CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Jurnal >  

Trei zile în munţi, partea a II a
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

fragment din volumul în lucru
Sri Lanka, Lacrima din ocean
 

După ce ne-am băut cafeaua foarte bună şi am servit micul dejun destul de copios: ouă, şuncă, unt şi dulceaţă, fructe de mango culese de noi din copacul a căror crengi se aplecau peste terasă şi am notat adresa exactă şi toate datele de contact ale gazdei noastre, în intenţia de-ai recomanda mica pensiune de la poalele Stâncii Leului şi altora, eram gata să pornim din nou la drum. Vrând să mai arunc încă o ultimă privire stâncii şi să o fotografiez la ceas de dimineaţă, m-am îndreptat spre partea grădinii de lângă lac. Am asistat astfel la un spectacol pe cinste, oferit de minunatele flori de lotus care una după alta se trezeau din somnul nopţii şi îşi deschideau corola spre soare. Şi aş fi zăbovit mult şi bine aici, dacă glasul lui Sunanda nu m-ar fi avertizat că în agenda mea am scris o mulţime de obiective pe care vreau să le văd, şi fără să respect programul nu am nici o şansă. Aşa că mi-am luat la revedere de la acel colţ de rai, de la Mario, care mi-a mărturisit că este musulman dar nu s-a deosebit cu nimic de prietenii mei buddhiştii, mi-am ocupat cuminte locul în microbuz şi... la drum spre Kandy, unde urma să înnoptăm.
Prima oprirea a fost „Templul de Aur " din Dambulla, despre care ştiam că din 1991 a trecut în Patrimoniul Cultural Mondial UNESCO.
Dambulla este un oraş situat în provincia centrală din Sri Lanka, la 148 km nord - est de Colombo şi 72 km nord de Kandy. Are aproximativ 65.000 de locuitori şi este renumit pentru templele - peşteră budhiste, cel mai mare depozit de cuarţ în Asia de Sud şi pădurea Uyana Namal (Ironwood). În jurul oraşului se găsesc peste 80 de temple rupestre. Cinci dintre ele, cele mai mari şi mai interesante se găsesc pe o colină şi se întind pe o suprafaţa de 2500 mp.
La baza colinei se găseşte o clădire în care este un muzeu, al cărui acoperiş nu este altceva decât o imensă statuie a lui Buddha în poziţia lotus, postura cea mai des întâlnită când este reprezentat. Statuia are 30 de metri înălţime şi este poleită cu aur, de unde şi denumirea Templu de aur. Mâinile sunt în postura numită Dharmacakra Mudră, sau altfel spus, postura în care pune în mişcare (predică) Roata Legii (Dharma), doctrina bazată pe formularea celor Patru Nobile Adevăruri.
În faţa muzeului se găseşte o piaţetă pavată cu dale unde sunt presărate din loc în loc ghivece mari din care se revarsă în culori multicolore o mulţime de flori şi o Stupa. Câteva trepte largi, de peste patru metri lăţime mărginite de balustrade aurite în formă de labe de leu duc la uşa muzeului ce pare prinsă în gura enormă a unui monstru mistic. Această imagine este de altfel un laitmotiv pe care l-am găsit aproape la toate intrările din templele pe care le-am vizitat, el însă este un element rămas din religia din care s-a desprins buddhismul.
Fiecare etaj al acestei clădiri este aşezat pe petale de Lotus sacru.
Lotusul este floarea dedicată lui Buddha. El se ridică deasupra apei din lacuri şi înfloreşte creând o puternică senzaţie de puritate în jur.
Legenda spune că la naşterea lui Buddha, lotusul a creat un drum pe care să fie purtat pruncul şi tot el, mai târziu, i-a arătat lui Buddha cum o minunăţie poate să se nască chiar din mocirlă.
Acest lucru face ca floarea de lotus să fie considerată o floare a paradisului.
În partea dreaptă a muzeului s-a construit o cărare simbolică în care sunt reprezentaţi călugării în drum spre peşterile sfinte. Elefanţii au şi ei locul lor în acest grandios decor.
La templele din peşteră se ajunge urcând o mulţime trepte largi pavate cu piatră. Pe margine lor întâlneşti bătrâni invalizi sau săraci cerşindu-şi bolul de orez, comercianţi care îţi oferă delicatele flori şi fructe pe care se le faci ofrandă, suveniruri sau vederi cu imagini din Sri Lanka. O mulţime de cactuşi sunt risipiţi pe pământul roşu iar Lashante a riscat să se înţepe în acele lor culegându-mi fructe care sunt foarte gustoase şi pe care le-am gustat pentru întâia oară din viaţă. Ca şi sus, în Sigirya, maimuţele te pândesc la tot pasul în speranţa că pot să îţi fure ceva.
