CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Lucrari >  

TRISTETE SI SPERANTA
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
„Din Eul răstignit de iubirea pentru celălalt, curge viaţa veşnică.” 
  
M.-A. Costa de Beauregard 
  
Trist poţi fi atunci când eşti singur, când ai nevoie de sprijin, de cuvinte mângâietoare sau când alături de altul fiind, suferi pentru suferinţa celui de lângă tine, suferi împreună cu el şi încerci să-i uşurezi tristeţea cu ajutorul cuvintelor, gesturilor ... Trişti suntem când ne amintim de momentele dureroase ale vieţii noastre, sau ale celor pe care îi iubim. Trişti suntem în această Săptămână a Patimilor lui Hristos, amintindu-ne de durerea şi suferinţele Sale: umilinţa de a căra propria-I cruce şi a fi scuipat, piroanele bătute în membre, coroana de spini de pe cap, sabia împunsă în coaste ... Şi toate îndurate pentru ca noi să avem drum liber spre Dumnezeu. Dar, la capătul celălalt stă speranţa care face ca sufletele noastre să poată primi bucuria Învierii. Prin cunoaştere înlăturăm tristeţea din sufletele noastre. Avem nevoie de evadarea gândurilor către trecut şi viitor. Iar trecutul înseamnă Tradiţie şi Nicolae Iorga spunea că „Tradiţia poate fi uitată, dar ucisă, nu!” Şi generaţia mea a trăit vremurile uitării ... Omenirea s-a putut dezvolta, evolua, prospera datorită unui cod al valorilor, a unei tradiţii culturale şi spirituale. În momentul când sunt negate tradiţiile culturale, oamenii se neagă de fapt pe sine, iar naţiunea se poate confrunta cu o criză de identitate. Comunismul s-a opus cu vehemenţă oricărei tradiţii. În Manifestul Comunist al lui Marx - documentul principal al partidelor comuniste - se recunoaşte pe faţă rolul malefic al doctrinei: „Revoluţia comunistă reprezintă ruptura cea mai radicală cu relaţiile tradiţionale; nu este de mirare că dezvoltarea sa implică ruptura cea mai radicală cu ideile tradiţionale”. Dar iată că roata vieţii nu s-a blocat, ea ne-a readus tradiţiile, sărbătorile ... şi ele nu au putut fi ucise! 
  
Tradiţie, înseamnă trecut, o sumă de valori, concepţii, obiceiuri sau credinţe care se păstrează la un popor sau chiar la nivelul întregii umanităţi, concentrate fiind în jurul unui Adevăr. Există o tradiţie Sfântă şi o tradiţie a poporului. Este bine să ne dăm seama de diferenţa lor, cu toate că amândouă slujesc Binele, frumosul şi Adevărul. Tradiţia populară s-a transmis de-a lungul secolelor prin viu grai, inspirată din întâmplările, observaţiile, experienţele acelor zile de demult, prin obiceiuri perpetuate (transmise de la o generaţie la alta), iar Sfânta Tradiţie se referă strict la învăţăturile lui Hristos, transmise Apostolilor şi conţinute în Sfânta Scriptură.  
  
Iată că intrăm în Săptămâna Patimilor şi fiecare zi este marcată de Biserică prin slujbe minunate, numite Denii, numele lor venind de la slavonescul „vdenie”, însemnând priveghere sau slujbă nocturnă. Prima dintre Denii se ţine chiar în seara Duminicii Floriilor şi este Denia pentru Lunea Mare. Ultima are loc în Vinerea Mare şi este cutremurătoarea Denie a Prohodului Domnului, după care urmează Noaptea Învierii. 
  
