CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Istorie >  

Tur arhitectural tematic sambata 5 Nov.: Tur arhitectural tematic sambata 5 Nov.: Bucurestiul Ecleziastic
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Dragi cititori,  

Sunteti invitati in mod calduros, de catre expertul in case de epoca Valentin Mandache, sa participati la un tur tematic dedoua ore (intre 13.00 – 15.00), sambata ce vine, pe 5 nov., pe subiectul vechii arhitecturi bisericesti bucurestene si cum designul ecleziastic a influentat alte tipuri de arhitectura, in special stilul neoromanesc.  

Bucurestiul de-a lungul cele mai mari parti a istoriei sale documentate a fost principalul centru ecleziastic al principatului Tara Romaneasca si, dupa unificarea cu Moldova in urma Razboiului Crimeei, al Romaniei, statul national succesor. Orasul era faimos pentru numeroasele sale biserici de rit grec-ortodox, multe din ele construite in stilul indigen brancovenesc, o remarcabila arhitectura ce sintetiza motive bizantine, otomane, renascentiste si baroce, ce a aparut in Valahia dintre mijlocul sec. 17 si 18. Design-ul acestor biserici a constituit o principala sursa de inspiratie pentru arhitectii erei national-romantice de la sfarsitul sec. 19, cand stilul neoromanesc a fost creat, ce va deveni in urmatoarele decade unul dintre principalele stiluri de constructie ale acestei tari. Edificiile ecleziastice prin magnitudinea si semnificatia lor pentru comunitate au constituit de asemenea un arhetip pentru noi design-uri si tehnologii, cum au fost stilurile neo-baroc, neo-gotic sau tehnologia betonului armat, ce au influentat profund alte tipuri de arhitectura ale orasului. In cursul acestui tur vom viziona unele din cele mai reprezentative biserici din centrul Bucurestiului, explicandu-va intricatiile lor ahitecturale, cu referinte despre cum design-ul acestora a impactat evolutia si identitatea peisajului construit din ultimile trei secole. Printre detaliile examinate vor fi brancovenescul tarziu al Stavropoleos-ului, neo-renascentismul Domnitei Balasa, elemente ale vechii catedrale patriarhale sau de la biserica ciobanului Bucur, locul mitic unde se spune ca a inceput Bucurestiul.  

Ne vom intalni la 12.45 – 13.00h, la mijlocul scarilor din fata Muzeului National de Istorie al Romaniei, nr. 12, Calea Victoriei, peste drum de CEC-ul mare, vezi harta de mai jos, dupa care vom porni pentru doua ore sa vizionam si intelege “pe viu” semnificatia si ramificatiile arhitecturii vechi bisericesti in definirea si evolutia mediului construit bucurestean si al tarii. Turul costa 25 lei de persoana.  

Astept sa ne intalnim,  

Valentin Mandache, expert in case de epoca (tel: 0728323272)  

Bucurestiul ecleziastic: tur arhitectural tematic - Case de Epoca - (  

Harta tur arhitectural tematic: Bucurestiul ecleziastic - Case de Epoca -  

 

Referinţă Bibliografică:
Tur arhitectural tematic sambata 5 Nov.: Tur arhitectural tematic sambata 5 Nov.: Bucurestiul Ecleziastic / Valentin Mandache : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 308, Anul I, 04 noiembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Valentin Mandache : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Valentin Mandache
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!