CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Ordinea Zilei >  
Autor: Maria Diana Popescu         Ediţia nr. 95 din 05 aprilie 2011        Toate Articolele Autorului

Traian Duta - Armura din careul de arme
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Săptămîna trecută, la Muzeul Municipal din Curtea de Argeş s-a tăiat panglica inaugurală a unei încăperi special amenajate, în care sînt expuse arme de luptă din secolele XIV-XVI, cum ar fi: arcuri, pistoale, flinte, săbii, uniforme militare. Li se adaugă în mod cavaleresc o excelentă lucrare a sculptorului argeşean Traian Duţă, o armură de doi metri înălţime, care poartă pe piept herbul statului feudal românesc. Fundalul care susţine arsenalul muzeisitic, realizat dintr-o serie de tablouri, reprezentînd scene de luptă din Războiul de Independenţă, poartă semnătura pictoriţei Ioana Teodora Duţă, fiica maestrului, studentă la Facultatea de Arte Frumoase din Bucureşti. Armura a fost creată în cadrul curentului istoric al secolului XVI şi se înscrie în nevoia de patrimoniu a muzeului, fiind realizată la cererea directorului instituţiei, arhitect Florin Scărlătescu.

Doresc să adaug şi câteva din amănuntele de culise din perioada lucrului la armură, care sporesc armonia exponatului, completînd firesc şi discret bagajul ei de valoare. De pildă, maestrul a trudit o lună şi jumătate în garajul nepoatei sale Evelin Catană. Cu grijă şi cu implicare în demersul artistic, ea l-a sprijinit în alegerea materialului, două fiice ale Evelinei, Ruxandra şi Cristina au văzut zi de zi cum creşte armura, de la topirea materialului, de la primele lovituri de ciocan la execuţia primei falange şi pînă la ultimile zale. Lucrarea a fost realizată după o schiţă a pictoriţei Ioana Teodora Duţă, fiica mestrului. 
  
Armura este aderentă, permite articularea trupului, astfel încît aceasta şi cavalerul-artsist sunt organic uniţi într-o structură omogenă pe soclu, iar linia importanţei istorice le va menţine verticalitatea. Ea este rezultatul unei munci greu de destăinuit, responsabilitatea şi marea disponibilitate a maestrului au trebuit să se adapteze înţelegerii organice, proporţiilor şi fidelităţii în redarea anatomiei unui model de armură al secolului XVI. Între celelalte exponate, armura de doi metri se distinge printr-un impact estetic special şi o formă de tactilitate în care profesionalismul, talentul, inspiraţia, dar şi profunzimea prelucrării aliajului pot fi citite de către privitor exact cum se citeşte amprenta digitală, pentru că maestrul a realizat o armonie perfectă între înălţime şi soclu, între tehnică şi model, între controlul riguros şi sensibilitatea artistică, de aşa manieră încît armura răspunde interesului pentru arta înaltă, se află în datele materiale şi spirituale pe care şi le-a propus, scopul fiind acela al apropierii de ideea de apărare şi de conservare a frumosului din istorie.

Când spun Traian Duţă, mă gîndesc la opere care ies din planul totemului obişnuit şi am în vedere ultimile lucrări de factură monumentală: statuia din bronz a fotbalistului Dobrin, de 2,5 metri înălţime şi altorelieful confecţionat din 74 de kg de bronz, care personalizează Instituţia Hidroelectrica din Curtea de Argeş. Acestea şi multe alte lucrări ale maestrului, amplasate în diverse localităţi ale ţării sînt o intruziune, cu impact estetic deosebit în ambientul postmodern al oraşelor. Stil, expresivitate, dinamism, severitate şi responsabilitate, arta maestrului Traian Duţă poartă în spirit particular o deschidere spre monumental, prin implicarea sinelui, prin capacitatea de a folosi energia modulată de intelect. „Să creezi ca un demiurg, să porunceşti ca un rege, să munceşti ca un sclav”, acest superb aforism brâncuşian este o deviză a maestrului şi nimic nu poate fi mai frumos decît porunca dată bronzului de a i se supune, decît încordarea arcului minţii sau acel elan nestăvilit al braţelor de a stăpîni formele. Capabil de eforturi mari maestrul creează pe lîngă lucrările monumentale şi alte bijuterii sculpturale, reuşind întotdeauna să se impună exigenţelor. 
  
Aflat în rodnice contacte cu peisajul artei contemporane, maestrul i-a înnobilat înfăţişarea cu realizări de înaltă valoare artistică. Marile centre culturale ale României şi multe dintre cele internaţionale au constituit un teren propice pentru faima şi popularitatea de care se bucură astăzi, influenţa sculpturilor fascinînd lumea artei de pretutindeni. Cu dorinţa de a imprima materiei un suflu nou, cu grijă faţă de spiritul naţional şi moral, sculptorul Traian Duţă a apărut în lumea generoasă a artei, într-un oraş al culturii şi religiei, Curtea de Argeş, iar personalitatea sa a adus tot mai aproape un public sensibil şi receptiv la actele de cultură „A începe de la noi înşine, iată singurul lucru care contează” în arta pe care o practică Traian Duţă, sculptorul mereu îndrăgostit de bronzul care i-a adus faimă şi notorietate, fascinînd iubitorii de frumos. 

Maria Diana Popescu, Agero 
Referinţă Bibliografică:
Traian Duta - Armura din careul de arme / Maria Diana Popescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 95, Anul I, 05 aprilie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Maria Diana Popescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Maria Diana Popescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!