CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Jurnal >  

Un tată... special!
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
E un bărbat de 39-40 de ani, cu o coadă prinsă la spate, mustaţă ungurească, corp plinuţ, ca de femeie, voce blândă. Îl ştiu de ceva vreme, din piaţă, când alege cu grijă fructele pentru „copiii” lui. Mereu lasă un leu-doi bacşiş, pentru că e lăsat să-şi ia ce-i place.  
 
“Ce om deosebit!” zice tanti de la caise...şi-mi spune, atât cât ştie, din povestea lui.  
 
Bărbatul acesta, tocmai se angajase (cu ani în urmă) la o firmă de...protecţia mediului...aşa ceva, când secretara urma să fie concediată, că „iar e borţoasă”...şi şefu se jura că ăsta nu mai e al lui, ca primul (făcut la un curs, la Sinaia).  
 
Tânărul angajat fu chiar trimis să o ajute la împachetat şi să-i ducă acasă lucrurile personale de la firmă. Fiul cel mare al secretarei semăna leit cu mama lui, aşa că orice „contribuţie”paternă putea fi doar presupusă. Intrând în casă, femeia se puse pe plâns. Era acum şi fără job şi cu doi copii din flori. La ce-i folosea frumuseţea, eleganţa şi priceperea profesională? “Dacă n-ai noroc, n-ai ... asta e!” se tânguia ea. “Uite, chiar ieri am primit invitaţia de a mă prezenta la un interviu pentru un post la care visam de mult, tot de secretară, la o firmă multinaţională. Cu cine o să-i las pe cei mici? Cum să mă angajeze ăia dacă o să nasc în câteva luni?”  
 
Fără multe discuţii, Imre s-a mutat la Diana, chiar în acea seară, fără să mai spună nimănui. O relaţie “de întrajutorare “, fără complicaţii ... aşa şi-au spus.  
 
Imre era singur la părinţi. Nu mai avusese nicio prietenă aşa, apropiată, de aceea ai lui au rămas uimiţi când au aflat că fiul lor se mută cu o femeie însărcinată ... care mai are un copil. N-au intervenit, căci Diana i-a cucerit cu zâmbetul ei ... profesionist ... dar şi pentru că îşi cunoşteau bine copilul (dacă a decis ceva, face).  
 
Au fost luni şi ani de convieţuire amiabilă. Diana a născut încă un băiat ... care semăna, de data asta, “cu şefu “! Imre avea camera lui ... ea, a ei. Diana a stat doar cât era concediul ei de odihnă acasă, când a născut. Imre şi-a luat concediu de studiu pentru doctorat şi a stat la schimbat scutece. Diana era o secretară de succes, mai mult plecată prin ţări străine. Seara o vedeau copiii, la web ...  
 
La vremea grădiniţei, a şcolii, Imre a optat pentru instituţii în limba maghiară ... iar Diana nu s-a opus. Ea nu avea timp de teme şi, ideea unei limbi străine, de circulaţie în euroregiune şi-n oraş nu era deloc de neglijat.  
 
Cel mare a luat, anul trecut, premiul I, în clasa a III-a şi s-a calificat la două concursuri de matematică. Cel mic, de clasa a II-a, scria versuri, pentru copii, foarte apreciate, publicate în reviste de la noi şi din Ungaria.  
 
Cu o seară înainte de plecarea în vacanţa mare, la mare...Diana le-a prezentat, la cină, pe „viitorul meu soţ şi viitorul vostru tată”, un om de afaceri austriac, cunoscut de ea, la firma la care lucra! „Viitorul ei soţ”...treacă-meargă...dar „viitorul lor tată”...aici catastrofa!  
 
Imre n-a zis nimic. Părea netulburat. A servit masa, a spălat vasele, a culcat copiii şi şi-a împachetat lucrurile. N-a cerut explicaţii. În dormitorul Dianei...era mare veselie! A lăsat cheile pe masa din sufragerie şi s-a întors la casa părinţilor lui.  
 
A doua zi, “noua familie” a plecat la mare. Abia la micul dejun copiii au înţeles ce se întâmplă. Pe drum şi acolo au vorbit doar ungureşte, între ei, refuzând orice comunicare cu mama sau cu acel “mostoha apa”(tată vitreg). Îl voiau pe cel ce le-a fost „edesapa” (tată dulce)! L-au sunat disperaţi. Nu ştiau de ce acesta nu le răspunde.  
 
“Eram eu însumi derutat“ ... mărturiseşte Imre. “Când mi i-a adus poliţia Gării din Timişoara, fugiţi cu trenul de la mare, am sunat-o pe Diana. Era înnebunită. Nu-i găsea. Se temea să nu se fi înecat, să nu se fi rătăcit ... să nu fi fost răpiţi ... Plângeau amândoi şi se înghesuiau să-i ţin în braţe. Eu i-am crescut!”  
 
Au urmat apoi luni de terapie. Copiii refuzau să vorbescă, să mănânce ... rezultatele lor şcolare deveniseră dezastruoase. Austriacul, devenit soţ legitim, le-a interzis orice contact cu Imre. Chiar apelase la poliţie “să-l ţină sub obsevaţie”. A plătit şi un detectiv particular să adune dovezi “că le traumatizează emoţional copiii”, că-l vor da în judecată!  
 
Finalul e ... interesant! Copiii şi-au convins mama că-l vor pe Imre ... babysitter! Dacă şi aşa nu are timp să stea cu ei şi plăteşte ... psiholog, afterschool, femeie care să-i ia de la şcoală, să stea cu ei, , meditatoare la maghiară şi engleză, profesoară pentru română, până vin “părinţii” ... de la sală ... după job ... ori de la masaj ...  
 
Financiar vorbind, austriacul a fost primul de acord: “Au spirit economic tinerii, iubi!” zâmbi “omul de afaceri”. Da, chiar aşa era, căci micuţii au negociat “la sânge” salariul babysitter-ului lor, asigurarea lui de sănătate, angajarea legală pe acest post...cu plata impozitului...şi bani de cheltuială, pentru ei...”de-o îngheţată, de-un fruct”!  
 
Îl privesc cum îşi leagănă coapsele printre mese. Are mersul unei mame...al unei casnice ce „trăieşte pentru copiii ei”.  
 
Ce o fi în sufletul lui?  
 
“Las caisele de 10 lei?” mă întreabă precupeaţa mea.  
 
„Da! El de cât a luat?”  
 
“Ia mereu 2 kg ... oricât ar costa.”  
 
... 2 kg ... 2 copii ... zeci de griji ... mici şi mari ... zilnic!  
 
Timişoara, 05.07.2012 Corina-Lucia Costea  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Un tată... special! / Corina Lucia Costea : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 551, Anul II, 04 iulie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Corina Lucia Costea : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Corina Lucia Costea
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!