Si, "este invidia demonului care incearca sa distruga imaginea lui Dumnezeu"! Legea aceasta, trecuta si aprobata de guvernul argentinian, de altfel datorita Excelentei Sale, Cardinalul Jorge Mario Bergoglio, nu a fost aprobata si promulgata in Argentina; intr-o tara catolica totusi, printr-un procentaj izbitor ca dominanta a populatiei catolice cu 92%, fata de tara-mama ca origine, Spania, care intre timp de la o populatie de 97% catolica a ajuns cine stie unde la vreun decat in minus 95% in urma 'invaziei invataturilor' lui Luther si a altor de-populari, printre care se pot numara si romanii, de altfel...  

Fie ca Lumina Pascala sa se reverse asupra noastra, asupra tuturor!!  

Referinţă Bibliografică:
Francisc I - un Papa fericit! / Valerian Mihoc : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1204, Anul IV, 18 aprilie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Valerian Mihoc : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Valerian Mihoc
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!