Niciodată nu trebuie să rămânem în braţele tristeţii, „să nu plantăm copacul tristeţii în inimile noastre”, după cum ne sfătuia un poet, ci să avem în spate trecutul şi în faţă „cartea bucuriei”, pentru a putea duce lupta pe mai departe, în această viaţă. Să întrevedem, să gândim un scop, cel mai mare fiind cel al mântuirii noastre, speranţa să ne umple sufletul! A spera este ca şi cum ţi-ai construi o barcă, te-ai urca în ea şi ţi-ai propune să ajungi la malul celălalt. Poate să nu ajungi, să se răstoarne barca, să pierzi cârma, să întâmpini valuri mai mari sau mai mici, dar dacă ştii să eviţi pe cât posibil toate obstacolele şi să lupţi pentru înlăturarea lor, o dată ajuns la celălalt mal, vei ştii că viaţa pe acest pământ nu a fost zadarnică, că ai avut o menire şi te-ai străduit s-o îndeplineşti. Speranţa care ne călăuzeşte, ne presară-n drum flori şi ne dăruieşte energii dumnezeieşti. 
  
În aceste zile triste, de sărbătoare religioasă creştină aşteptăm Învierea Domnului, ne pregătim sufletele pentru bucuria trăirii ei. Sărbătoarea Învierii lui Hristos este numită şi Paşte sau Paşti, interpretarea duhovnicească a cuvântului fiind acela de trecere. Ea a devenit o tradiţie în viaţa noastră, a creştinilor, în viaţa Bisericii, fiind cea mai veche sărbătoare creştină, sărbătorită încă din epoca apostolică. 
  
După credinţa noastră creştină, în această zi - Vinerea Patimilor - a avut loc moartea lui Iisus care a fost răstignit şi a murit pe cruce pentru răscumpărarea neamului omenesc de sub jugul păcatului strămoşesc. Acestei zile i-am dedicat poemul: 
  
Vinerea Mare a Patimilor lui Hristos./ Se-aude toaca./ Credincioşii se-ndreaptă spre biserici./ Încep slujbele religioase./ Îngerii coboară blând din cer,/ întind aripile deasupra capetelor noastre./ Îşi pregătesc glasurile,/ Preoţii-nalţă rugăciuni./ Se-aud cântări de cinstire, se - nfiorează întreaga fire./ Se-aprind lumânări,/ se luminează inimile şi gândurile noastre./ Se cântă Prohodul ... / Îngerii trişti cântă cu noi! Clopotul bate./ Pe cer trec nori alungaţi de vânt./ Păsări tresar din somn speriate./ Printre foşnet de aripi şi unde sonore,/ lumânările noastre,/ unite-ntr-o singură lumină mare./ Învăluiţi în propria lor lumină/ Îngerii sunt printre noi!/ Înconjurăm biserica împreună cu preoţii,/ purtători ai sfântului Epitaf./ Ne oprim de patru ori/ şi ne hrănim sufletele cu rugile lor./ Trecem pe sub Epitaf.../ Îngerii sunt cu noi!/ Biserica-i prea plină./ În jur roiesc enoriaşii./ Vinerea Mare a Patimilor lui Hristos!/ Îngerii se află printre noi! 
  
De secole rememorăm tristeţea acelor zile, acelui timp, Patimile lui Hristos, Cel venit să ne lumineze, să ne dezvăluie sensul vieţii, iar Învierea Domnului este un moment încărcat de lumină, de bucurie, seninătate, dragoste şi speranţă. Biserica, aşezată şi înălţată pe Tradiţia Apostolilor, propovăduieşte această sfântă sărbătoare prin episcopii aşezaţi de către Apostoli şi urmaşii acestora. 
  
Ouăle roşii pe care le pregătim simbolizează mormântul purtător de viaţă al Domnului nostru Iisus Hristos, care s-a deschis la Învierea Sa din morţi. De aceea, când se aprinde Lumina Învierii, când se sparg ouăle prin ciocnire la masă, când se întâlnesc oamenii pe străzi, creştinii îşi spun: Hristos a înviat! – Adevărat a înviat! 
  
Din „Articole şi eseuri – vol.II”  
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
TRISTETE SI SPERANTA / Vavila Popovici : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 464, Anul II, 08 aprilie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Vavila Popovici : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Vavila Popovici
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!