CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Comentarii >  
Autor: Voichiţa Pălăcean Vereş         Ediţia nr. 842 din 21 aprilie 2013        Toate Articolele Autorului

Un poet hunedorean Claudiu Simonati
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Generaţiile mai în vârstă vorbesc cu nostalgie de vre¬murile când „cartea era carte“, iar „scrisul era scris“, cu alte cu¬vinte despre lunga perioadă, de mai bine de 550 de ani, de la apa¬riţia invenţiei lui Gutenberg până la generalizarea internetului. Ci¬titorii născuţi în ultima jumătate de secol sau mai recent nu au nicio problemă în a se adapta la noile modalităţi de propa¬gare a scrisului literar şi de receptare a operelor, mişcându-se cu aceeaşi uşurinţă printre paginile cărţii de hârtie ca şi pe ecra¬nul computerului, unde îi aşteaptă răbdătoare biblioteci întregi cu altfel de opusuri ...  
 
În paralel cu lectura de tip „clasic“, în ultimii ani am acordat destul de multă atenţie fenomenului literar derulat în universul internetului. Graţie unor platforme specializate, sau datorită Face¬book-ului, am avut ocazia de a mă împrieteni cu sute de scrii¬tori din spaţiul virtual, având astfel şansa, în consecinţă, să cunosc îndeaproape sau fragmentar activitatea lor, lucru care, în condiţiile tirajelor restrictive şi pe arii destul de reduse ale cărţilor tipărite, nu ar fi fost posibil. Printre aceşti prieteni nevăzuţi ale căror creaţii le-am citit, neştiută de cele mai multe ori, este şi Claudiu-Nicolae Şimonaţi, hunedoreanul din Geoagiu.  
 
Până azi, nu am atins nicio carte semnată de el. În schimb, poezia sa îmi este destul de familiară, graţie postărilor de pe net. Evident că un volum de poezie tipărit presupune din partea autorului o selecţie a creaţiilor, în timp ce postarea în virtual stă sub semnul unui impuls de moment; totuşi, consider că am citit suficiente texte, spre a-i putea contura o grăitoare schiţă de portret poetului Claudiu Şimonaţi, aşa cum se vede el de pe monitorul meu de acasă.  
 
De-ar fi să-l definesc printr-un epitet, aş spune că el este poetul ispitirilor. Claudiu Şimonaţi se recunoaşte ademenit de natură şi frumuseţile ei, se simte mereu ispitit de iubire, dar şi de ... păcat, mai cu seamă sub forma sa carnală.  
 
Internetul m-a ajutat să descopăr două ipostaze total diferite ale poetului Claudiu Şimonaţi: pe de o parte, el este un creator „lumesc“, care-şi găseşte inspiraţia în universul obiectiv, concret, palpabil; însă el ne dezvăluie şi latura sa spirituală, lumea virtuală oferindu-ne numeroase poezii numite de autor „ortodoxe“, ce au la bază marile sărbători creştine (Crăciunul, Paştele), sfinţi din calendarul bisericesc (Sf. Maria, Sf. Mihail şi Gavril etc.) ori locaşuri de cult şi personalităţi monahale spre care românii se îndreaptă cu inimile curate, încrezători în viitor şi pioşi.  
 
Lirica erotică a lui Claudiu Şimonaţi creşte în cercuri concentrice, având ca germene ideea iubirii absolute. Din acest motiv, mărturiseşte: „voi fi petală de floare transparentă/ ascunsă/ ochiului şi auzului// voi fi/ trandafir/ în ceasul/ când pământul/ mă va chema// atunci,/ sămânţa/ va rodi din mine“. (Voi fi)  
 
