CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Scrieri >  

Ursuleţii - pentru copii
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Ursuleţii + Pentru copii  
 
Discuţie dintre doi ursuleţi carpatini în preajma unui tânăr brad de la marginea poienii:  
 
- Pufosule, tu pe unde ai umblat azi, de nu mai ştiam nimic de tine?  
 
- Ehe, Ochiosule, să ştii că am fost să prind peşte în râu!  
 
- Ia să privesc în coşuleţul tău, ai prins ceva peşte?  
 
- Nu, Ochiosule! Nu am prins niciun peşte. Dar am găsit nişte zmeură într-un luminiş de pădure - frumoasă, roşie, aromată, de-ţi lasă gura apă, de bună ce e! Dar, ia să văd, tu ce ai adus în coşuleţ?  
 
- Ei, asta-i bună, Pufosule! Ce, eu sunt ca tine? Să umblu bezmetic prin părău şi prin desişuri de pădure după peşte şi zmeură? Eu sunt mult mai deştept ca tine!  
 
- Cum adică? Tu deştept şi eu prost?  
 
- Să vezi! Am luat-o agale de-a lungul marginii pădurii, am coborât în vale, deasupra unui luminiş de lângă râu, unde au apărut nişte turişti. Un miros tare îmi venea dinspre ei, care mă înnebunea. Simţeam mirosul irezistibil de fripturi şi de cozonaci ridicându-se în văzduh până la mine, de-mi venea să strănut de plăcere şi poftă.  
 
- Şi? Şi? Ce-ai făcut ?  
 
- Ei, Pufosule, am luat-o tiptil la vale, rostogolindu-mă uşurel să nu mă simtă turiştii. Am ajuns în spatele brazilor unde erau ei, şi-am început să ascult. Tocmai a strigat cineva din grupul lor: “Iulia, nu ne aduci ceva de mâncare, că ne este foame de leşinăm”. Dar Iulia a spus: “Mai aşteptaţi, nu vedeţi că nici nu e ora prânzului?”  
 
- Şi ce-ai făcut?  
 
- Eu? M-am strecurat tiptil şi mai aproape de ei, apoi am sărit deodată în poiană. Am înşfăcat rucsacul Iuliei, şi tulai! Nu m-am oprit decât aici!  
 
- Bravo, Pufosule! Cum de au unii noroc de toate fără să muncească! Pe când eu ... … Hai să vedem ce este în rucsacul Iuliei! Vad că e cam plinuţ! …  
 
Nici nu apucară bine ursuleţii să scoată de sub ramurile de brad rucsacul, că a apărut ursoaica, mormăind morocănoasă, nervoasă că nu a adus niciun vânat din pădure.  
 
- Mami! De ce eşti aşa de tristă! Vino încoace să mănânci cu noi! Ştii ce bine ne-am descurcat cât timp ai lipsit tu?  
 
Uimită, ursoaica desfăcu rucsacul, scoase fripturile, scoase şi cozonacul. Împărţi la puii ei tot ce găsise prin rucsac. Au mai rămas şi ei nişte oase, care erau bune şi alea. Şi-au mai mângâiat la sfârşit sufletul cu bunătatea de zmeură, pe care a adus-o din pădure Pufosul, puiul cel drag al ursoaicei. După ce au mâncat ce era de mâncat, s-au lins pe bot, apoi ursoaica a dat un sfat puilor ei:  
 
- Îmi pare bine că v-aţi descurcat singuri cât am lipsit eu. Dar mă îngrijorează că aţi început să umblaţi de capul vostru prin pădurea mare, mai ales pe la corturile turiştilor. Dacă mai continuaţi aşa, şi nu ascultaţi sfaturile mele, o să ajungeţi în cuşcă, pe la vreun iarmaroc, de o să râdă lumea de voi!  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Ursuleţii - pentru copii / Viorel Darie : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1159, Anul IV, 04 martie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Viorel Darie : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Viorel Darie
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!