CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Spiritual >  

TRADIŢII LA PURANI DE VIDELE-NOAPTEA DE ISPAS
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Povestea alunei  

Există o adevărată poveste, legată de naşterea mea, pe care am să v-o spun şi vouă:  

Nu ştiu când am venit pe lume, dar mi s-a spus că alunii înfloresc în seara de Ispas. Se pare că în acea seară m-am născut. Într-o dimineaţă, m-a trezit lumina ce se strecura printre ramurile alunului bătrân, mângâindu-mă cu multă căldură şi iubire. M-am frecat la ochi şi am privit în jur. Eram într-un leagăn căruia i se zicea „căluş” unde mă simţeam răsfăţată pentru că, la fiecare adiere a vântului, „căluşul” mă dădea huţa.  

Tatăl meu era foarte tânăr, crescuse din rădăcina bunicului, şi eram prima lui floare. În jurul meu însă, alunii bătrâni spuneau multe poveşti pe care le ascultam cu atenţie. Bunicul stătea la taifas cu vecinii lui, aluni la fel de bătrâni ca şi el. Ei vorbeau despre cât de importanţi sunt alunii şi cât de respectaţi şi căutaţi de către oameni.  

Un alun cu un singur ram povestea cum de a ajuns să aibă o singură ramură. Cu mulţi ani în urmă, în Noaptea de Ispas, crengile i-au fost culese de nişte bărbaţi ce-şi ziceau fântânari. Mai târziu a aflat că fântânarii folosesc crenguţa de alun pentru a descoperi izvoarele unde urmau să fie săpate fântâni. Bunicul meu, a completat această povestea cu faptul că, şi zânele folosesc nuieluşa de alun dar şi vracii.  

În noaptea aceea, eu însămi am văzut feciori şi fete ce culegeau flori de alun. Erau veseli şi vorbeau despre flori că sunt preţioase, întrucât sunt bune de leac şi de dragoste. Noroc că eram atât de mică şi nu m-a zărit nimeni, altfel nu mai aveam ocazia să vă spun povestea. Tot în noaptea aceea am auzi că, denumirea dansului magic „Căluşul,” vine de aici, de la „căluşul” care este leagănul meu.  

Pot spune că am fost o alună răsfăţată. Pădurea era mama mea. În fiecare dimineaţă mă trezeam în foşnetul ei ce semăna cu o îmbrăţişare tandră. Astfel se petreceau zilele copilăriei mele fericite, în foşnet de frunze şi tril de păsărele.  

Într-o dimineaţă, când m-am trezit în trilul unei păsărele ce cânta chiar la urechiuşa mea, n-am mai recunoscut pădurea. Din verde, ajunsese poleită în aur. Eram atât de fericită încât am început să cânt. Credeam că o zână folosise nuieluşa de alun şi aurise pădurea dându-i o înfăţişare fantastică. Bucuria însă, mi-a trecut repede…  

Bunicul meu era trist, la fel de trişti erau şi ceilalţi aluni. Tata mai avea o frunză alături de „căluşul” meu, celelalte îi căzuseră peste noapte. Bunicul mi-a explicat ca a venit Toamna, că vor rămâne fără frunze, că e vremea odihnei…  

- Tu să nu te sperii, la Primăvară ne vor creşte iarăşi straie, m-a liniştit bunicul.  

A mai trecut o vreme, timp în care vedeam cum cad frunzele, cum pleacă păsările, cum se răcesc nopţile… Până când, într-o zi am picat şi eu cu frunza de lângă mine. Am nimerit lângă frunzele căzute înaintea mea, care m-au acoperit, legănându-mi somnul. A fost un somn lung, în timpul căruia a nins iar eu am visat păduri cu poieni pline de flori şi de zâne. Visam fluturi şi păsări...  

Într-o dimineaţă, am auzit un glas de copil.  

Ce-o fi asta, m-am întrebat? Încă visez?  

Copilul culegea flori şi alerga şi după fluturi.  

- Bună dimineaţa bunicule, am strigat veselă. Ce e asta? Toată iarna am visat păduri, zâne şi fluturi şi, acum?  

- Acum nu mai eşti micuţa alună care a intrat în somnul iernii. Ai crescut, nepoată dragă!!!Acum eşti pădurice alături de noi! O pădurice magică, de aluni!  

 

Referinţă Bibliografică:
TRADIŢII LA PURANI DE VIDELE-NOAPTEA DE ISPAS / Floarea Cărbune : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 860, Anul III, 09 mai 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Floarea Cărbune : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Floarea Cărbune
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!