CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Spiritual >  

Un discurs al lui Evagrie din Pont
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Din Proloagele, volumul I, Editura Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă 
  
Pentru ce te mândreşti, omule, tină fiind şi gunoi? Şi de ce te umfli şi te înalţi mai presus de nori? Cercetează şi-ţi cunoaşte firea, că eşti pământ şi cenuşă şi, peste puţină vreme, în ţărână te risipeşti. Acum eşti mândru, dar peste puţin, vierme. De ce îţi înalţi ceafa care, după puţină vreme, putrezeşte? Este mare omul ajutorat de Dumnezeu, că, părăsit fiind, şi-a cunoscut neputinţa sa. Că nici un bine nu ai, pe care să nu-l fi primit de la Dumnezeu. Pentru ce, aşadar, te faci minunat, tu, care mai ai de trăit numai până dimineaţa? De ce te împodobeşti cu darurile primite de la Dumnezeu, ca şi cum le-ai fi câştigat de nicăieri? Să cunoşti pe Cel Preaînalt şi să nu te înalţi peste fire; zidire a lui Dumnezeu fiind, să nu te lepezi de Cel ce te-a zidit. Ajutor primind de la Dumnezeu, nu întoarce spatele Dătătorului cel Bun. La înălţime de viaţă te-ai suit, dar El ţi-a dat-o. Ai săvârşit vreo faptă bună, dar El ţi-a ajutat, lucrând cu tine împreună. Mărturiseşte pe Cel ce te-a ridicat pe tine. Om eşti, să nu-ţi treci marginea firii. Cunoaşte-ţi ce-i al tău, ca şi ce-i al firii tale. Să nu te lepezi, din răutate, de cel de un neam şi de o fire, chiar dacă acesta-i smerit şi simplu, iar tu ai ajuns mare, că Acelaşi Ziditor v-a zidit pe amândoi. Să nu asupreşti pe cel smerit, că-i mai tare decât tine şi, fiind mai aproape de pământ, nu cade rău, dar cel ce se află la înălţime, de va cădea, se va sfărâma. Scaun putred este mândria, ca cel ce şade pe ea, degrabă cade. Iar cel smerit întotdeauna stă tare şi mândria nu-i clatină lui piciorul niciodată. 
  
Omul cel mândru este ca un copac fără rădăcini, nu suferă furtuna vânturilor. Gândul cel smerit îşi zideşte cetate şi cel ce rămâne în el este nesurpat. Spuma de pe apă piere şi pomenirea celui mândru nu rămâne după moarte. Cuvântul celui smerit este întărire sufletului, dar al celui mândru este plin de mânie. 
  
Rugăciunea celui smerit trece şi ajunge la Dumnezeu, iar a celui mândru mânie pe Dumnezeu. Când ai ajuns chiar la vârful faptelor bune, nici atunci nu trebuie să te lauzi. Că cel ce cade jos, de pe pământ degrabă se scoală, iar cel ce cade de sus capătă rană de moarte. Toiagul este chip şi semn al învăţăturii, că pe acesta avându-l omul, trece Iordanul vieţii. Toiagul în mâinile călătorului este de trebuinţă pretutindeni şi la tot lucrul. Şi învăţătura cea din fapte îndreptează viaţa omului. Toiagul cel aruncat s-a prefăcut în şarpe. Şi învăţătura cea din fapte, aruncată în dulceaţa cea trupească, se face vrednică de a fi călcată în picioare şi aruncată ca una plină de stricăciune. (Proloagele, volumul I, Editura Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă) 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Un discurs al lui Evagrie din Pont / Ion Untaru : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 377, Anul II, 12 ianuarie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Ion Untaru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Untaru
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!