CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Povestiri >  
Autor: Titina Nica Ţene         Ediţia nr. 728 din 28 decembrie 2012        Toate Articolele Autorului

Titina NICA ŢENE - MOŞ CRĂCIUN
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Eram hotărâtă să o apropiI pe nepoţica mea Anastasia, de trei ani, de Moş Crăciun. Îi era îngrozitor de frică de el. Deşi i se spunea că Moşul e bun şi aduce daruri la copiii cuminţi, ea nu vroia să audă de el. Aşa că într-o seară când au adus-o părinţii la noi am hotărât să o vindecăm de frică.  
 
Adevăratul Moş Crăciun nu venea atunci... Să fi fost prin 3 decembrie. El venea mai târziu când ningea. Venea din Laponia pe o sanie trasă de reni. Aşa că am imprivizat noi un Moş Crăciun, cu barbă şi costum roşu. Când l-a văzut a început să tremure!  
- Anastasia spune o poezie, ai fost fetiţă cuminte?  
- Dddda, nu meleu, nu pot volbi, îmi temulă gula ...  
 
Când am văzut că e aşa de speriată, am luat-o în braţe şi i-am spus:  
- Nu trebuie să te sperii de Moş, e bun şi iubeşte copiii...  
- Nu, nu-mi tlebuie nimic, du-te, du-te Moşule... peacă la tine acasă...  
 
Moşul a plecat ca să nu se sperie fetiţa şi mai rău. Când a intrat bunul Florin în cameră nu se mai oprea din povestit cum a venit moşul şi ea s-a speriat, dar acum i-ar plăcea să mai vină odată. Bunul Florin se minuna de spusele ei şi a zis că o să mai vină de Crăciun, o să-i aducă daruri, iar ea să mai repete poezia. Ştia poezia, o spunea foarte tare şi frumos, dar în faţa Moşului, de emoţii nu putea vorbi. Bine măcar că acum a făcut cunoştinţă mai de aproape cu Moşul.  
 
Au venit părinţii şi sora ei Catinca din clasa patra să o ia. Le-a povestit cu lux de amănunte cum a venit Moşul. Ei au rămnas uimiţi, nu ştiau despre ce moş e vorba dar nu au comentat. Când au ajuns acasă la ei, Anastasia a rugat pe Catinca să mă sune:  
- Titina, ce faci? Vino tu aici la mine...  
- Nu pot Anastasia e noapte, uite e ora douăzeci şi două, lasă că vin mâine...  
- Nu merge toleibuzul? Atunci, dă-mi pe Moşul la telefon...  
- Nu am de unde să ţi-l dau, a plecat să cumpere jucării pentru alţi copii cuminţi...  
- Nu, nu! Dă-mi pe bunul Florin, el e Moşul...  
 
Peste câteva zile Anastasia mi-a spus la telefon că vine la noi.  
- Bine, o să ne jucăm şi de-a moşul...  
- Nu, nu vreau să vină nici moşul adevărat, nici bunul Florin...  
 
Deocamdată nu am reuşit să o împrietenim cu Moşul. Poate o împrieteneşte Flori, educatoarea ei de la... grădiniţă.  
 
Titina NICA-ŢENE  
decembrie 2012  
Cluj-Napoca  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Titina NICA ŢENE - MOŞ CRĂCIUN / Titina Nica Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 728, Anul II, 28 decembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Titina Nica Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Titina Nica Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!