CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Spiritual >  

tradiţii la purani de videle-spălatul de picioare
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

La 7 săptămâni de la Paşti se sărbătoreşte, în calendarul ortodox-Sf. Treime. În Purani i se zice: „spălatul de picioare”, tradiţie care se respectă şi azi. Gospodina se trezeşte dis-de-dimineaţă, se spală pe faţă, se pieptănă apoi aprinde focul unde pune la fiert „colarezul” (frecăţeii), mestecând cu lingura de lemn ca să nu se prindă de fundul tuciului. Când colarezul este gata, îl toarnă în farfurii. După ce dă tuciul jos de pe pirostrii, pune căldarea mare cu apă la fiert.  

În bătătură aşează albia de lemn pe care o înconjoară cu frunze de nuc sau foi de lipan( brusture), taie un „codru” din săpunul de casă care miroase a mentă şi pelin( azi, numai bătrânele păstrează obiceiul săpunului de casă). La brâu îşi pune un şervet nou, ţesut de mâinile ei, aşteptând ceata de copii gălăgioşi, ce trec din casă în casă, poarta fiind deschisă toată ziua. Copiii se aşează, unul în spatele celuilalt, mai întâi băieţii apoi fetele. În satul meu, băieţii erau respectaţi şi preţuiţi de mici. La fel este şi acum. Muierea n-are voie să meargă în faţa bărbatului nici azi, în mileniul 3. Începând cu cel mai mic dintre băieţi, gospodina spală, pe rând, fiecare copil pe picioare, apoi îl unge cu unt de casă. Pe vremea copilăriei mele, umblam desculţi şi ne mai crăpau călcâiele. Mai târziu, cu ocazia cursurilor de Reflexologie, am aflat cât de benefic este să umbli desculţ pe pământ sau pe nisipul plajei. Lângă casă sau la umbra unui pom era pusă masa rotundă asemănătoare cu “masa tăcerii” a lui Brâncuşi. În jurul mesei erau aşezate scaunele pe care copiii stăteau şi mâncau cu linguri noi, de lemn sau aluminiu, ceea ce pregătise gospodina. La plecare, fiecare copil primea câte o gogoaşă, un bucheţel de cireşe sau biscuiţi. Săpunul şi ştergarul erau date de pomană, nu se păstrau în casă.  

Azi, gândesc că acest ritual seamănă cu spălarea picioarelor ucenicilor, de către Iisus, şi ungerea lor cu mir.  

 

Referinţă Bibliografică:
tradiţii la purani de videle-spălatul de picioare / Floarea Cărbune : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 860, Anul III, 09 mai 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Floarea Cărbune : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Floarea Cărbune
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!