CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Istorisire >  

TRADIŢII LA ROMÂNI-CRENGUŢA DE VÂSC
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Sărutul de sub crenguţa de vâsc  

Am agăţat , deasupra uşii de la intrarea în sufragerie , o crenguţă de vâsc încărcată cu bobiţe albe, rotunde şi gingaşe, legată cu o fundă roşie. Toţi cei care-mi vor călca pragul, vor trebui să se sărute, reînnoind focul dragostei . Doresc să păstrez vie, legenda vâscului dar mai ales, simbolul lui.  

La români, vâscul este una dintre plantele sfinte alături de busuioc, brad şi tămâie. În urmă cu un secol, simbolul Crăciunului erau ramurile verzi ale vâscului şi nu bradul. Românul ocrotea pădurea care-i oferea hrană, adăpost şi lemne pentru foc. Pe atunci, pădurile erau pline de vânat iar tăierile se făceau cu discernământ, fiind sacrificaţi doar copacii uscaţi sau bolnavi. Vâscul, această plantă veşnic verde, era celebrat ca simbol al vieţii eterne.  

În Muntenia, respectiv locul meu natal, bradul se folosea doar la nunţi având acelaşi simbol-viaţa şi iubirea eternă. La terminarea nunţii, bradul se prindea la poarta mirelui.  

Celţii considerau vâscul de origine divină, întrucât nu avea rădăcini dar îşi păstra prospeţimea frunzelor precum smaraldul, strălucirea. Vâscul se culegea numai în perioada de după solstiţiile, de vară şi de iarnă. Folosit în ritualurile celtice, el era tăiat cu o seceră de aur, de un preot cu rang înalt, îmbrăcat în alb, iar ramurile trebuiau prinse înainte de a atinge pământul, pentru a nu-şi pierde proprietăţile tămăduitoare. Ei le atârnau apoi deasupra uşilor, pentru a-i proteja împotriva trăsnetelor şi a altor rele...  

Mai târziu, grecii şi apoi romanii, au considerat şi ei vâscul, drept o plantă sacră, credinţa ajungând până în Evul Mediu, fiind răspândită în toată Europa. Toţi cei care atârnau vâscul în casă, de Crăciun, aveau credinţa că planta aceasta atrage norocul şi belşugul, îndepărtând certurile, ajutând la menţinerea armoniei în familie, alungând bolile şi demonii.  

Frunzele verzi şi strălucirea fructelor albe sunt legate de naşterea Mântuitorului. Cununa de vâsc este întruchiparea aureolei care înconjoară creştetul micului Iisus, din momentul naşterii Sale aşa cum este reprezentat în icoane. Cununa din frunze uscate de vâsc se păstra tot anul, fiind protector al casei şi leac pentru multe boli.
De asemenea, se credea că vâscul poate stinge focul, idee născută din credinţa străveche conform căreia planta era adusă de fulgere pe ramurile copacilor.  

Încă din cele mai vechi timpuri, planta a fost considerată una din cele mai magice, misterioase şi sacre din folclorul european. Vâscul era considerat un apărător al vieţii, fertilităţii, scut împotriva otrăvurilor dar şi afrodisiac.  

NOROC ÎN DRAGOSTE ,VĂ DORESC!  

Referinţă Bibliografică:
TRADIŢII LA ROMÂNI-CRENGUŢA DE VÂSC / Floarea Cărbune : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 709, Anul II, 09 decembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Floarea Cărbune : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Floarea Cărbune
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!