CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Povestiri >  

Trenul
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Trenul opreşte în gară.  
 
Am noroc. Uşa vagonului de dormit unde am bilet este în apropierea mea. Un bărbat negricios, gras, îmbrăcat în uniformă bleumarin, cu chipiul pus neglijent, doar aşa ca să fie, deschide cu vizibilă greutate uşa.  
 
Încerc să urc unul din geamantane. Conductorul se oferă să mă ajute, scoate o grimasă, bagajul este greu, îl târâie atât cât să facă loc pentru cel de-al doilea şi pentru mine şi în acelaşi timp mă întreabă nedumerit:  
 
- Aveţi bilet în acest vagon?  
 
- Da, îi răspund în timp ce urc cu destulă greutate, treapta vagonului este prea înaltă chiar şi pentru picioarele mele lungi.  
 
- Dar aici nu este nici un loc liber, îmi zice şi blochează cu statura lui intrarea spre cuşete.  
 
E rândul meu să îl privesc nedumerită. Trenul s-a urnit din loc însoţit de un urlet sinistru. Sau aşa îmi pare mie.  
 
- Mai există un alt vagon de dormit?  
 
- Nu! Va trebui să coborâţi la următoarea staţie, îmi vorbeşte conductorul, dându-şi mai pe spate chipiul şi scărpinându-se după ureche.  
 
Privirea îmi alunecă pe deasupra lui, dincolo, unde zăresc doi bărbaţi care în aparenţă par să îşi fumeze ţigările cu filtru la fereastra uşor întredeschisă. Spun în aparenţă. Al nu ştiu câtelea simţ mă face să cred că urmăresc cu atenţie discuţia dintre mine şi conductor.  
 
- De ce să cobor? mă arăt mirată.  
 
Mă aşteaptă un drum de peste opt ore în glasul roţilor de tren ce nu îmi pare deloc romantic, e noapte, iar mâine ştiu că voi avea o zi lungă.  
 
- Nu vreţi să îmi vedeţi biletul? continuu în aceeaşi notă de mirare absolută.  
 
- De ce? Nu este nici un loc liber. Probabil au dublat locul de la agenţie, îmi spune cu un calm care mă scoate din sărite. Coborâţi în staţia următoare, urcaţi într-un vagon de clasa I, colegul meu de acolo vă va găsi un loc, probabil, îşi mai îndulceşte puţin tonul.  
 
- Probabil? întreb cu un ton ridicat, atât din cauza tensiunii ajunsă la cote periculoase dar şi ca să acopăr şuieratul locomotivei. În acelaşi timp realizez, speriată, că trenul va opri din nou, următoarea gară fiind doar la zece minute depărtare.  
 
Nu ştiu ce mă sperie mai tare, perspectiva de a petrece o noapte pe culoarul unui vagon de clasa I sau de a mă plimba dintr-un vagon în altul împreună cu cele două uriaşe geamantane.  
 
Brusc gândul mă duce la Elena, secretara, care mi-a făcut bagajele, neţinând cont de ce surprize îmi rezervă CFR-ul. Gândul îmi rămâne la ea, Elena, secretara care mi-a rezervat şi biletul, nici măcar nu l-am privit, fata asta este atât de perfectă încât mi se pare pierdere de timp să o verific. Bag la cap ce îmi zice şi îmi amintesc perfect că mi-a repetat cel puţin de zece ori: ”Vagonul de dormit... este unul singur... locul 8, patul de sus... asta ca să nu mirosiţi băşinile vreunei grase cu care veţi împărţi cuşeta.”  
 
Scot biletul şi răsuflu uşurată, cifra 8 se vede mult prea mare şi neagră ca să nu fie adevărată.  
 
Puteri miraculoase se trezesc în mine, îl îndepărtez pe conductor din cadrul uşii înghesuindu-l peste bagaje şi intru pe culoar căutând cu ochii cifra 8. O găsesc repede, este a doua cuşetă, cuşeta din dreptul celor doi bărbaţi care sunt atât de preocupaţi de ţigara lor încât nu mă zăresc şi blochează nepăsători intrarea.  
 
- Fiţi amabil, încerc eu să fiu amabilă.  
 
Întâlnesc privirea mirată a bărbatului, care pare că mă vede doar în acest moment. Se retrage, dar în aşa fel încât uşa cuşetei rămâne blocată.  
 
- Scuzaţi-mă! Vreau să intru aici.  
 
- Este ocupat, este ocupat! strigă cu disperare conductorul care se adunase de peste bagaje şi ajunge lângă mine.  
 
- Not free! mi se adresează în engleză bărbatul care mă priveşte cu un zâmbet atât de dulce încât mi se face brusc greaţă şi ştiu exact de cine este ocupată cuşeta.  
 
Trenul se opreşte însoţit de acelaşi şuierat de la pornire şi la fel de brusc, mă dezechilibrez, dar două braţe mă aşteptă deschise şi în loc să îmi izbesc nasul de uşa rece şi tare, mă trezesc cu el în pulovărul pufos, mirosind a mosc şi vanilie.  
 
- Zău, îmi zice mieros conductorul, vă ajut să duceţi bagajele în primul vagon de clasa I... vorbesc cu colegul meu de acolo pentru un loc. Să ne grăbim. Trenul staţionează aici şase minute.  
 
Îmi retrag nasul din pulovărul pufos şi îl privesc de sus cu nişte ochi care au luat o culoare neobişnuită, bănuiesc, din cauza mirosului tare.  
 
Întind mâna şi îi aranjez chipiul care abia mai stă pe creştetul capului. Îmi trec degetele peste obrazul bucălat şi înroşit fie din cauza efortului făcut ca să ajungă lângă mine, fie fiindcă pricepuse că nu îmi voi ceda locul, chiar dacă cel din faţa mea miroase a mosc şi vorbeşte în engleză. Îi vâr brusc biletul sub nas în timp ce cresc mare, mare, ajung în tavan, mă revărs în tot spaţiu acela îngust al vagonului ca un şuvoi de apă învolburată, măturând în frigul de afară pe cei care îmi sunt în preajmă.  
 
Cei trei se simt prinşi de şuvoi, în ultimul moment, găsesc soluţia de-al îmblânzi, bărbatul se retrage din uşa cuşetei şi zice într-o impecabilă limbă românească.  
 
- Ei, de data asta nu am avut noroc.  
 
- N-am putea negocia? intervine celălalt, la care se simte accentul arăbesc, ajutându-mă să îmi duc geamantanele în cuşetă.  
 
- Ce? întreb rece şi tăios.  
 
- Locul de dedesubt. Se pare că e liber.  
 
- Eu sunt alături, zice vesel conductorul mic şi gras. Nu vi se poate întâmpla nimic.  
 
Dau din umeri nepăsătoare. Mi-este indiferent dacă locul este ocupat de o femeie grasă, aşa cum prevăzuse Elena, sau de bărbatul cu pulovărul ce miroase a mosc şi vanilie.  
 
Sunt fericită că ajung în patul de sus înainte ca trenul să se pornească brusc însoţit de sunetul acela sinistru.  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Trenul / Helene Pflitsch : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 809, Anul III, 19 martie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Helene Pflitsch : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Helene Pflitsch
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!