CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Spiritual >  
Autor: Ionel Cadar         Ediţia nr. 964 din 21 august 2013        Toate Articolele Autorului

UN OM FERICIT
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
UN OM FERICIT  
  
Auzit-am că pe vremuri, Dumnezeu ar fi dorit ca să afle, printr-un înger dacă omu-i fericit. Merse îngerul pe cale lumea întreagă colindând, când la deal şi când la vale, pe creştini tot întrebând.  
  
Unul zise: cum pot oare fericit să mă numesc? să îmi fie cu iertare, nu vezi cât de mult trudesc? Altul zise cu durere: Eu aş fi, dar ce să fac, fiind că bani-s la putere, iar eu sunt un om sărac. 
  
Unul spune cu mândrie: Eu am bani, ce pot să zic? am destulă avuţie, nu duc lipsă de nimic. Insă fericit aş spune că nu pot să mă numesc, fiind că n-am copii pe lume şi încep să-mbătrânesc. 
  
Altul strigă cu ocară: O; ce fericit aş fi, dacă n-aş avea povară o mulţime de copii. Nu am ce le da la masă, tare mult mă chinuiesc, cum pot oare cu aşa casă fericit să mă numesc. 
  
Când pe altul îl întreabă: Tu eşti fericit, ori ba? Dând din cap, el spune-n grabă: Hm ! nu prea mult, măria ta! Dar de ce? Ce îţi lipseşte? zise îngerul suav. - Aş trăi împărăteşte, dar sunt trist, că sunt bolnav. Am umblat prin lumea- ntreagă pe la doctori, dar n-am leac sunt slăbit şi fără vlagă şi nu ştiu ce să mai fac. 
  
Şi cuprins de intristare, îngerul plecă mâhnit, că în lumea asta mare nici un om nu-i fericit. Merse îngerul ce merse până când a întâlnit un om ce sudoarea-şi şterse de pe chipul său trudit. Omule!, te văd muncind şi eşti mult prea obosit, ziua toată robotind, spune-mi: Tu eşti fericit? 
  
Omul se-ndreptă de spate şi privindu-l pe străin îi spuse cu bunătate: Fericit sunt pe deplin! Ingerul sări deodată iscodindu-l înadins: Casa ta-i dărăpănată, focu-n vatră ţi s-a stins. Ai copii prea mulţi se pare şi , cu greu îi creşti pe toţi, nu ai bani pentru mâncare, şi eşti fericit, socoţi? 
  
Eu nu te cunosc, străine şi nu ştiu de unde vii dar, de vrei rămâi la mine până mâine-n zori de zi. Iat-acum se face seară. nu-i bine să mergi pe drum, că sunt oameni răi pe-afară şi flămând vei fi oricum. Nu am bani, nu am avere, nu am casa un palat, am în schimb, o mângâiere, că am sufletul curat. Casa mea dărăpănată, cu căldură te-o primi, chiar de focu-i stins în vatră, om mânca ce s-o găsi. Şi cu toţii stând la masă Domnului i-om mulţumi, că spre noi mereu revarsă un noian de bucurii. 
  
Să fii fericit în lume dacă vrei, nu e prea greu, că averea mea, vezi bine, e doar Bunul Dumnezeu. El îmi dă mereu putere, el mă iartă când greşesc, el mi-alină orice durere, el ma-jută să trăiesc. Cine are aşa avere are tot ce şi-a dorit, are-n suflet mângâiere şi e-n viaţă fericit. Am copii pe lângă casă, am pământ să-l pot munci, am nevastă credincioasă, fericit de ce n-aş fi?. 
  
Bucuros îngerul se întoarse şi zbură spre cer grăbit, fiincă, în sfârşit aflase, un om care-i fericit. Cine are-nţelepciune să priceapă, n-ar fi greu: Fericirea nu e-n lume, ci e doar în Dumnezeu. 
  
Mulţumeşte-te, bucură-te de ceea ce ai în prezent: - sănătate -prieteni - familie - iubire.  
  
Ionel Cadar  
  
Sursă: de pe net. 
  
Referinţă Bibliografică:
UN OM FERICIT / Ionel Cadar : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 964, Anul III, 21 august 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Ionel Cadar : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ionel Cadar
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!