CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Spiritual >  

TRADIŢII LA ROMÂNI-PAŞTELE BLAJINILOR
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

În prima duminică de după Paşte, numită şi Duminica Tomei, se sărbătoreşte Paştele Blajinilor. Potrivit credinţei populare, în această zi, se aruncă coji de ouă roşii într-o apă curgătoare. Noi aruncam în apa Glavaciocului, convinşi fiind că vor vesti Blajinii de pe celălalt tărâm, că pe Pământ a venit Paştele. Babele care ne însoţeau, vorbeau între ele că, dacă arunci în apă, anafură de la Paşte, vei avea noroc la prinsul peştilor. O bătrână evlavioasă ne-a spus însă:  

-Maică, să nu faceţi asta, pentru că e mare păcat!  

În această zi se împart bucate pentru cei trecuţi dincolo.  

Înălţarea  

La 40 de zile de la Înviere, sărbătorim Înălţarea, ziua când domnul Iisus Hristos s-a urcat la Cer (Ispasul). De Ispas se crede că sufletul morţilor se poate rătăci în drumul lor spre Cer. De aceea, în tradiţia românească, există obiceiuri şi practici magice de apărare: se culeg frunze şi ramuri de alun şi nuc care se duc la sfinţit pentru a nu se prinde farmecele apoi se pun la porţi sau la stâlpii caselor…  

În noaptea dinaintea Ispasului, flăcăii şi fetele mergeau prin alunişuri să culeagă flori de alun, căci acestea înfloresc şi se scutură în această noapte; potrivit tradiţiei, ele sunt bune de leac şi de dragoste.  

Referinţă Bibliografică:
TRADIŢII LA ROMÂNI-PAŞTELE BLAJINILOR / Floarea Cărbune : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 860, Anul III, 09 mai 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Floarea Cărbune : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Floarea Cărbune
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!