CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Jurnal >  

Un ceas de promenadă!
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
O zi...ca oricare alta, în care toamna-şi intră-n drepturi. De luni, începe şcoala! Mă echipez pentru “o promenadă” liniştită...să plătesc UPC-ul (televiziunea prin cablu şi internetul), curentul... 
  
În zona mea, aerul încă păstrează, printre gaze de eşapament, aroma Pădurii Verzi. Cu cât mă apropii de Piaţa Badea Cârţan, populaţia devine mai densă şi mai agitată. Mă uit la chipurile oamenilor: unii merg alienaţi, ca-n transă. Dacă i-ar călca tramvaiul, ar fi de-a drepul surprinşi. Alţii sunt adânciţi în gânduri, de nu şi-ar saluta nici părinţii, în cazul în care-ar trece pe lângă ei. Mai sunt şi tineri zgomotoşi, întorşi din vacanţă, cărora doar mulţimea viitoarelor lecţii le va mai estompa verva poveştilor din excursii şi cluburi. Câteva fete pocnesc baloane de gumă aromată. Zâmbesc! În câţiva ani o să le văd ştergând năsucuri mucoase...la acelaşi colţ de stradă, cu cărucioare „din Spania” sau „din Italia”...că la noi sunt „ numai chinezisme, fată”! Tinerii aceştia tatuaţi, parfumaţi în exces...or să se târască spre casele lor sau spre prima crâşmă...după încă câteva toamne. 
  
Pe o bancă, în Parcul de la Poliţie, îl văd pe “Isus, salvarea României!” Nu ştiu cum îl cheamă, dar pe toate tricourile lui scrie asta. E un om al străzii...cam de vârsta mea ...poate ceva mai mare. Are plete negre, încâlcite...barba, de călugăr. Unghiile i-au crescut prin încălţăminte...Dar cine încearcă să se apropie de el? 
  
Mi-l amintesc bine...era, acum 20 de ani, student la medicină. Un bărbat după care nu te ruşinai să te uiţi, pentru că nu voiai să ratezi şansa de a vedea un „unicat” de frumuseţe masculină. Un bărbat aşa cum Hollywoud-ul n-a găsit încă. Nu ştiu povestea lui, dar văd şi ştiu ce e acum. E cel mai mare hoţ de carte religioasă! 
  
Nu i se opune nimeni! Mirosul nu te lasă să te apropii mai puţin de 1,5 m...iar forţa lui e recunoscută (4 bodyguarzi nu l-au putut pune-n cămaşă de forţă!). Nu e agresiv, decât dacă e “atacat”.  
  
Nu departe de el, un tip îşi fotografiază, pasionat, ogarul jucăuş, cum se alintă prin iarbă, cu fel de fel de jucării. N-aş putea spune ce e mai hilar: strădania stăpânului, gurile-cască adunate...sau puştanii care furau, în faţa poliţiei, din buzunarele curioşilor. Un lucru e clar însă: ogarul se zbenguie şi pozează ... ca o divă! 
  
Trec în Parcul Poporului. E un adevărat colţ de rai! Nu ştiu cine l-a aerisit şi stilat aşa...dar e divin! Când te gândeşti la cei dragi şi plecaţi...într-un aşa loc ţi-i imaginezi: cu iarbă verde şi deasă, îngrijită, cu umbră odihnitoare...cu fântâni arteziene şi bănci comode, generoase. Bebeluşii, în cărucioare, şi pensionari, cu bastoane sau cadru, se deplasează hipnotizaţi, cu însoţitorii lor. E o linişte cuceritoare. Ca printr-un consemn, toţi vorbesc şoptit. Doar huruitul tramvaiului se aude, difuz. 
  
Am găsit, chiar la intrarea în parc, o jucărie. Grăbesc pasul s-o întreb pe mămica din faţa mea dacă e jucăria lor. Nu e. Mai întreb vreo două-trei...nimic! Miroase a lapte şi-a piele de copil. Surâd dulce-amar. Pun jucăria în poşetă. O fi un semn!? 
  
Pe lângă facultatea de geografie, mă întâlnesc cu o colegă mai tânără. Nu ştiu la ce şcoală e, dar ştiu sigur că am fost la ea în inspecţie...cândva. 
  
“Am fost să-l înscriu pe fratele meu la facultate, că doar în toamnă a avut noroc la bac! Celălalt, geamănul lui, a luat bac-ul în vară. E deja student la Poli!” 
  
Îi urez succes şi noroc tânărului roşu...până peste urechi...şi ne despărţim. Intru într-un magazin de covoare. 
  
“Îmi place că n-aţi renunţat! Clanţa trebuie puţin forţată ca să se deschidă.” 
  
“Ce ştii tu, tinere ... îmi venea să zic ... aş fi deschis şi vitrina! Aşa de mult mi-a plăcut un model de covor.” Păi, da. E vremea când ex o să-şi ia lucrurile, după loturile stabilite de judecătorie şi tribunal, la partaj...şi-o să-mi redecorez „cum vor muşchii mei!” 
  
După RENEL...mă opresc la o cafea. 
  
E o cofetărie de un lux plăcut...într-un cartier aşa de anost! Iau albumele cu poze...torturi de la ocazii speciale (nunţi, botezuri, zile de naştere...). Îmi plac multe. La unele mă uit în detaliu. Vreau să am ce discuta cu Silviu...un arhitect-cofetar! 
  
La ultima nuntă (de rromi), a făcut tortul miresei în formă de Castelul Schonbrun ( de la Viena)...cu parcări şi maşini în parcare...cu grădină, lac...totul comestibil! 
  
“Câte două prăjituri, pe două farfurii...o savarină şi o felie de krantz pe fiecare!” 
  
„Nu! Una...una! Pe una, o savarină...pe alta, felia de krantz!” 
  
“Şi câte un suc de portocale, la fiecare!” 
  
“Nu! Câte un pahar de apă plată la fiecare!” se contraziceau două bătrânele...surori. 
  
Îmi pun mâna la frunte şi râd înfundat: aşa fac şi eu cu soră-mea când mergem în oraş. Doar când ne întâlnim de pomenirea părinţilor noştri, am voie tot ce vreau...chiar şi două prăjituri ...şi suc! 
  
Mă ridic şi plec spre casă... 
  
Iubesc oraşul ăsta! 
  
Timişoara, 09.09 2011 Corina-Lucia Costea 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Un ceas de promenadă! / Corina Lucia Costea : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 252, Anul I, 09 septembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Corina Lucia Costea : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Corina Lucia Costea
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!