CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Anunturi >  
Autor: Umf Targu Mures         Ediţia nr. 442 din 17 martie 2012        Toate Articolele Autorului

Universitatea de Medicină şi Farmacie – Târgu Mureş - PETIŢIE ON-LINE ÎMPOTRIVA ÎNCĂLCĂRII AUTONOMIEI UNIVERSITARE
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Vă prezentăm mai jos apelul disperat al colegilor şi fraţilor noştri de la Târgu Mureş. Rugăm redacţiile publicaţiilor să popularizeze acest mesaj. Semnaţi vă rog petiţia de mai jos: 
  
http://www.petitieonline.com/respectati_autonomia_universitara_la_umf_tg-mures 
  
Respectaţi autonomia universitară la UMF Tg-Mures! 
  
Autonomia universitară, prevăzută de Constituţia României este pe cale să fie încălcată la Tg-Mures! La UMF Tg-Mures admiterea se susţine în limba maghiară, cursurile se desfăşoară în limba maghiară, examenele se susţin în limba maghiară, nefiind încălcat dreptul la învăţământ în limba maghiară! Dorinţa politicienilor de a rămâne la putere cu orice preţ determina încălcarea principiului constituţional de autonomie universitară! Senatul universităţii doreşte respectarea legii educaţiei, doreşte învăţământ în limba maghiară, dar nu vrea separare! Dacă eşti de acord cu respectarea principiului autonomiei universitare, dacă eşti un cetăţean european împotriva separărilor etnice, semnează petiţia care va fi înaintată premierului României, Ministerului Educaţiei, parlamentarilor şi europarlamentarilor, prin care cerem: 
  
• respectarea autonomiei universitare în general, şi în special la UMF Tg-Mures; 
  
• neimplicarea politicului în activitatea academică în general, şi în special la UMF Tg-Mures; 
  
• recunoaşterea Cartei UMF Tg-Mures; 
  
• recunoaşterea alegerilor la UMF Tg-Mures; 
  
• nesepararea învăţământului pe criterii etnice la UMF Tg-Mures; 
  
• anularea Proiectului de Hotărâre de Guvern privind separarea pe criterii etnice a învăţământului la UMF Tg-Mures. 
  
Petiţie online pornită în data de 13 martie 2012 pornită de subsemnatul: 
  
http://www.petitieonline.com/respectati_autonomia_universitara_la_umf_tg-mures 
  
Dr. Florin Buicu 
  
MD, PhD Public Health and Health Management Specialist 
  
Assistent Profesor Public Health and Health Management Departament 
  
Târgu-Mures University of Medicine and Pharmacy, România 
  
Tg-Mures, str. Ghe. Marinescu, nr. 38 
  
Ţel: +40.740.031.202 
  
Email: florin_buicu@yahoo.com 
  
www.umftgm.ro 
  
------------------------------------------------------------ 
  
Mesaj din partea preşedintelui Senatului UMF Târgu Mureş 
  
Aşa cum probabil sunteţi informat, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului a iniţiat un proiect de Hotărâre de Guvern (HG) de modificare a structurii Universităţii de Medicină şi Farmacie din Tîrgu Mureş prin care se intenţionează crearea unei noi Facultăţi de Medicină, cu predare în limba maghiară. 
  
Poziţia constantă a conducerii Universităţii de Medicină şi Farmacie din Tîrgu Mureş a fost aceea ca, în virtutea caracterului multicultural conferit de lege, să asigure învăţământul în limbile română, maghiară şi engleză, în condiţii de respectare a standardelor existente. În acest moment, în Universitate, învăţământul în limba maghiară cuprinde învăţământul teoretic, admiterea, examinarea studenţilor şi redactarea lucrărilor de licenţă iar învăţământul practic se face în limba română. 
  
