CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Selectii >  

Transhumanţă transcendentală
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
(Ţăranului român) 
  
Privesc pământul în tăcere ca oricare contemplaţie desprinsă în urma unui fulger. De dragul ce i-l port nu-i pot înţelege asprimea ce mi-a rănit tălpile goale. Mă aplec în tăcerea-mi absurdă şi-mi lipesc urechea să-i ascult adâncul. S-a întâmplat ca bătăile inimii mele să corespundă clocotului lui, ce semăna cu mugetul.  
  
Nu mi-a fost greu să-i recunosc necunoscutul, fiindcă rănile iremediabile mersului meu erau dârele roşii ale amurgului solidificat de acelaşi azur – comun timpului meu şi-al lui.  
  
Aş fi vrut să-i fac pământului o primă somaţie cu topirea gheţarilor şi să-l ameninţ cu timpu-i scufundat epavă pe fundul universului, dar mi-am amintit că eternitatea este un ultim simptom al unei insomnii pentru trezirea conştiinţei metafizice din conştiinţa cosmică şi, că sensul vieţii lui este sensul meu de supravieţuire. Am tăcut iar ca o minune sufocată de respiraţia unei vieţi indefinite. 
  
Mi-am dezlipit auzul de adâncul pământului şi am rămas cu instinctul strigătului. Am ştiut ce trebuie să strig dar nu am avut cui; fiindcă iarba de sub tălpile-mi goale în urma mea se ridica căutându-şi roua, în timp ce de sub pantofii vecinului meu rămânea zdrobită într-o aromă de verde crud. Au început aromele să reaşeze meridianele într-un deşert cu instinctele deşertăciunii. Cerul fiind acoperit de nori, Lumina şchiopăta într-o Transfigurare inaccesibilă oricărei forme de viaţă, iar transcendenţa oricărui fior al devenirii cădea umbra unei metamorfoze imposibile. 
  
Acum privesc cum au rămas satele goale ca nişte ruine, care amintesc de măreţia unor cetăţi... cu urmele lui Decebal. Bocetele umbrelor înalţă fantome de scâncete oprite în ochii şobolanilor. Din când în când mimica unei poezii mai arcuieşte câte un curcubeu într-un entuziasm disimulator, apropiind azurul de pământ aceeaşi iluzie, aducând-mi ispita atingerii...  
  
Degetele-mi tremură. Firele de iarbă nu le-am mai găsit, iar verdele crud – reperul ontologic dintre constelaţii – acum este ahtiat de ignoranţă parfum în devenire pentru un ultim costum. 
  
O minune se produce atunci când geneza atinge absolutul. Ea nu ţine trei zile ca la muritori, ci îşi continuă traiectoria producând efectele eternităţii într-un cadru sacru. Mediul de apariţie a unei minuni este aşadar, sacralitatea. De aceea nu se mai nasc profeţi şi avem aşa puţini sfinţi. 
  
Cine sunt responsabilii răsăritului de soare şi cine iresponsabilii asfinţirii lui? Poate pictorii în culoare; poate artistul în scântei de piatră; poate o simfonie sau poate chiar degetele noatre.  
  
Aveam degete 
  
Aveam degete încrucişate-n cuvânt  
  
şi eu nu ştiam ...  
  
aveam degete îndoite-n cârlig 
  
s-agăţ ceaţa din grădină 
  
şi eu nu ştiam ...  
  
aveam degete flăcări  
  
întinse-n infinit cu frânturi de rimă 
  
şi eu nu ştiam ...  
  
aveam degete plecate-n gropi 
  
să scoată peisaj neantul  
  
albumul unui delir, 
  
şi eu ca oricare altul  
  
credeam că genealogia este doar  
  
pentru rădăcini ...  
  
iar eu doar roua-i plângătoare  
  
în osânda aşteptării unui fir.  
  
(Paris, 16 iunie 2007) 
  
Din volumul, "Luminile transfigurării",Junimea 2007, p.286 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Transhumanţă transcendentală / Maria Cozma : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 227, Anul I, 15 august 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Maria Cozma : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Maria Cozma
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!