Un poem delicat precum Paşi rătăciţi aminteşte de lirica nichitastănesciană: „ai trecut/ cu paşi mărunţi/ pe cărarea sufletului meu/ urmele tălpilor tale/ rătăceau/ prin deşertul încins/ al inimii mele...“. Sonetul Intimitate ne oferă certitudinea că avem de a face cu un poet tonic, robust şi sensibil, asemenea lui Vasile Voiculescu sau asemenea contemporanilor noştri Emil Brumaru ori Adrian Munteanu – ca să fac referire la artişti foarte prezenţi în spaţiul cibernetic. Iată câteva versuri ilustrative: „Un mândru cer de toamnă roşu şi clar tu eşti,/ Însă tristeţea-n mine se-nalţă ca o mare,/ Când scade în reflux pe buza mea-ntâlneşti/ Tăioasa amintire a fructelor amare.// Zadarnic mă mai mângâi pe pieptul leşinat,/ Prietenă, ce cauţi este un loc prădat,/ De ghearele feroce şi dinţii de femei,/ Nu-mi căuta inima, mâncată e de lei.// Mi-e sufletu-n castel de lume năpădit./ Aicea se ucide, se-mbuibă de alcool!/ O boare înveleşte grumazu-ţi dezgolit...// O, Frumuseţe,-ai vrut-o, tu bici necruţător,/ Al sufletelor noastre, cu ochii de văpăi,/ Arzând aceste resturi uitate de călăi!“.  
 
Tablourile de natură ale lui Claudiu-Nicolae Şimonaţi amintesc, în schimb, de pastelurile lui Vasile Alecsandri şi, mai cu seamă, de poezia bacoviană. Iată, de pildă, Tablou de iarnă: „Tabloul de iarnă,/ Cu neaua de-afară/ În spirit ne-aduce,/ Destinul cel dulce.// Tabloul de iarnă,/ Cu caldul din casă/ Pe toţi ne curtează,/ Mirific formează.// Tabloul de iarnă,/ Cu brazii sclipind,/ Ne duce în taină,/ La glas de colind.“ Sau Simfonia toamnei, una dintre cele mai reuşite poeme ale sale: „Stoluri-stoluri corbi de toamnă/ Vin.../ Frunzele de pe copaci/ Au-nceput să-ngălbenească/ Stoluri-stoluri corbi de toamnă/ Vin...//( ... ) În pustiul meu din suflet/ Caut.../ La fereastră vântul strigă/ C-un ecou de amăreală/ În pustiul meu din suflet/ Caut...// În perete se aude/ Ceasul.../ Mai măsoară un pic viaţa/ Şi durerea ce-o apasă/ În perete se aude/ Ceasul...“.  
 
Fiindcă sărbătoarea de astăzi are loc în timpul Postului Paştelor, voi cita, fără a face comentarii, din lirica creştină a lui Claudiu Şimonaţi, alegând două poezii care ne pregătesc spiritual pentru atmosfera solemnă a sărbătorilor pascale pe care le aşteptăm: Sfânta Cruce: „De Iisus purtată-n spate,/ Greauă ca şi o cetate,/ Condamnat a fost a duce,/ Cu patimi, o Sfântă Cruce./ Astăzi, simbolul credinţei/ Şi apoi cel al căinţei,/ De creştini este slăvită,/ De Dumnezeu preamărită./ Toată lumea se închină,/ Sufletul de îşi alină,/ Se roagă la Sfânta Cruce,/ Pe drumul cel bun a-i duce.“; Lumină pascală: „Lumină pascală,/ Coboară în trupuri,/ De nu ne mai fă/ Să ţinem de lucruri./ Lumină pascală,/ Coboară în suflet,/ De nu ne mai fă/ Să trăim în cuget./ Lumină pascală,/ Coboară din cer,/ Cu multă credinţă/ De la Dumnezeu.“  
 
Evident că portretul realizat de mine este unul incomplet, fiindcă este dificil să articulezi imaginea unui artist doar bazându-te pe spicuiri. Am evidenţiat acele trăsături ale poetului pe care le-am descoperit reflectate în creaţiile ce a ales să le împărtăşească prietenilor de pe Facebook într-un interval de timp destul de scurt, de doar câteva luni, unele postări datând chiar din luna aprilie a acestui an. În ciuda materialul redus pe care mi-am bazat aprecierile critice, consider că am găsit în textele sale suficiente argumente pentru a afirma despre Claudiu Şimonaţi că este o voce artistică reprezentativă pentru generaţia sa, ce nu poate fi ignorată şi care, cu siguranţă, se va auzi răsunând tot mai distinct în anii ce vor veni.  
 
VOICHIŢA PĂLĂCEAN-VEREŞ  
Cluj+Napoca  
 
 
Referinţă Bibliografică:
Un poet hunedorean Claudiu Simonati / Voichiţa Pălăcean Vereş : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 842, Anul III, 21 aprilie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Voichiţa Pălăcean Vereş : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Voichiţa Pălăcean Vereş
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!