CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Comentarii >  

Ultimii soldaţi ai neamului românesc
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Nicolae N. Tomoniu, Ultimii soldaţi ai neamului românesc, Editura Semănătorul, Tismana, 2014.  
  
Recenzie de Iuliu-Marin Morariu 
  
Sub titlul Ultimii soldaţi ai neamului românesc, îşi adăposteşte distinsul profeor semănătorist Nicolae Tomoniu de la Tismana, ultimul său volum, compus din mai multe note de călătorie, între care sunt intercalate şi amintiri din vremea când era soldat, precum şi un medalion dedicat profesorului Constantin Giurgincă, personajul principal al operei.  
  
Lucrarea beneficiază de un cuvânt înainte al cunoscutei scriitoare Cezarina Adamescu, în care aceasta prezintă pe scurt conţinutul ei, reliefând şi analizând unele dintre pasajele cele mai interesante. Domnia sa arată, încă dintru începutul operei, întrebările care au stat la baza demersului memorialistico-istoriografic întreprins de profesorul gorjean: 
  
Cartea începe, firesc, cu o sumă de întrebări şi nedumeriri la care autorul, desigur că nu poate primi răspuns, dar, conştiinţa sa şi demnitatea de român îl îndeamnă să le pună, măcar pentru cei care, poate, vor dori să cunoască aceste lucruri: ,,Care-i rostul, în România neo-vasală de astăzi a urmaşilor vitezei Armate Române, ai cărei soldaţi, cântând cu arma în mână ,,Treceţi batalioane române Carpaţii” făcură România Mare, făcură o Românie ,,dodoloaţă” şi gloaioasă cu mareşali care stăteau la masă, de la egal la egal cu marii mareşali ai Europei? Cât patriotism mai există acum în pieptul soldatuluu român după ce Armata română postdecembristă pierdu Războiul Apărării Neamului pe timp de pace, ajungând o tristă armată de mercenari pusă în slujba familiei marelui Yankeu, a consoartei sale Coana Europa şi a Naţiunilor Unite dându-şi jertfa de sânge prin munţii.. Afganistanului”.  
  
Întrebări care pot părea crude, dar sunt în cea mai perfectă legitimitate, mai ales, aşezate în gura unui fost soldat care-şi vede toată jertfa distrusă, risipită, luată în derâdere, azi când cuvântul PATRIOTISM a devenit atât de vetust încât aproape nimeni nu-l mai pomeneşte (pp. 6-7).... 
  
Reflecţiile nu se opresc aici, ci în contrapunere cu situaţia ante-revoluţionară se face o analiză a necesităţii forţelor româneşti de ordine şi de apărare agraniţelor ţării, aşa cum s-a întâmplat de veacuri pe pământul românesc ( p. 16). 
  
Această prezentare reuşeşte cu siguranţă să stârnească interesul lectorului, care, curios să afle răspunsul la întrebările adresate, va aprofunda, de bună seamă, cele cuprinse în operă.  
  
În cuvântul înainte al autorului, distinsul dascăl arată apoi care este istoria acelei cărţi, şi cum, proiectul iniţial, ce urma să apară la editura regretatului Arthur Silvestri, apărut în anul următor trecerii acestuia la cele veşnice, le editura on-line de la Tismana (p. 4). De asemenea, aduce mulţumiri domnului profesor Giurgincă, pentru volumul Piramida cantemiristă , care, după cum însuşi mărturiseşte, a constituit o sursă documentară de nepreţuit (p. 4.). 
  
Urmează apoi desscrierea călătoriei întreprinse în Banatul montan, la Petnic, în scopul întâlnirii cu domnul Constantin Giurgincă, fost profesor la Liceul Militar ,,Dimitrie Cantemir” din Breaza şi apoi a dialogurilor întreprinse cu acesta şi cu fostul său elev, comandorul Traian Popescu. În cadrul acestor discuţii, interlocutorii abordează atât probleme ce vizează trecutul Romomâniei, cât şi prezentul sau viitorul ei.  
  
Pe parcursul cărţii, profesorul Tomoniu simte nevoia să facă recurs adesea la modelele pe care le oferă istoria, precum Iovan Iorgovan (pp. 43-51) sau Basarab(ă) (pp. 28-32), context în care combate ipoteza djuvariană conform căreia voievodul ar fi fost de neam cuman , şi să-şi exprime dezacordul cu privire la anumite tendinţe de falsificare a istoriei şi de denigrare a personalităţilor ei. Totodată, domnia sa îşi exprimă regretul şi cu privire la schimbarea în rău a României şi la încercarea de distrugere a celei mai importante structuri de apărare a ei, armate. 
  
Lucrarea este însoţită de asemenea şi de trei anexe, în care autorul prezintă momente amuzante din perioada când a fost el însuşi soldat (pp. 56-61). Interesante şi pline de tâlc sunt atât epigramele domniei sale cu privire la viaţa de soldat de atunci (p. 57), cât şi evocarea vieţii de biban a colegului cu pile (p. 56), sau cea privitoare la laserul lui Ceauşescu (pp. 59-61). Cum era de aşteptat, pentru a-şi face mai atractive memoriile de călătorie, domnul Tomoniu le garniseşte cu instantanee de la faţa locului, cărora li se adaugă şi fotografii mai vechi, legate de anumite evocări.  
  
Având în vedere frumuseţea operei domniei sale şi densitatea informaţiilor istorice bine documentate pe care ea le furnizează cititorilor interesaţi de istoria ţării noastre, dr şi savoarea pasajelor literare şi anecdotice prezente în conţinutul ei, nu putem decât să recomandăm cititorilor dornici de o lectură plăcută şi educativă deopotrivă, prezentul volum şi să-l felicităm pe neobositul autor pentru această realizare editorială.  
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Ultimii soldaţi ai neamului românesc / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1152, Anul IV, 25 februarie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!