CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Redactia > Autori >  

Urfet Șachir - Eu și drumul meu către poezie …
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Eu și drumul meu către poezie …  
  
 
în cochilia pe care o vezi  
se-ascunde un suflet  
plin duioşie şi farmec  
sensibil şi deosebit de trist.  
  
 
Am văzut lumina vieţii ȋntr-o frumoasă noapte de mai, clară, cu luna pe cer zȃmbind și milioane de stele strălucind mai frumos ca niciodată, ȋngȃnȃndu-și razele ca ȋntr-un dans de ȋndrăgostiţi. Fiind duminică noaptea spre luni, strada era ȋnţesată de lumea care se ȋntorcea veselă și ȋn chiote de la balul organizat de Căminul Cultural al comunei, atmosfera fiind ȋncărcată de emoţie și bucurie. Sub acest firmament stelar și prin lumea gălăgioasă , o femeie ȋși făcea loc, cu chiu, cu vai, ca să ajungă la dispensarul din comună, o frumoasă clădire cu arhitectură veche și două nivele, care avea și o casă de nașteri și maternitate. Era mama, iar eu mă hotărȃsem să-mi ȋncep viaţa la ȋnceput de săptămȃnă și chiar de la primele ore ale ei. Viaţa mea, ȋnsă, nu a fost mereu o dulce primăvară ca cea ȋn care m-am născut, dar nici nu pot a mă plȃnge, ci doar Ȋi mulţumesc Bunului Dumnezeu pentru tot ce mi-a oferit și m-a ajutat să găsesc ȋnţelepciunea ȋn ceea ce am pătimit. Am trăit ȋntr-o familie de condiţie medie, din care nu mi-a lipsit nimic mai mult decȃt altora, dar cine nu era modest ȋn vremurile de tristă amintire?! Tatăl meu, cu origini nobile, pierduse aproape toată averea lăsată de strămoșii lui, fiind nevoit să se angajeze la stat la un salariu mic. Mama, fiică de ţărani ȋnstăriţi care trăiau din roadele pămȃntului lor, pierduse și ea zestrea de pămȃnt de la părinţii ei, fiind nevoită să lucreze și ea la stat pe un salariu mic.  
De cȃnd mă știu, am adorat natura cu toate splendorile ei și, adesea, mă plimbam ȋmpreună cu un grup mare de copii din comună, ȋn pădurile din ȋmprejurimi, ȋn satele din jur și chiar ȋn grădina casei mele, o grădină imensă, contemplȃnd tot ceea ce mă ȋnconjura și rămȃneam uimită chiar și de tremurul unui firicel de iarbă, nefiind vreo urmă a adierii vȃntului; ȋmi dădea senzaţia că tot ceea ce ne ȋnconjoară este viu și trăim unii pentru alţii și nu numai pentru noi ȋnșine.  
Universul cărţilor m-a fascinat de mică, mintea mea zburda ȋntrebȃndu-se, curioasă, ce mistere ar putea ascunde ele dincolo de imagini și de acele semne pe care le puteau desluși doar cunoscătorii. Așa stȃnd lucrurile, am ȋnvăţat a scrie și citi cu mult ȋnainte de ȋnceperea școlii, iar după ce am stăpȃnit cititul și scrisul, am intrat ȋn taina cărţilor de care nu m-am mai despărţit.  
Ȋmi amintesc unele ȋncercări naive prin anii copilăriei, prin 1972-1973, cȃnd mă ȋntrebam deja ce rost am pe lume, ȋnsă, din cauza timidităţii excesive nu le-am arătat și nu le-am citit nimănui. Multe au rămas pierdute ȋn tunelul timpului. După doi- trei ani, am ȋnceput să scriu ceva mai mult, din care am păstrat cȃteva, la imboldul că pot aduce alinare sufletului omenesc și reda bucuria de a trăi.  
Nu am o tradiţie literară, iar darul de a scrie ȋși are rădăcinile la bunicul matern care avea și o voce superbă și era un bun povestitor oral, inspirȃndu-se din viaţa satului sau trăirile proprii. Şi avea ce să povestească, el fiind și, neoficial, hoge al satului, dar care deja ȋși făcuse un renume și ȋn alte zone, datorită vocii sale și stăpȃnirii obiceiurilor și tradiţiilor religioase, fiind din ce ȋn ce mai solicitat. Ȋn acele vremuri se povestea mult, se citea mult, se cȃnta și se dansa ȋn orele de răgaz, căci se și muncea mult, iar oamenii comunicau ȋntre ei ca ȋntr-o mare familie unde domnea bunătatea și ȋnţelegerea. Eu eram absorbită de toate acestea și ȋmi plăcea să observ și să contemplu cu admiraţie cȃtă putere de ȋndurare puteau avea niște bieţi oameni răpuși de vicisitudinile vieţii, trecȃnd peste toate cu joc și voie bună, așa că, am căutat ȋn poezia populară izvorul unei inspiraţii care constituie, după părerea mea, baza lirismului și oglindește sufletul nostru adevărat, căci folclorul este dătător de cultură. Așa am deprins arta naraţiunii, pe buze mi se scurgea o adevărată arhitectură lirică, rimată, nepremeditată, rămȃnȃnd eu, ȋnsămi, uimită. Atunci am conștientizat ȋnclinarea mea către vers, fiind fermecată de ȋnsuși cuvȃntul poezie care mă rupea din viaţa cotidiană și ȋmi dădea aripi să zbor către un univers magic: universul poeziei.  
În prezent locuiesc în zona de coastă a Mării Negre, în municipiul Mangalia, județul Constanța, acolo unde miresme dulci vin pe aripi de briză din locul unde cerul coboară pe mare și se îngemănează într-un singur cuvȃnt: poezie. Se pare că soarta mi-a ghidat pașii pe meleaguri cu multă hrană pentru suflet, de când m-am născut și până în prezent. Nu pot decît să-i mulțumesc!  
Valurile mării aduc la mal crȃmpeie de suflet pe care le așază pe nisipul vieții, urme ale pașilor ce au trecut cȃndva pe aici și au lăsat mărturii pentru cei ce vin mai tȃrziu.  
  
