CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Ganduri >  

Un penel intru Eminescu -Constanta Abalasei-Donosa
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

În primul sfert de veac XX, un grafician pe nume Leonard Salmen, s-a remarcat şi s-a făcut cunoscut ca ilustrator de cărţi poştale ilustrate inspirate din opera lui Mihai Eminescu.
Aurel Bordenache, un alt grafician de talent, nepot, din partea mamei , al Poetului nostru Naţional, ajuns pictor şi gravor al Casei Regale a României, a ilustrat un volum de versuri eminesciene editat în anul 1944, la Cartea Românească, pentru care a realizat 150 de desene în tuş.
Am avut surpriza şi deosebita plăcere să descopăr că sunt artişti plastici cu care suntem contemporani, care şi-au pus talentul în reprezentarea grafică ( si nu numai ) a poeziei eminesciene şi care merită atenţia şi respectul nostru, al tuturor olecţionarilor şi admiratorilor Marelui Eminescu.
Prin intermediul prietenului meu Mihai Costin, mare colecţionar de tot ce reprezintă şi are legătură cu Mihai Eminescu, am intrat în corespondenţă cu o ,,Doamnă,, a penelului, dar şi o sensibilă poetă, Constanţa Abălaşei-Donosă.
Deoarece nu o cunosc, încă, personal, am să încerc să expun câteva consideraţii bazate pe o scurtă corespondenţă purtată până acum cu Domnia sa. Dând dovadă de o modestie demnă de un adevărat artist, se consideră ,,un simplu om, nicidecum mândru, umil şi cu frica lui Dumnezeu în suflet, nu fac rău niciodată, nu mă plâng...şi sunt sinceră.,, O deranjează răutatea, ignoranţa, incompetenţa, imoralitatea, gelozia multor oameni,, care au dezamăgit-o , de multe ori ,,otrăvindu-i sufletul ,,.
Dar dincolo de răutăţile celor incapabili (sau răuvoitori) să înţeleagă un adevărat artist, Constanţa Abălaşei-Donosă se bucură de aprecierea Părintelui Stareţ Arhimandrit Melchisedec Velnic al Putnei care în 2007, an în care s-au împlinit 550 de ani de la urcarea pe tronul Moldovei a lui Ştefan cel Mare, i-a organizat la Muzeul Mănăstirii Putna, o expoziţie cu lucrări dedicate marelui domnitor moldovean, lucrări care fusese donate mănăstirii încă din anul 2004, la comemorarea a 500 de ani de la moartea lui Ştefan. De aceiaşi apreciere se bucură şi din partea I.P.S.Dr. Casian Crăciun – Arhiepiscop al Dunării de Jos, care în anul 2004, i-a organizat o expoziţie la Muzeul de Arte Vizuale din Galaţi şi i-a editat un mic album de artă grafică cu lucrări închinate lui Ştefan cel Mare.  

Şi la Chişinău, anul acesta în iunie, a avut parte de un succes deosebit cu o expoziţie de grafică închinată lui Eminescu şi lansarea unui volum de versuri intitulat ,,Poezii pastelate,,.  

Din ,, Fişa de Artist, care se regăseşte pe blogul ,, Peniţa şi Penelul,, (http://caabalaseidonoenitasipenelul.blogspot.ro) se poate vedea activitatea sa în pictură şi literatură, demnă de apreciat,activitate de excepţie. Dar simpla enumerare a expoziţiilor personale, a cărţilor publicate şi a premiilor obţinute, nu sunt suficiente pentru a demonstra talentul şi sensibilitatea artistică de necontestat, motiv pentru care voi exemplifica prin cărţile poştale pe care le-am realizat la Turda la aniversarea a 140 de ani de când la Viena, s-au întâlnit Mihai Eminescu şi Veronica Micle, la comemorarea a 123 de ani de la moartea Poetului Nepereche, cu ocazia Congresului Mondial al Eminiscologilor desfaşurat la Chişinău în 2012, septembrie, şi la aniversarea a 125 de ani de la realizarea ultimului fotoportret a lui Eminescu, reproducându-i patru grafice şi două acuarele, aparţinând Constanţei Abălaşei-Donosă .  

 

Suciu Petru  

Clubul Filatelic Turda
Foaie Informativă Nr. 23 – 24,
Iulie – Decembrie 2012.  

 

 

Referinţă Bibliografică:
Un penel intru Eminescu -Constanta Abalasei-Donosa / Constanţa Abălaşei Donosă : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 713, Anul II, 13 decembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Constanţa Abălaşei Donosă : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Constanţa Abălaşei Donosă
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!