CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Opinii >  
Autor: Jeni Chiriac, psiholog         Ediţia nr. 173 din 22 iunie 2011

Tipuri de anxietate
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

Termenul de anxietate se referă la o stare de frică care nu este determinată de o situaţie externă specifică şi nu se asociază cu comportamente de evitare conştientă şi extensivă, aşa cum se întâmplă, de exemplu, în fobie. Din cauza că multe stări anxioase dau pacientului o stare de frică în absenţa oricărui pericol evident, stările anxioase au fost adesea descrise ca un exemplu de “anxietate liber plutitoare” sau ca o frică ”cu cauze necunoscute”.

Astfel un prim pas recomandat de specialişti unei persoane  anxioase este de a-şi identifica, evalua si modifica acele aprecieri nerealiste privind existenţa unui pericol şi comportamentul care menţine această percepţie.

Există mai multe maniere de manifestare a fenomenului anxios:
1.    Atacurile recurente de panică (anxietate acută) care apar brusc în cele mai diverse situaţii;

2.    Stări de anxietate generalizată în care predomină o stare de frică de mai mică intensitate, dar de durată mai mare şi care îşi au explicaţia în idei nerealiste sau cu motivare excesivă, care apar din interpretarea unor fenomene ale vieţii. Multe reacţii somatice (datorate reacţiilor vegetative) pot apărea în acest tip de anxietate (tensiune musculară, oboseală, tremurături, transpiraţii, uscarea gurii, ameţeli, diaree, greţuri, micţiuni frecvente, insomnie, iritabilitate). Gândurile care apar pe acest fond sunt variate, dar toate au ca tematică ideea că individul nu este capabil a ţine sub control această situaţie, motiv pentru care el anticipează nerealist situaţia şi evaluările din partea altora, combinând frica cu aspecte de suferinţă somatică difuză.

3.    O substanţială proporţie dintre persoanele ce acuză atacuri de panică suferă, de fapt, de ambele tipuri de anxietate (care din punctul de vedere al specialistilor, necesită 2 feluri de terapie).

Prevalenţa acetor stări ar fi după statistică de 8% în cadrul pacienţilor dintr-un ambulatoriu, fobiile de 3%, atacurile de panică de 0,5-3%, obsesivo-compulsivii de 2%. 

Jeni Chiriac, psiholog 
Referinţă Bibliografică:
Tipuri de anxietate / Jeni Chiriac, psiholog : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 173, Anul I, 22 iunie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Jeni Chiriac, psiholog : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Jeni Chiriac, psiholog
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!