CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Istorisire >  

TRADIŢII LA ROMÂNI-POMUL DE CRĂCIUN
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Bradul de Crăciun  

Împodobirea Bradului de Crăciun este una dintre cele mai mari bucurii ale copiilor. Un obicei îndrăgit şi practicat, atât la sat cât şi la oraş. Culoarea tradiţională este roşul. Pe vremea copilăriei mele nu existau atâtea podoabe pentru brad. Învăţasem să fac coşuleţe din carton pe care lipeam cu hârtie creponată în culoarea pe care o doream. Uneori, la acelaşi coşuleţ foloseam mai multe culori. Coşuleţele erau cilindrice sau conice. Din hârtie argintie făceam „arici” iar din fâşiile de hârtie creponată făceam ghirlande pe care le aşezam, de jur, împrejurul bradului. În brad mai puneam mere dar şi nuci colorate cu bronz argintiu sau conuri de brad colorate cu bronz auriu.  

Crenguţa de vâsc-legendă  

Vâscul sub care se sărută îndrăgostiţii, este considerat o plantă magică. În jurul lui s-au creat multe legende care au înconjurat lumea.
În mitologia europeană, vâscul ocupă un loc aparte Această plantă delicată, cu bobiţele albe dispuse ca un ciorchine de perle sau ca nişte diamante strălucind printre frunzele verzi, este simbolul purităţii, armoniei şi libertăţii spirituale. Simbol al dragostei, protector al casei şi al familiei, vâscul mai este denumit şi „creanga de aur”.  

Preoţii celţilor, druizii, aveau un adevărat cult pentru această plantă cu virtuţi magice dar şi tămăduitoare.  

Legenda spune că „Ram, un tânăr blând şi grav, care se pregătea pentru preoţie, numit de druizi „cel care ştie” sau „pacificatorul inspirat”, şi-a vindecat poporul, atins de ciumă, folosind vâscul.  

Ram obişnuia să mediteze sub un bătrân stejar, într-o poieniţă, ascuns de vederea curioşilor, reflectând la boala ce se abătuse asupra poporului său. Într-una din seri,după ce s-a retras la rădăcina arborelui sub care obişnuia să mediteze, l-a furat somnul, adormind profund. În timpul somnului, s-a auzit strigat pe nume de o voce puternică şi nu şi-a dat seama că visează. În faţa lui, stătea un necunoscut învăluit în lumină, de o statură impunătoare, purtând straiul alb, din in, al druizilor. În mâna dreaptă ţinea un baston pe care era încolăcit un şarpe. Fără a apuca să ceară lămuriri, bărbatul l-a ajutat să se ridice de jos, arătându-i, chiar în arborele sub care dormise, o minunată ramură verde-vâscul.
„O, Ram, îi zise el, leacul pe care-l cauţi este acesta”. A scos apoi, cu gesturi precaute, o seceră de aur, tăind ramura verde pe care i-a întins-o lui Ram, în timp ce-i murmura, în puţine cuvinte, modul de preparare al leacului. Apoi a dispărut...După dispariţia necunoscutului, Ram s-a trezit de-a binelea. O voce lăuntrică îi spunea că a găsit leacul pe care îl căuta, asigurându-l de reuşită. El s-a grăbit să prepare vâscul după sfaturile prietenului divin cu secera de aur, apoi a amestecat băutura obţinută cu o licoare fermentată, dându-i să bea, unui bolnav. Acesta s-a vindecat!
Ram a manifestat, de timpuriu,o atracţie ciudată faţă de plante dorind să cunoască minunatele lor însuşiri tămăduitoare sau otrăvitoare, cât şi prepararea leacurilor din acestea. Dar el nu se limita numai la această cunoaştere, el studia astrele şi influenţa lor asupra destinului uman. Tămăduirile miraculoase pe care le-a săvârşit, cu ajutorul preparatelor din vâsc, l-au făcut celebru în rândul preoţilor bătrâni. Era solicitat, pretutindeni, să tămăduiască boli care păreau de neînvins. Curioşi, preoţii din tribul său l-au întrebat cum prepară leacul. El le-a destăinuit descoperirea sa, impunând ca aceasta să rămână secretul druizilor.”  

Pentru a ajuta cât mai mulţi oameni,discipolii lui Ram, cutreierau împrejurimile cu ramuri de vâsc, fiind consideraţi ca trimişi ai zeilor, iar Ram-un semi-zeu.
Ram a cinstit memoria evenimentului, instituind sărbătoarea Renaşterii sau a Mântuirii, pe care a fixat-o la începutul anului, pe care l-a denumit Noaptea-Mamă (a Soarelui nou) sau Marea Înnoire.
Fiinţa misterioasă care i-a apărut lui Ram în vis, arătându-i vâscul, a fost numită, în tradiţia ezoterică a europenilor, AES-HEYL-HOPA, ceea ce înseamnă: „NĂDEJDEA MÂNTUIRII SE GĂSEŞTE ÎN PĂDURE”.! Grecii l-au numit Esculap, geniul medicinei, care purta o baghetă magică, respectiv caduceul.  

Referinţă Bibliografică:
TRADIŢII LA ROMÂNI-POMUL DE CRĂCIUN / Floarea Cărbune : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 709, Anul II, 09 decembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Floarea Cărbune : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Floarea Cărbune
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!