Autoarea,  
  
 
  
 
CURRICULUM VITAE LITERAR  
  
 
NUME ŞI PRENUME: Şachir Urfet  
DATA Ş LOCUL NAŞTERII: 12.05.1958 com. Cobadin, jud. Constanţa  
DOMICILIUL: mun. Mangalia, jud. Constanţa  
STUDII: Liceul Teoretic real-umanist Cobadin, secţia reală, Facultatea de drept Bucureşti  
DEBUT LITERAR : Revista de Cultură Universală “Nomen Artis – Dincolo de tăcere”, Anul I, Nr. 10 iunie 2012.  
ANTOLOGII: “Terapie prin poezie”, Ed. Naţiunea - 2014; “Limba noastră eminească”, Ed. Naţiunea - 2014; “Acorduri moldave”, Ed. Armonii Culturale - 2015; “Gânduri pentru mai tărziu – Antologiile editurii Inspirescu”- 2015, “Poesis și creație”, ed. Pim Iasi - 2015, “Poduri de doruri către bunici - 2015”, Antologia bilingvă româno-italiană “Cuvinte pe aripi de iubire” - 2015, altele.  
ALTE APARIȚII: Revista literară “DordeDor”(colaborator), “Revista Armonii Culturale”, ziarul “Radio Metafora”(colaborator), ziarul “Onești Expres”, revista “Confluente literare”(colaborator), revistele “Regatul cuvântului și “Sfera eonică”(colaborator), ziare.com, “Radio Antena Satelor”, în cadrul emisiunii “Lada de zestre”(invitată), “Radio Vocea României”(colaborator), în cadrul emisiunilor “rclubxxl – mărimi excepționale, oameni excepționali, “Universul satului românesc” etc.  
VOLUME PUBLICATE: în curs de apariție.  
ALTE ACTIVITĂŢI LITERARE: postat pe site-urile: “cititor de proza”, “Tinerii scriitori”, “Reţeaua literară” “citesteasta.ro”, “Cronopedia”, “Însemne culturale”, “Grai românesc” și diverse grupuri și cenacluri literare, poezie si proză scurtă.  
CONCURSURI: - Concursul de Poezie ''Peregrinări'' 2013- Centrul de Excelenţă Dublin, ediţia a II-a, cu poezia “Eminescului – rege al poeziei”, publicată în Cartea Concursului, paginile 179-180;  
- Concursul de proză scurtă “ Desculţ prin cetate” 2012, cu lucrarea “Coliba din munţi”, publicată în Cartea Concursului, pagina 12;  
- Festivalul Internaţional de poezie și epigramă “Romeo și Julieta la Mizil”, Ediţia a VIII-a, 2014-2015 - diplomă de participare.
- Concursul Național de poezie “Dor de Dor”, ediția a III-a, 2015 – locul III.
 
Alte distinctii: Locul II la poezie în cadrul grupului literar “Poems to friends” acordat de “Radio Blue Fantasy”.  
Începând cu anul 2015 sunt membru al Asociației “Clubul Expresia Ideii”.  
  
Referinţă Bibliografică:
Urfet Șachir - Eu și drumul meu către poezie … / Urfet Șachir : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1681, Anul V, 08 august 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Urfet Șachir : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Urfet Șachir
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!