În faţa intrării principale, copacii – templu, cu flori roşii sau albe, mărginesc un platou cam de 50 metri. Aici este o tarabă unde poţi să-ţi laşi încălţările, pentru 100 rupie, fără teama că una din maimuţe le va folosi în jocul ei. Tot de aici am văzut pe vârful muntelui pleşuv o capră sălbatecă care a stat nemişcată mai mult de o jumătate de oră, ceea ce a determinat pe unii turişti să facă pariuri( E vie sau doar o statuie? Au câştigat cei ce au pariat pe ”E vie!”)
Taxa de intrare (12oo rupie şi bineînţeles cei 50 rupie pentru ghidul singalez) se plăteşte la baza colinei, într-un ghişeu de lângă muzeu.
Grotele săpate într-o stâncă de granit înaltă de 160 de metri, deasupra căreia se află o terasă ce oferă o privelişte magnifică, au fost loc de meditaţie pentru călugării buddhiştii încă din sec III î.H.
În sec I î.H., regele Vattagamini Abhaya a fost izgonit din Anuradhapura de armatele tamile. El s-a refugiat la Dambulla unde a fost adăpostit de un eremit ce l-a învăţat cum să supravieţuiască în peşteri. După 14 ani de exil, revine pe tron şi în semn de recunoştinţă transformă peşterile într-un magnific templu acoperit în întregime de picturi murale pe care-l dăruieşte comunităţii budhiste.
Picturile sunt recondiţionate în sec. XII-XIII, apoi în sec XVIII.
În temple se găsesc 153 de statui ale lui Buddha, trei statui de regi şi patru statui de zei, doi din ei fiind, Ganesh şi Vishnu.
Picturile descriu viaţa lui Buddha, se găseşte inclusiv scena în care Mara – demonul încercă să-l ispitească spre a renunţa la căutările lui, precum şi prima lui predică.
Undeva, în interiorul unei peşteri, un grilaj de metal înconjoară un vas de 30 litri. De pe tavanul grotei apa picură în vasul deja plin şi ai impresia, că picătura pe care privirile tale o urmăresc va fii cea care va umple pe deplin vasul, după care apa va începe să se prelingă din el. Doar că acest lucru nu se întîmplă, chiar dacă vei sta acolo urmărind o zi întreagă picăturile de apă. Ghizii mei au afirmat că vasul nu s-a umplut niciodată.
O fi aşa? Nu ştiu, se pare că minunile se întâmplă în toate religiile pământului, până şi la buddhiştii care nu îşi bazează doctrina pe nici o minune.
Ca să vizitezi un templu budist îţi trebuie timp, răbdare şi este bine să ai minime informaţii despre ce este Buddha. Fără aceste informaţii te afli doar în ipostaza de privitor a unor scene cărora le găseşti destul de uşor corespondent în scenele pictate pe pereţii bisericilor noastre şi te întrebi de ce ghidul (dacă îl ai) îţi spune că ele datează dinainte de Hristos. Asemănările sunt atât de copleşitoare, încât această întrebare, simplă, legată de timp şi loc, atrage alte întrebări şi poate răspunsurile nu sunt lipsite de importanţă.
Templul de Aur din Dambulla este un loc pe care neapărat trebuie să-l vizitaţi dacă paşii vă aduc prin aceste locuri. Trecând peste construcţia kisch, zic eu, de la baza colinei, peşterile - grotă sunt extrem de interesante. Vă recomand însă , să plătiţi şi cei 1500 rupi în plus la taxa de intrare şi să aveţi un ghid, în limba engleză, se găseşte fără probleme, dar si germana, franceza şi italiană. Sau poate aveţi norocul meu şi veţi da de un grup de care vă alipiţi în tăcere şi cu puţină şiretenie, zic şiretenie, fiindcă, dacă veţi fii descoperit ca intrus, domnul ghid vă va invita respectos ori să vă plătiţi contribuţia, ori să vă îndepărtaţi de grup (mi se pare totuşi un lucru cinstit.)
O altă atracţie interesantă în Dambulla este un mic templu hindus, în care din păcate, nu am putut intra, fără să aflăm motivul a fost închis, aşa că ne-am rezumat doar în a-l imortaliza într-o fotografie. Iar dacă timpul vă permite, o plimbare prin pădurea de la marginea oraşului cu siguranţă vă va oferi multe surprize plăcute.
Noi însă ne-am continuat călătoria în atingerea punctului final al zilei, oraşul Kandy.  

Imagini la  

http://www.youtube.com/watch?v=kqpS3YxY5KA  

 

 

Referinţă Bibliografică:
Trei zile în munţi, partea a II a / Helene Pflitsch : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1121, Anul IV, 25 ianuarie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Helene Pflitsch : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Helene Pflitsch
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!