În ciuda acestei situaţii, sub presiunea mediului politic, se doreşte o separare totală, pe criterii etnice, a învăţământului medical, trecând peste prevederi importante ale Legii Educaţiei Naţionale (LEN), cum ar fi: 
  
• Ignorarea totală a autonomiei universitare în luarea deciziilor de organizare a Universităţii (art. 123 din LEN). Senatul a avut un punct de vedere argumentat, dar care a fost ignorant în totalitate de decidenţi;  
  
• Înfiinţarea prin HG, a unei facultăţi noi, fără o consultare prealabilă a Senatului, aşa cum prevede art. 132 din LEN;  
  
• Impunerea, prin HG, a unor programe de studii în limba maghiară (Medicină, Farmacie, Asistenţă medicală generală, Moaşe) fără ca acestea să treacă prin evaluare ARACIS (autorizarea provizorie), ignorând art. 132, alin 3 al LEN;  
  
• Stabilirea unor cifre de şcolarizare pentru aceste programe, prin decizie guvernamentală, care nu respectă standardele de calitate existente;  
  
• Refuzul repetat (de patru ori) a MECTS, de a aviza favorabil Carta Universităţii, pe motivul că în aceasta nu este specificată separarea administrativă a învăţământului în limba maghiară (departamente separate, învăţământ clinic complet în limba maghiară)  
  
În toată această perioadă, ingerinţa politicului în activitatea Universităţii a fost brutală şi vizibilă, în ciuda prevederilor LEN de neamestec al politicului în universităţi. Universitatea de Medicină şi Farmacie nu doreşte să fie trocul nici unei înţelegeri politice şi vrea să rămână în continuare un spaţiu destinat exclusiv învăţământului şi cercetării medicale. 
  
Din motivele enumerate mai sus, vă rugăm să luaţi o poziţie de solidaritate cu Universitatea noastră, pentru a respecta principiile care trebuie să guverneze viaţa universitară. Acceptarea unor asemenea ingerinţe poate crea un precedent şi poate pune oricând, o alta Universitate, într-o poziţie asemănătoare, de încălcare a autonomiei universitare.  
  
În numele comunităţii academice din Universitatea de Medicină şi Farmacie din Tîrgu Mureş, cu aleasă consideraţie,  
  
Preşedinte Senat,  
  
Prof.dr. Constantin COPOTOIU 
  
Târgu Mureş, 14 martie 2012  
  
Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului ROMÂNIA 
  
Adresa UMF: Tîrgu Mureş, str. Gh. Marinescu nr. 38, 540139, judeţul Mureş, România Web: www.umftgm.ro | Email: rectorat@umftgm.ro | Tel: +40 265 213 127 | Fax: +40 265 210 407  
  
-------------------------------------------------- 
  
UMF Craiova – Mesaj de solidarizare 
  
Vă rog şi eu, împreună cu colegii mei, să fim alături de IMF Tg. Mureş, prin două demersuri simple: 
  
1. Accesaţi site-ul petiţiei (mai sus) şi semnaţi-o! 
  
2. Trimiteţi la cât mai mulţi prieteni mesajul! 
  
FOARTE IMPORTANT! 
  
PETIŢIA TREBUIE SEMNATĂ ELECTRONIC PÂNĂ LUNI DIMINEAŢA, 19 MARTIE 2012, CEL MAI TÂRZIU deoarece luni ea va fi tipărită pentru a fi depusă! 
  
Rugămintea noastră este, de altfel în consens cu „invitaţia” pe care ne-a făcut-o, acum câteva seri, la un post de televiziune, cu un discret rânjet cinic, stimabilul, onorabilul şi venerabilul nostru Prim Ministru: 
  
Problemă de la Târgu Mureş este în dezbatere publică! Deci, exprimaţi-vă democratic părerea! 
  
Păi, atunci, dragi prieteni, hai să ne exprimăm democratic părerea împotriva acestui perfid atac mortal la Identitatea noastră naţională executat cinic de un guvern care, în principiu ar trebui să ne reprezinte! 
  
NU UITAŢI! LUNI E PREA TÂRZIU! 
  
Prof. Emil PLEŞEA 
  
Department of Pathology - University of Medicine and Pharmacy 
  
Str. Petru Rares, Nr. 2 - Craiova, 200349 - Romania 
  
Phone/Fax: 0040251306109 Mobile: 0040745061933 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Universitatea de Medicină şi Farmacie – Târgu Mureş - PETIŢIE ON-LINE ÎMPOTRIVA ÎNCĂLCĂRII AUTONOMIEI UNIVERSITARE / Umf Targu Mures : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 442, Anul II, 17 martie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Umf Targu Mures : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Umf Targu Mures
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!