CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Impact > Istorisire >  

VACANŢA DE CRĂCIUN
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

- Pentru copiii şi nepoţii voştri -  

 

Aşa spun eu la vacanţa de iarnă: „vacanţă de Crăciun”.
Aşa spune şi bunica, după cum se zicea pe vremea ei, când era copil. Părinţii bunicii au făcut religie în şcoala primară şi aşa ţine minte, de la ei, că se numea vacanţa aceasta. Cum se chema şi când ea era în primii ani de şcoală. Apoi s-a numit „vacanţă de iarnă” şi se spunea că vine Moş Gerilă cu daruri la copii. Bunica m-a învăţat că acel Moş Gerilă era Moş Crăciun cel adevărat, dar se temea lumea să-i spună pe nume. Zice ea că aşa erau vremurile: tulburi...
Bunica trăieşte şi acum la sat şi mie îmi place să petrec vacanţa de Crăciun acolo. Pentru că toate sărbătorile de iarnă sunt mai frumoase şi este zăpadă mai multă şi se merge cu colindul. Am colegi, aici la oraş, care nu ştiu ce înseamnă sa mergi cu colindul. Nu în toate cartierele de aici se mai păstrează acest obicei. La blocuri sunt uşile încuiate şi aproape nimeni nu deschide dacă aude la interfon că vin colindătorii.
Nici nu se mai dau daruri acestora, după datină. Se dau bani şi copiii merg să-şi cumpere sucuri şi gumă de mestecat sau ţigări, din păcate. Şi cu asta, gata! Se pierde, în acest fel, sensul, importanţa şi bucuria sărbătorilor de iarnă.
La bunica este frumos. Toată lumea primeşte colindătorii. Ei vin mai întâi să cânte "Bună dimineaţa la Moş Ajun":

"Bună dimineaţa la Moş Ajun!
Am venit şi noi odată
la un an cu sănătate
şi la anul să venim
sănătoşi să vă găsim!
Ne daţi, ne daţi, ori nu ne daţi!"

Foaie verde portocală,
noi suntem copii de şcoală
şi-am venit să colindăm
pe la case să urăm!
Ne daţi, ne daţi, ori nu ne daţi!"

Nu vă imaginaţi cât de frumos este tot cântecul şi cum răsună peste drumurile troienite şi casele acoperite cu o cuşmă de zăpadă! Şi nu ştiţi de ce se spune Moş Ajun! Pentru că el vesteşte pe fratele său mai mare şi adevărat, Moş Crăciun. Este în ziua premergătoare acestei mari sărbători a Naşterii Domnului Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu.
Crăciunul este ca o sărbătoare a Creaţiei Divine. Mai mult, ca o înnoire a Creaţiei, deoarece naşterea Mântuitorului lumii este un fapt nou şi unic. Prin Fiul său, Dumnezeu coboară în lume pentru a rezidi ori a reînnoi lumea. Acesta este înţelesul acestei sărbători şi aceasta este taina Crăciunului.
Colindele s-au născut din inima credincioşilor în Dumnezeu şi s-au transmis din tată-n fiu. Mai apoi, ele au fost create de mari poeţi ai neamului nostru romanesc: M. Eminescu, G. Coşbuc, L. Blaga, O. Goga, V. Voiculescu şi alţii. Toate, prin conţinutul lor, asemenea obiceiului de a merge cu „steaua”, vestesc naşterea Mântuitorului.
Despre naşterea lui Hristos au vestit îngerii şi păstorii din Noaptea Sfântă. Acum, în fiecare an de atunci, vestea o dau aceşti colindători. Şi mie îmi place să merg cu ei şi să vestesc în felul acesta:

"O, ce veste minunată,
în Betleem ni s-arată!
Că a născut Prunc,
Prunc din Duhul Sfânt,
Fecioara curată.

Că la Betleem, Maria
săvârşind călătoria,
în sărac locaş,
lâng-acel oraş,
a născut pe Mesia.

Pre Fiul cel din vecie,
ce l-a trimis Tatăl mie,
să se nască
şi să crească,
să se mântuiască."

Am învăţat mai multe colinde în celelalte ierni, dar toate spun acelaşi lucru. Toate vestesc aceeaşi mare taină. Iar când plecăm la colindat, ne vorbim să cântăm aceeaşi variantă. Pentru că, să ştiţi, aproape în fiecare regiune a ţării se cântă după specificul acesteia, cum s-a moştenit de la străbunici. Iată, prima strofă se poate cânta şi în felul acesta:

"O ce veste minunată
în Betleem mi s-arată
c-astăzi S-a născut
Cel făr' de-nceput,
cum au spus Proorocii"...

Şi colindătorii care, după cum se zice, „vin cu steaua”, în colindul lor vestesc aceeaşi mare taină:

"Steaua sus răsare
ca o taină mare.
Steaua străluceşte
şi lumii vesteşte
că astăzi curata,
prea nevinovata,
Fecioara Maria
naşte pe Mesia."

Dar mie îmi place, cel mai mult, să merg cu grupul meu din vecinii bunicii mele ca să cântăm pe Moş Crăciun:

Moş Crăciun cu plete dalbe,
a venit de prin nămeţi
şi aduce daruri multe
la fetiţe şi băieţi...
Moş Crăciun, Moş Crăciun!

Din bătrâni se povesteşte
că-n toţi anii negreşit
Moş Crăciun mereu soseşte
niciodată n-a lipsit...
Moş Crăciun, Moş Crăciun!

Şi nu pentru că primim daruri, ci pentru că îmi place să colind şi mă simt fericit când oameni mai bătrâni şi mai tineri ies în pragul uşii şi ne ascultă. Ne zâmbesc şi ne îmbrăţişează uneori şi se vede o mare bucurie pe feţele lor. Primim mere, covrigi sau colăcei şi nuci. La unele case primim chiar şi cârnaţi de porc făcuţi în casă.
La alte gospodării suntem invitaţi la masă. Dar noi nu stăm. Mulţumim sincer, ne luăm darurile şi plecăm grăbiţi. Nu uităm că mulţi săteni ne aşteaptă cu porţile şi uşile larg deschise. Nu uităm că sunt destule familii care ne aşteaptă să cântăm. Asta-i datina străbună şi, cu drag, noi colindăm...
 

 

 

Referinţă Bibliografică:
VACANŢA DE CRĂCIUN / Marian Malciu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 341, Anul I, 07 decembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Marian Malciu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marian Malciu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!