CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Istorisire >  

TRADIŢII ŞI OBICEIURI NATALE(PURANI DE VIDELE)
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Boboteaza  

Boboteaza este sărbătoarea creştină care ne aminteşte de botezul Mântuitorului Iisus Hristos. În Biblie se spune că, în clipa când Sfântul Ioan l-a botezat pe Mântuitor, Cerurile s-au deschis, Sfântul Duh a coborât pe pământ, Iisus s-a descoperit lumii ca fiu al Lui Dumnezeu, iar Dumnezeu a mărturisit: "Acesta este Fiul Meu cel preaiubit!"  

Boboteaza, celebrată în ziua de 6 ianuarie, încheie ciclul sărbătorilor de iarnă. Ziua este favorabilă descântecelor şi altor practici magice pentru dezlegarea iubirii şi aflarea celui sortit... Dimineaţa, înainte de aprinderea focului, gospodina strângea cenuşa din sobă şi gunoiul din casă pe care le punea la păstrat până în primăvară, când se presărau pe straturile cu legume pentru a fi rodnice şi a le proteja de dăunători. Se credea că, dacă în dimineaţa Ajunului de Bobotează, pomii erau încărcaţi cu promoroacă, aceştia vor da rod bogat . Bătrânii povesteau că la miezul nopţii dinspre Bobotează, animalele din grajd vorbesc despre locurile unde sunt ascunse comorile.  

În ajunul Bobotezii, preotul trecea de la o gospodărie la alta pentru a stropi şi binecuvânta casele, curţile şi membrii familiilor, cu apă sfinţită. Cu această ocazie, fetele mari cereau preotului câte o crenguţă de busuioc pe care şi-o puneau noaptea sub pernă încredinţate fiind că îşi vor visa ursitul.  

În noaptea de 5 spre 6 ianuarie, fetele înfăşurau un fir de busuioc în beteală argintie, şi-l agăţau într-un măr. Dacă a doua zi, busuiocul din pom, era împodobit cu chiciură, însemna că ursitul va fi bogat, dacă nu, va fi fost sărac.  

Se zice că, în această zi, odată cu sfinţirea apei (Aghiasma mare), sunt sfinţite toate apele pământului. După slujbă, fiecare sătean îşi ia apă sfinţită în vasul cu care vine de acasă, şi pe care îl aşează apoi la păstrat lângă o icoană. Bunicul meu lua “aiasma”( aşa i se spunea în Purani de Videle) într-o sticlă la care punea, în loc de un fir de busuioc, un scaiete, un scaiete albăstrui…  

Ajunşi acasă, sătenii stropesc cu apa sfinţită grajdul, animalele din gospodărie, pomii din livadă, casa şi interiorul casei. Cu încredere, o dau de băut la cei bolnavi pentru însănătoşire... Agheasma se pune şi în prima scaldă a copilului nou-născut pentru a-l apăra de boali şi de rele. În caz de furtună şi trăsnete, se stropeşte cu ea prin casă.  

Când eram copil, iubeam ritualul stropirii cu “aiasmă”. Bunicul ţinea căldăruşa cu “aiasmă”, iar eu, cu mănunchiul de busuioc legat cu fir roşu, stropeam peste tot. Cel mai mult îmi plăcea să stropesc văcuţa care ne dădea lapte, dar şi oile din târlă. Uneori, în târlă era şi câte un mieluţ cu care mă jucam. El avea la gât un ciucure roşu ca să nu fie deochiat, şi o acioaie. În timp ce ne jucam, mieluţul behăia fericit, iar mama-oaie venea în preajma noastră. Când vedea că puiul ei se joacă cu un pui de om… pleca liniştită să-şi ronţăie fânul gustos.  

De atunci şi până azi, nu pot mânca, nicidecum, carne de miel. Tăierea unui mieluţ mi se pare un sacrilegiu…  

Referinţă Bibliografică:
TRADIŢII ŞI OBICEIURI NATALE(PURANI DE VIDELE) / Floarea Cărbune : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 732, Anul III, 01 ianuarie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Floarea Cărbune : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Floarea Cărbune
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!